EğitimBirler Basamağı Nedir? Birler Basamağına Göre Yuvarlama Nasıl Olur?

Birler Basamağı Nedir? Birler Basamağına Göre Yuvarlama Nasıl Olur?

15.06.2021 - 02:34 | Son Güncellenme:

Basamak konusu matematiğin içerisinde yer alan bir konudur. Sayıların yapılarının belirlenebilmesi için basamak konusunun iyi bir biçimde anlaşılması gerekir. Birler basamağının ne olduğunu, sayıların nasıl yuvarlandığını ve sayıların hangi özelliklere sahip olduğunu detayları ile derledik.

Birler Basamağı Nedir Birler Basamağına Göre Yuvarlama Nasıl Olur

Sayıların yan yana gelmesi ile birlikte iki basamaklı sayılar meydana gelir. Aynı zamanda bahsedilen bu sayıların basamak isimleri ve basamak değerleri bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı rakamlar ile birlikte basamak isimlerinin ve basamak değerlerinin neyi ifade ettiğini öğrenmek büyük bir önem arz eder.

Birler Basamağı Nedir?

Bir sayıya bakıldığında sağdan sol tarafa doğru ilk rakamın mevcut olduğu yer birler basamağı adını alır. Birler basamağında bulunan rakam, birliklerin sayısı konusunda bilgi vermektedir. Örnek olarak bakıldığında 15 sayısının birler basamağında yer alan rakam 5'tir ve bu sayıda 5 adet birlik bulunur. 53 sayısında ise birler basamağında bulunan rakam 3'tür ve bu sayıda da 3 adet birlik bulunur.

Basamak İsimleri ve Basamak Değerleri Nelerdir?

Sayıların bir araya getirilmesi ile birlikte yazmak için kullanılmakta olan işaretlere rakam adı verilir. Rakamlar toplamda 10 tane bulunur ve yan yana gelmek sureti ile iki basamaklı sayıları elde etmeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Rakamları şu şekilde sıralamak mümkündür: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Görüldüğü gibi matematik içerisinde 10 tane rakam bulunur. Basamak, sayıların yazılmış bulunduğu bölümlere basamak adı verilir. Örnek olarak iki tane rakamın yan yana gelmesi ile birlikte iki basamaklı sayılar meydana gelir. Buna şu şekilde örnekler verilebilir: 46, 27, 54, 32 ve benzeri örnekler verilebilir.

En Yakın Onluğa Yuvarlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Birler basamağına yuvarlama işlemi kapsamında doğal sayılar içerisinde en yakın olan onluğa yuvarlama işlemi gerçekleştirilir. Verilmiş olan bir sayının birler basamağına bakılması gerekir.

Sayının birler basamağı içerisinde 5'ten küçük olan bir rakam varsa; onlar basamağında herhangi bir değişiklik ortaya çıkmaz. Birler basamağına ise 0 (sıfır) kaleme alınır.

Haberin Devamı

Şayet, sayının birler basamağı içerisinde 5 ya da 5'ten çok büyük bir rakam varsa; bu durumda onlar basamağının 1 artırılması gerekir. Birler basamağına ise 0 (sıfır) kaleme alınır.