EğitimComecon Nedir, Açılımı Ne Demek? Comecon Ülkeleri Nelerdir?

Comecon Nedir, Açılımı Ne Demek? Comecon Ülkeleri Nelerdir?

08.06.2022 - 17:07 | Son Güncellenme:

COMECON, karşılıklı yardımlaşma konseyi anlamı taşımaktadır. Aralarında Sovyet Rusya’nın ilk sırada bulunduğu Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’ın bulunduğu bir konseydir. 25.01.1949 tarihinde Sosyalist ülkeler arasında kurulan bir Ekonomik Destek işbirliğidir. İşte, COMECON nedir, açılımı ne demek? COMECON ülkeleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Comecon Nedir, Açılımı Ne Demek Comecon Ülkeleri Nelerdir

COMECON, Sosyalist ülkeler arasında düzenlenen ekonomik yardımlaşma konseyi olarak bilinmektedir. Konusu ülkeler arasında ekonomik yardımlaşmaya dayanmaktadır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği başta olmak üzere 25 Ocak 1949 tarihinde kurulmuştur. Moskova'da planlanarak kurulmuş ve merkezi Moskova'da bulunmaktadır.

COMECON Nedir, Açılımı Ne Demek?

COMECON; Sosyalist ülkeler arasında yapılan bir karşılıklı ekonomik dayanışma sözleşmesidir. Aralarında SSCB, Macaristan, Bulgaristan, Rusya, Polonya ve Romanya bulunmaktadır. Açılımı, karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi demektir.

Kominform toplantısı COMECON fikrinin çıkış yeri Moskova’dır, 5 ve 8 Ocak görüşmeleri yapılmıştır. Ardından 25.01.1949 tarihinde alınan kararla kabul edilerek merkez Moskova’da imzalanmış bulunmaktadır. COMECON; 1957 yılında kurulan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının başlangıcı olan Batı Avrupa oluşumuna Doğu Bloğunun cevabıdır. 1961yılında kurulan oluşumdan Arnavutluk 1962 de geri çekilmiştir.

COMECON Ülkeleri Nelerdir?

Ekonomik yardımlaşma programı olarak bilinen COMECON örgütü, uluslararası bir sözleşmedir. Sovyet Rusya başta olmak üzere aralarında Romanya, Macaristan, Polonya, Bulgaristan bulunmaktadır. Ülkeler arasında yapılan ekonomik işbirliği örgütü üyeleri yeryüzündeki ekonomik ve doğal kaynakların değerlendirilmesini amaçlamaktadır. İşbirliği komitesi üç ana bölüm şeklinde yürütülmektedir.

Bunlar;
Bilimsel- teknik işbirliği komitesi,
Planlama işbirliği komitesi,
Maddi –teknolojik gereksinimler işbirliği komitesi olarak çalıştı.
Doğu Avrupa ülkelerinin toplumlaşmayı kabul etmemesine bağlı olarak 1991 yılında dağılmış bulunmaktadır.