EğitimCebirsel İfadeler Ve Özdeşlikler Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Cebirsel İfadeler Ve Özdeşlikler Ders Notları Ve Konu Anlatımı

16.06.2021 - 04:15 | Son Güncellenme:

Matematikte cebirsel bir ifade, sabitlerden ve değişkenlerden meydana gelen bir ifadedir. Bu ifade toplamadan, çıkarmadan, çarpmadan, bölmeden ve rasyonel bir sayının üssünü alma şeklinde sonlu olan sayıda cebirsel işlemlerden meydana gelir. Cebirsel ifadeler matematik derslerinin temel yapı taşını oluşturur. Cebirsel ifadeler hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Cebirsel İfadeler Ve Özdeşlikler Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Bir harfin ya da değişkenin belli bir değerdeki pozitif olan tam kuvvetinin herhangi bir rasyonel sayının katı olan değerler ile çarpımı, toplamı ya da farkı cebirsel bir ifadedir. Cebirsel ifadeler içerisinde toplama veya çıkarma işaretiyle ayrılmış ifadelere ise terim denir.

Cebirsel İfade Ne Demektir?

Herhangi bir mevcut sayının değerinin bilinmediği durumlarda bu değerin yerine bir değişken olan veya bir bilinmeyen değer kaleme alınır. Bu durumda en az bir bilinmeyenli denklemin bulunduğu ve bir işlemin mevcut olduğu problemlere cebirsel olan ifadeler denilmektedir. En az 1 tane olmasıyla birlikte birden çok değişken veya bilinmeyen olabilir. Terimler içerisinde çarpım durumunda olan sayıya katsayı adı verilir.

Cebirsel İfadeler ve Özdeşliklere Örnekler Nelerdir?

En az bir tane bilinmeyen ve bir işlemi içeren değerlere cebirsel ifadeler adı verilir. Cebirsel ifadeler kapsamında sayıları temsil etmekte olan harflere değişken veya bilinmeyen denir.

Örnek verilirse: Herhangi bir sayının 2 katının 3 fazlasını cebirsel bir ifade şeklinde yazınız.

Herhangi bir sayının x olduğu varsayılır. Bu varsayım kapsamında cebirsel ifade şu şekilde yazılır: 2x + 3 değerinde olur. Bu cebirsel ifade içerisinde “x” bilinmeyendir.

Örnek: Bir sayının 5 katının 7 fazlası nedir?

Bu soruda da yine x bilinmeyen kabul edilir. x'in beş katı 5x olur. Yedi fazlası ise +7 şeklinde x değerine eklenir. Bu durumda denklem şu şekilde gösterilir: 5x+7