EğitimDuyulan Geçmiş Zaman Eki Nedir? Örnek Cümleler Nelerdir?

Duyulan Geçmiş Zaman Eki Nedir? Örnek Cümleler Nelerdir?

16.06.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Türkçede her zaman için bir ek bulunmaktadır. Her zaman için farklı eklerin olması bir yerde insanların kafasının karışmasına neden olmaktadır. Duyulan geçmiş zaman ekini gün içerisinde oldukça fazla kullanırız. Duyulan geçmiş zaman eki nedir? Duyulan geçmiş zaman eki nasıl kullanılır? Sizler için duyulan geçmiş zamanın eklerini ve kullanım şekillerini derledik.

Duyulan Geçmiş Zaman Eki Nedir Örnek Cümleler Nelerdir

Duyulan geçmiş zaman eki -mış,-miş, -muş, -müş ekleridir.

Duyulan Geçmiş Zaman Nedir?

Duyulan geçmiş zaman bir başkasından duyduğunuz konulardır. Duyulan geçmiş zaman ekleri fiile getirilmektedir. Duyulan geçmiş zaman eki fiile geldiğinde fiilin geçmişte yaşandığını ve fiilin yaşandığına tanık olunmadığını anlatmaktadır. Duyulan geçmiş zaman fiillerinde fiilin geçmişte olduğu ve başkasından duyulduğunu anlatmaktadır. Duyulan geçmiş zaman eki geçmişte gerçekleşen fiili kesinliğe bağlamadan anlatmaktadır.

Duyulan Geçmiş Zaman Ekleri Nelerdir?

Duyulan geçmiş zaman ekleri fiilin geçmişte yaşandığını ve başkasından duyulduğunu anlatmaktadır. Duyulan geçmiş zaman ekleri fiile gelmektedir. Duyulan geçmiş zaman ekleri -mış, -muş, -miş, -müş ekleridir. Duyulan geçmiş zaman ekleri kişisel görüş, farkında olunmayan eylemin anlatılması ve kısa zaman geçmiş eylemlerin anlatılmasında kullanılmaktadır.

Duyulan Geçmiş Zaman Örnekleri

Duyulan geçmiş zaman ekleri oldukça basittir fakat bazı zamanlarda başka eklerle karıştırılabilmektedir. Duyulan geçmiş zaman örnekleri;

Haberin Devamı

Ben tam 1 yaşındayken yürümeye başlamışım. Cümlede verilen eylem hangi zamanda gerçekleşmektedir? Eylem geçmiş zamanda gerçekleşmiştir. Başlamışım eylemine kendisi tanık olmamış başkasından duyulmuş.

Beyza o dönemde aşırı zorluk çekmiş. Beyza’nın çektiği zorluk geçmişte kalmıştır ve anlatan kişi çektiği zorluğu çektiği görmemiş duymuştur.

Ertuğrul bütün Avrupa ülkelerini gezmiş.

Siz davet edilmediğiniz yere gitmişsiniz.

Duyulan geçmiş zaman ekleri kullanım şekline göre kişisel görüş bildirebilmektedir.

Üzerindeki gömlek sana yakışmış. Cümlede başkasından duyulma anlamı bulunmamaktadır. Dil bilgisine göre duyulan geçmiş zaman eki kullanılmış olsa da cümle aslında kişisel görüş bildirmektedir.

Elbise sana tam olmuş.

Haberin Devamı


Eylemin üzerinden kısa bir zaman geçmişse de duyulan geçmiş zaman eki kullanılabilir.

Dün sinemaya gitmiş.

Geçen gün yere düşmüş.

Eylem farkında olmadan gerçekleşmişse duyulan geçmiş zaman eki kullanılabilir.

Konuşmaya dalmışız ki sabah olmuş.

Bir baktım ki herkes gitmiş.

 

 

Yazarlar