Eğitim Coğrafyada Delta Nedir, Nasıl Oluşur? Deltanın Özellikleri Nelerdir?

Coğrafyada Delta Nedir, Nasıl Oluşur? Deltanın Özellikleri Nelerdir?

04.02.2022 - 15:20 | Son Güncellenme:

Coğrafyada birçok farklı terim bulunduğunu söylemek mümkündür. Karşınıza çıkan terimlerin ne anlama geldiğini bilmediğiniz durumlarda ise sahip oldukları anlamlar ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olunmak istenmektedir. Coğrafyada delta nedir, nasıl oluşur? Deltanın özellikleri nelerdir? Delta teriminin cevapları ile ilgili tüm detayları derledik.

Coğrafyada Delta Nedir, Nasıl Oluşur Deltanın Özellikleri Nelerdir

Coğrafyada oldukça fazla karşılaşılmakta olan terimlerden birisinin de delta olduğunu söylemek mümkündür. Delta, bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yeri ifade etmek için kullanılmakta olan ifade olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Coğrafyada Delta Nedir, Nasıl Oluşur?

Coğrafya da delta terimi bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yer olarak ifade edilebilir. Delta oluşumu yeryüzü şekilleri arasında yer almaktadır. Delta, akarsuların taşıdıkları malzemelerin akarsuların denize döküldüğü yerlerde oluşan deniz içlerindeki üçgen düzlükler ortaya çıkarması ile oluşmakta olan bir yeryüzü şekli olarak ifade edilebilir. 

Delta, bir nehrin bir okyanusa, denize, haliç, göl, rezervuar veya başka bir nehre girdiği durumlarda oluşmakta olan bir yeryüzü şekli olarak ifade edilebilir. Başlıca delta ovaları ise Bafra, Çarşamba ve Çukurova olarak bilinmektedir.

Deltanın Özellikleri Nelerdir?

Delta ovalarının oluşması için bir takım şartların bir arada bulunması gerekmektedir. Delta ovalarının meydana gelmesi için; akıntıların olmaması, kıyının sığ olması, gel-git hareketlerinin olmaması ve akarsu yükünün fazla olması gerekmektedir. Akarsuların taşıdıkları malzemelerin denizin içerisinde biriktirmesi durumunda üçgene benzeyen düzlüklerin meydana geldiği de ifade edilmektedir.