26.05.2021 - 03:56 | Son Güncellenme:
Amin Maalouf, pek çok esere ve kitaba sahip olan Lübnanlı bir yazar olarak bilinir. 1949 doğumlu olan yazar, Fransa'da yaşamını sürdürmektedir.
Amin Maalouf Kimdir?
1949'da Lübnan'da doğan yazar, gazeteciliğe sonradan yönelmiştir. 1975'e kadar bu mesleğini Lübnan'da devam ettirmiştir. Sonra bu tarihte Paris'e doğru göç etmiştir. Çeşitli ve farklı yayın organlarına bağlı olan yerlerde gazetecilik ve araştırmacılık yapmıştır. Kitap yazarlığı da yapan bu yazar Akdeniz ve Asya çevresine ait kültürleri işlemiştir. 1988 yılında ikinci romanı yayınlanmıştır. Bu romanın ismi Semerkant olarak bilinir. Bu eser de çok sevildi ve farklı dillere çevrildi. Sonra yazdığı kitaplar yine roman tarzında olmuştur. Yazdığı kitaplarda çoğu zaman doğu ile ilgili ögeleri işlemektedir. Doğuya ait olan görenekleri ve gelenekleri tanıttığı bilinir. Türkiye - Osmanlı yorumuna da kitaplarında yer vermiştir.
Afrikalı Leo adlı kitabında Yavuz Sultan Selim'in yaptığı Kahire seferinde 8000 tane kişiyi öldürdüğünü iddia eden bir yazardır. Kitaplarında çoğu zaman doğu halkında yaşayan kişilerin ve doğu halkının neden geride kaldığını anlatan analiz ve tespitleri vardır. Kitaplarının tarzı roman şeklinde olsa dahi sosyolojik olan konular ve temalar da kitaplarında çoğu zaman yer almıştır.
Amin Maalouf Hayatı, Eserleri, Kitapları ve Edebi Kişiliği
Amin Maalouf pek çok eser üretmiş ve kitap yazmış bir yazar olarak bilinir. Eserleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Afrikalı Leo
2. Işık Bahçeleri
3. Semerkant
4. Doğunun Limanları
5. Tanios Kayası
6. Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl
7. Yüzüncü Ad
8. Empedokles'in Dostları
9. Doğu'dan Uzakta
10. Ölümcül Kimlikler
11. Çivisi Çıkmış Dünya
12. Uzaktan Aşk
13. Adriana Mater
14. Yolların Başlangıcı
15. Uygarlıkların Batışı olarak sıralanabilir. Edebi kişiliğinin ise daha çok sosyolojik ve toplumsal konulara yer verdiği olarak bilinir. Toplumsal konuları kitaplarında ve eserlerinde yansıttığı ve tartıştığı bilinen bir yazardır. Doğu kültürünün batıya nazaran daha geride kalmasının nedenlerini, sebeplerini ve nasıl olduğunu araştırmaya yönelik pek çok çıkarımı bulunur. Bu konuya ait düşüncelerini de kitaplarında belirtmiştir.