EğitimAlaşım Nedir, Nasıl Oluşurlar? Alaşımların Özellikleri Nelerdir?

Alaşım Nedir, Nasıl Oluşurlar? Alaşımların Özellikleri Nelerdir?

15.06.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:

Milyonlarca farklı amaç için kullanılan bir sürü farklı alaşım vardır. Çoğu alaşımda çok sayıda farklı varyasyon vardır ve kesin karışım büyük ölçüde değişebilir. Peki, Alaşım nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Alaşım Nedir, Nasıl Oluşurlar Alaşımların Özellikleri Nelerdir

Alaşım kelimesinin "metallerin karışımı" olarak tanımlandığını görebilirsiniz, ancak bu biraz yanıltıcıdır çünkü bazı alaşımlar yalnızca bir metal içerir ve ametal olmayan diğer maddelerle karıştırılır.

Alaşım Nedir?

Bir alaşım oluşumu biri metal olan en az iki farklı kimyasal elementten oluşan bir malzeme olmasıdır. İnsanlar alaşımlar yapar ve kullanır çünkü metaller belirli bir iş için tam olarak doğru özelliklere sahip değildir. Demir harika bir yapı malzemesidir ancak çelik daha güçlü, daha sert ve paslanmazdır. Alüminyum çok hafif bir metaldir ancak saf haliyle de çok yumuşaktır. Küçük miktarlarda metal magnezyum, manganez ve bakır eklendiğinde uçak yapımı için yeterince güçlü olan duralumin adı verilen mükemmel bir alüminyum alaşım elde edilebilir.

Alaşımların Özellikleri Nelerdir?

Alaşımlar her zaman bir veya daha fazla önemli fiziksel özelliklerinde (güç, dayanıklılık, elektrik iletme yeteneği, ısıya dayanma yeteneği gibi şeyler) ana metale göre gelişme gösterir. Genel olarak alaşımlar, ana metallerinden daha güçlü ve daha serttir, daha az dövülebilirdir (işlenmesi daha zordur) ve daha az sünektir (tellere çekilmesi daha zordur).

Erime noktası: Sıvı halde iki veya daha fazla metalin karıştırılması, tipik olarak daha düşük bir erime noktasına sahip ve genellikle tam erime veya katılaşmanın meydana gelmesi için sıcaklık aralığı ile yeni bir malzeme üretir. Bu özellik, erime noktasını azaltmak ve farklı tipte bağlantı boşluklarına akan bir malzeme sağlamak için iki veya daha fazla metalin karıştırıldığı birçok sert lehim ve lehim alaşımının temelini oluşturur.

İşlenebilirlik: Pirinç durumunda, bir bakır-çinko alaşımı, çinko içeriğini değiştiren kristal yapıyı yüz merkezli kübikten gövde merkezli kübik yapıya değiştirir ve daha yüksek çinkoya sahip BCC malzemesi, yüksek sıcaklıkta çok şekillendirilebilir hale gelir.

Nihai Çekme dayanımı ve Akma dayanımındaki gibi mukavemet: Bir alaşım yapmak için iki veya daha fazla metalin karıştırılması, neredeyse her zaman malzemenin gücünü ve sertliğini artırır. Bunun meydana gelmesinin epeyce yolu vardır; metal karışımı ve katılaşması olarak, ana bileşen için tipik olabilecek kristal yapıları oluştururlar. Ancak eklenen bu element, kristaldeki atomlardan birini (ikame edici) değiştirerek veya diğerleri arasında dolanarak (geçişli) kristal yapıda yolunu bulacaktır.

Elektriksel ve Termal iletkenlik: metalik elektron bulutuna bağımlılıkları nedeniyle içsel olarak bağlantılı oldukları için birlikte gruplandırılmıştır. Bir alaşım yapmak için iki saf metalin eklenmesi neredeyse her zaman saf metallerin herhangi birine göre daha yüksek dirençli (daha düşük iletkenlik) bir malzeme üretir.

Korozyon Direnci: paslanmaz çelikte olduğu gibi sıkı yapışan oksitler oluşturan elemanlar veya mahallerimiz veya deniz suyu borularımız için bakır-nikel eklenerek iyileştirilebilir.

 

KEŞFETYENİ
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı

Cadde | 24.04.2025 - 10:02

Kanserle mücadelesini kazanan şarkıcı Şimal, eski günlerine kavuşmak için gün sayıyor.

Yazarlar