EğitimBilişsel Davranışçı Terapi Nedir, Ne İşe Yarar? Bdt Neler Yapılır?

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir, Ne İşe Yarar? Bdt Neler Yapılır?

25.07.2022 - 13:47 | Son Güncellenme:

Bilişsel davranışçı terapi kişilerin düşünce yapılarında ve algılarında değişim amaçlayan bir terapi yöntemidir. Terapinin amacı kişiye olumsuz etkileyen davranışları fark ettirmek ve değiştirmesini sağlamaktır. Yanlış duygu ve düşüncelerin yerine gerçekçi ve olumlu bir düşünce biçimi koymak amaçlanır. Bilişsel davranışçı terapinin ne işe yaradığını ve nasıl yapıldığını da sizler için derledik.

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir, Ne İşe Yarar Bdt Neler Yapılır

BDT kişilerdeki yanlış ve olumsuz düşünce biçimlerinin değiştirilmesini amaçlar. Terapi sonunda kişiler yanlış düşüncelerinin farkına varır ve değiştirebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi yöntemidir. Kısa sürelidir ve sorun odaklı olduğundan hemen çözüm amaçlanır. Bilişsel davranışçı terapi 1960'lı senelerde Aaron Beck tarafından geliştirilmiştir ve düşüncenin ruhsal bozukluklardaki etkisini açıklamaya çalışmıştır. Aaron Beck duygusal bozuklardaki davranışçı ve bilişsel müdahalelerin yöntemini geliştirerek teoriler üreten ilk bilim insanı olmuştur. Bilişsel davranışçı terapi panik atak, anksiyete bozukluğu, şizofreni, yemek bozukluğu, obezite, uyku bozukluğu ve bipolar bozukluk durumunda uygulanabilir.

Ne İşe Yarar?

Bu terapinin amacı kişinin elindeki bilgileri yanlış yorumlamasını engellemek, yanlış davranışa iten varsayımların da değiştirilmesini sağlamaktır. Öncelikli olarak otomatik düşünceler, temel inançlar ortaya çıkarılır, sonrasında değiştirilir ve kişinin kaçınma yolları tespit edilir. Daha sonra ise kişiye ömrü boyunca yardımcı olacak bilişsel davranışçı terapi becerileri kazandırılmaya çalışılır. Bu sayede bireyin farkındalığı artar ve alışmış olduğu düşüncelerden daha farklı bir düşünce tarzı benimseyerek kendini yenilemesi sağlanır.

BDT Neler Yapılır?

BDT iki temel ilkeye dayanmaktadır. İlki bilişlerimiz, davranış ve duygularımızda etkilidir. İkincisi ise davranışlarımız, duygularımızı ve düşünce şeklimizi etkiler. Bundan dolayı BDT ile kişilerin olayları algılama, anlam yükleme ve yorumlama şekilleri incelenir. Sonrasında ise işlevsel olmayan fakat otomatikleşmiş düşüncelerin değiştirilmesine çalışılır. Birey bu süreçte farkında olmadan yaptığı her şeyin farkına varır ve bu sayede değiştirme imkanına da sahip olur.