25.03.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:
Bilgisayarın çeşitli parçaları arasındaki iletişim çok önemlidir. Böylelikle ortak bir çalışma gerçekleştirilebilir ve bilgisayardan tam performans alınabilir. Chipsetler bu konudan devreye girmektedir. Bilgisayar parçalarının kendi arasında çalışmasını sağlayarak daha yüksek bir performans alınmasını sağlarlar.
Chipset Nedir?
Chipset, bilgisayarın ana kartı üzerindeki temel ve bütünleşik arabirimleri yöneten ve bu birimler arasındaki veri akışını sağlayan işlemci olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer bir ismi ile yongaseti olarak da bilinmektedir. Chipset sayesinde söz edilen bu ara birimler arasında ortak bir çalışma sağlanabilmektedir. Bu sayede, bilgisayar içerisinde çok daha gelişmiş işlemler çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Chipset Çeşitleri Nelerdir?
İki farklı chipset çeşidi bulunmaktadır. Bunların biri kuzey köprü çipi diğeri ise güney köprü çipidir. Kuzey köprü çipinde CPU, bellek gibi çeşitli aygıtlar arasında iletişim sağlanır. Güney köprü çipindeyse sabit sürücü, ekran kartı gibi diğer önemli parçalara ulaşılır. Böylelikle tüm bu parçalar arasında bütünleşme sağlanabilmektedir.