EğitimDengeleyici Emir Nedir, Ne İşe Yarar? Dengeleyici Emir Ne Zaman Kullanılır?

Dengeleyici Emir Nedir, Ne İşe Yarar? Dengeleyici Emir Ne Zaman Kullanılır?

01.06.2022 - 16:25 | Son Güncellenme:

Dengeleyici emir, tek fiyat sisteminin uygulandığı bütün seans belirleme süreçlerinde fiyat oranını belirleyici düzenlemedir. Açılış ve kapanış seansları dahil olup hesaba katılmayan, eşleşme fiyat seviyesindeki emirlerle işlem yapabilmek amacıyla girilen emirlerdir. İşte, imbalance Orders; dengeleyici emir nedir, ne işe yarar? Dengeleyici emir ne zaman kullanılır ayrıntıları ile derledik.

Dengeleyici Emir Nedir, Ne İşe Yarar Dengeleyici Emir Ne Zaman Kullanılır

Dengeleyici emir, açılış- kapanış seansları dahil olmak üzere tek fiyat uygulanan seanslarda fiyat belirleyici işlem talimatlarıdır. KİE olarak ifade edilen dengeleyici emir avantajlarından en önemlisi karşıda eşleşecek emir kalmadığı vakit işlem görmediği süreçte bekletilmektedir. Eşleşecek emir kalmadığında ise pasif olmaz, otomatik olarak iptal edilir.

Haberin Devamı

 Dengeleyici Emir Nedir, Ne İşe Yarar?

 Açılış kapanış seansları dahlinde tek fiyat uygulanan seanslarda geçerlidir. Dengeleyici emirlerde fiyat tutarı bulunmaz sadece miktar belirlenir. Dengeleyici emir sisteminde işlem yapabilmek amacıyla girilmektedir. Fakat dengeleyici emirlerde fiyat belirlenmemekte, miktar belirlenmektedir. Karşılaştırma bulunamayan yerlerde iptal edilmektedir. 

 Dengeleyici Emir Ne Zaman Kullanılır?

 Dengeleyici emirler açılış- kapanış seansları dahil kullanılmaktadır. Tek fiyat yönteminin uygulandığı bütün seanslarda fiyata katılmadan eşleşme fiyatında kalan emirlerdir. Dengeleyici emirler işlem yapmak amacıyla girilmektedir. Dört farklı geçerlik süresi bulunan dengeleyici emirler;

Haberin Devamı

 Tarihli, Geçerlik tarihi belirlenerek girilen emirler,

 Günlük, Aksi bildirilmedikçe gün boyunca geçerli emirlerdir. 

 Kalanı iptal et, satış gerçekleşmediği vakit kalanın geri alınabileceği

 İptale kadar geçerli olarak girilmektedir. İşlem görmeden kalan miktarlar iptal edildiği sistemdir.