01.04.2021 - 03:39 | Son Güncellenme:
Ataşemiliter, askeri elçilik anlamına gelen bir terimdir. Vatandaşların ve milletin yaşadığı diğer toplumlarda bulunan elçiliklerinde askeri büyükelçilik yapılmasına olanak tanır. Kısacası, ataşemiliterlik askeri diplomat anlamına gelir.
Ataşemiliter Ne Demek?
Ataşemiliter, bir konsolosluğa yani elçiliğe bağlı uzman askerlere verilen isimdir. Ataşemiliter, bir milletin sahip olduğu diğer milletlerdeki elçiliklerde de bulunur ve askeri elçilik yapmasına imkan sunar. Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşı'nda Bulgaristan'ın başkenti olan Sofya şehrinde Ataşelik yapıyordu.
Savaşın çıkması sonucunda gönüllü olarak savaşa katılmak istemiş ve gönüllü olarak da Çanakkale Savaşı'na kendi isteği ile gitmiştir. Ataşemiliterler, diplomatik ilişkilerin gelişmesi ve yaşanan sorunların en kısa süre içinde çözüme kavuşmasında çok önemli bir görev üstlenir. Ülke sorunlarının bu sayede çok daha kolay bir şekilde çözüme ulaşması amaçlanıyor. Aynı zamanda diplomatlar, tüm sorunlara daha hakim olma imkanı buluyor.
Ataşemiliterin Başlıca Görevleri Nelerdir?
Ataşemiliterler, görevli oldukları ülke temsilcileri ile gerektiği zaman diplomatik görüşmeler yapar.
Ataşemiliterler, görevli oldukları yerde ülkesi için gerekli bilgileri toplamakla görevlidir.
Görevli oldukları ülkelerdeki vatandaşların sorunları ile yakından ilgilenmekle görevlidir.
Mustafa Kemal'in Ateşemiliter Olarak Sofya'daki Görevleri
Mustafa Kemal Atatürk, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da ateşemiliter olarak diplomatlar ile yakından tanışma ve ilişkileri geliştirme fırsatı bulur.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Sofya'da bulunması, diplomatlarla yakın ilişki içinde olması ve diplomat olarak görev yapması, onu siyasal açıdan geliştirir.
Mustafa Kemal Atatürk Sofya'da bulunan Bulgar Türklerin sorunları ile yakından ilgilenir.