14.04.2021 - 14:49 | Son Güncellenme:
Bamya, ülkemizde özellikle kurak bölgelerde tarla ekimi yapılan bir sebzedir. Bamya Afrika kökenli bir sebzedir ve Türkiye'de ılıman iklimin hakim olduğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilir.
Bamya Nasıl Ekilir?
Bamya tohumu ekilirken, öncelikle tohumların çimlendirilmesi gerekir. Tohumlar 3-5 cm derinlikte ve araları 70-80 cm olacak şekilde ekilir. Eğer bamya ekiminde fide kullanılacaksa aralıklar tohumlarla aynı şekilde ayarlanabilir. Sıcak iklimlerde açık havaya ekilebilen bamya fide ve tohumlarının kış aylarından dondan etkilenmemesi için seraya ekilmesi gerekir.
Bamya fidesi ekilen ortamın serin ve rüzgarsız olması önemlidir. Aynı zamanda fidelerin yeterince güneş ışığı alması da sağlanmalıdır. Bu nedenle bamya ekimi yapılan alanın iyi seçilmesi gerekir. Bamya kurak iklimde, verimsiz ve susuz toprakta bile yetişen bir sebze olduğu için üretici açısından kolaylık sağlar.
Bamya Ne Zaman Ekilir?
Bamya sıcak iklimi seven bir sebzedir. Bu nedenle hava sıcaklığının 16°C üzerinde olması bamya ekimi için oldukça idealdir. Ülkemizdeki farklı iklimsel özelliklerden dolayı bamya ekimi için ayarlanan zaman değişse de genel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bamya tohumu ekimi yapılır. Bamya ekiminde havanın ve toprağın sıcaklığı ekim tarihini değiştirebilir ve genellikle bölgeye göre ekim süresi 15-20 gün kadar uzayabilir.
Bamya Ekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bamya yetiştiriciliğinde ekim yapılacak alanın doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Genellikle kuzey-güney yönlü tarlalarda uygun güneş ışığını alacağı için bamya ekimi tercih edilir. Ekim yapılacak alanın direkt güneş ışığı alması gerekir. Ekim öncesinde toprağın çok derin olmayacak şekilde sürülmesinden sonra temel gübreleme işlemi uygulanabilir. Bu şekilde düzlenen toprağa ocaklar açılır ve ocak başına yaklaşık 3 tohum konularak 2-3 cm derinlikte tohum ekimi yapılır. Yaklaşık 2 hafta içinde çimlenen tohumlar filizlenmeye başlar.