EğitimAnlatım Teknikleri Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Anlatım Teknikleri Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

26.05.2021 - 03:59 | Son Güncellenme:

Anlatım biçimleri, insanların duyduklarını, şahit olduğu şeyleri, gördüklerini, başkalarına anlatma gereği ve tasarladığı şeyleri düzgün bir şekilde anlatmaya fayda sağlayan bir konu olarak bilinir. İnsanların anlatmak istediği şeyler amaca göre farklılık gösterir. Bu amaca göre de anlatım biçimi değişir. Anlatım biçimleri kendi içerisinde dörde ayrılır. Pek çok özelliği bulunan anlatım biçimleri, ele alınmış olan konun işlemesindeki amaca göre farklı olabildiği gibi konu özelliğine göre de değişir. Başka bir ifade ile de anlatıcı olanın seçmiş olduğu konunun amacı ve onun kullandığı anlatım şeklini ifade eder. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Anlatım Teknikleri Ve Özellikleri Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Anlatım biçimi, bir şey anlatırken ya da bir şey ifade ederken hemen hemen herkesin kullandığı bir anlatım şekli olarak tanımlanabilir.

Anlatım Teknikleri Nelerdir?

Anlatım biçimleri şu şekilde açıklanabilir:

1. Tartışmacı Anlatım: Bu anlatım şekli herhangi bir düşüncede olan savunma, okuyucu ya da dinleyici olan kişiyi bu savunduğu düşünceye karşı inandırma amaçlı kullanılan bir anlatım şeklidir. Açıklayıcı anlatımın biçimce değişiklik yapılan şekli olarak da tanımlanabilir. Ayıran nokta ise yön, dinleyici ya da okuyucunun yerleşen kanı ve düşüncelerini değişmeye yönelmesi, savunulan düşüncenin ise doğruluğunu göstermeye çalışması olarak bilinir.

2. Açıklayıcı Anlatım: Konu ne olursa olsun uygulanabilen bir anlatım şekli olan açıklayıcı anlatım, bilgi vermek ve düşünceyi aydınlatmak amaçlı kullanılır. En çok kullanılan anlatım şekli olarak bilinir. Olay anlatılır ve durum nedeniyle kavram aydınlatılır.

3. Öyküleyici Anlatım: Bu anlatımda düşünceler olay aracılı ile anlatıldığı bilinir. Amaç ise herhangi bir olayı nasıl olduğuyla, gelişmesi ile ve olan şeyleri okuyucu gözünde canlandırması olarak bilinir. Açıklayıcı ve sanatsal öyküleme olarak ikiye ayrılır.
A. Açıklayıcı Öyküleme: Bu anlatımın amacı gerçek olayları anlatıp okuyucu olan kişiye bilgi vermek olarak bilinir. Açıklayıcı öykülemede sanatı ön planda tutmaz.
B. Sanatsal Öyküleme: Sanatın ön planda olduğu bir tür olarak bilinir.

4. Betimleyici Anlatım: Varlıkları sözcük yardımı ile görünür kılmak olarak tanımlanabilir. Varlıkların duyu organı ile algılanması sağlanır. Bu belirtilen niteliklerin iç dünyada uyarmış olduğu izlenimler de yansıtabilir.

Anlatım Teknikleri Özellikleri Nelerdir?

1. Kişileri, tasarlanmış olan olay içinde yaşatmak ve bu sebep ile duygu ve izlenim oluşturmak,
2. Kavramları tanımlamayı sağlamak,
3. Karakter ya da durumları incelemek,
4. Bir olayı karşıdaki kişiye aktarmak,
5. Varlıkların belirgin olan özellikleriyle tanıtmak,
6. Yerleşmiş olan düşünce, davranış, kanıları, duygu değiştirmek,
7. Herhangi bir düşünceyi aydınlatmak olarak sıralanabilir.

 

KEŞFETYENİ
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı

Cadde | 19.04.2025 - 14:40

Derin Talu'nun Instagram'daki bornozlu fotoğraflarına kısa sürede yorum yağdı.

Yazarlar