03.04.2021 - 16:42 | Son Güncellenme:
Ülkemizde ve dünya genelinde dönüştürülebilir malzemeler için özel kutular yer almaktadır. Kağıt, cam ve plastik malzemelerinin dönüştürülüp ham madde olarak kullanılması için bu tür atıklar, çöp kutularına değil, geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.
Atık Malzemeler Nelerdir?
1- Cam atıklar:
Günlük hayatta başta su olmak üzere sıklıkla tükettiğimiz birçok içecek cam şişelerde satışa çıkarılıyor. Cam atıkların doğrudan çöpe atılması başta sokak hayvanları olmak üzere birçok canlının zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle cam atıklar ya kağıda sarılarak atılmalı ya da yeniden değerlendirmek üzere muhafaza edilmelidir.
2- Ahşap atıklar:
Ahşap, hem insan hem de çevre sağlığına uygun temel malzemelerden biridir. Günümüzde birçok mobilya sunta, MDF ve suntalam gibi tamamen doğal ahşap malzemelerden imal ediliyor. Bu ürünler kullanılmayacak hale geldiğinde geri dönüşüme gönderilebilir ve yeniden üretim sürecinde değerlendirilebilir.
3- Metal atıklar:
Metal atıklar evlerden çok sanayi alanında ortaya çıkar. Daha çok hurda olarak bilinen bu atıklar, küflendiği ve paslandığı için yaşam alanlarında fazla tutulmamalıdır. Başta demir ve alüminyum olmak üzere birçok çeşidi bulunan metal atıklar daha sonra inşaat sektöründe değerlendirilmek üzere geri dönüşüme sokulabilir.
4- Pil:
Pil, doğaya en çok zarar veren atıkların başında geliyor. Toprak ve su kirliliğine neden olan piller, birçok böcek türünün yok olmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Başta süpermarketler olmak üzere birçok yerde pil atıkları için özel kutular yer alıyor. Saatlerde ve kumandalarda kullanılan piller, diğer atıklardan ayrılmalı ve bu kutulara atılmalıdır.
Diğer atık çeşitleri arasında plastik ve kompozit atıklar da yer alıyor.
Evimizdeki Atık Malzemeler İle Neler Yapılabilir?
Evimizdeki atık malzemeler, her şehirde bulunan geri dönüşüm kutularına bırakılabilir. Periyodik aralıklarla toplanan bu kutuların içinden çıkanlar, yeniden üretim sürecine girer. Bu sayede hem çevre kirliliği önlenmiş olur hem de kaynaklar çok daha verimli kullanılır.
Evlerdeki atık malzemeleri dekorasyon amaçlı kullanmak da mümkündür. Karton ve kağıt gibi malzemelerden süs eşyaları ve tablolar yapılabilir. Yine aynı şekilde cam şişelerden sanatsal değeri olan dekoratif ürünler yapmak ve bu ürünleri evin birçok köşesinde kullanmak mümkün.