EğitimAkıllı saatle dersten naklen yayın

Akıllı saatle dersten naklen yayın

16.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınıf içinde cep telefonu başta olmak üzere bilişim araçları bulundurmayı yasakladı. Ancak bazı veliler, ses ve görüntü kaydı da alabilen akıllı saatlerle yasağı deliyor.

Akıllı saatle dersten naklen yayın

OZAN ÖMER KADÜKER - Akıllı saat şirketi yetkililerinin verdiği bilgilere göre okulların açılmasıyla satışlar arttı. Bazı veliler ise Narin Güran’ın günlerce bulunamamasından korkup saat almaya karar verdi. Saatlerin veliler açısından faydalı özellikleri olmasına karşılık hem çocuğun veri güvenliği hem de çevresinde öğretmen ve arkadaşlarının kişisel haklarıyla ilgili birçok riski de bulunuyor.

Haberin Devamı

Çünkü bazı veliler, çocuğunun sınıftaki her anını takip etmeye, ders sırasında öğretmen ve diğer çocuklardan habersiz sesli ve görüntülü kayıtlar almaya, bu şekilde öğretmenleri de denetlemeye çalışıyor.  

Özellikle ucuz, yan sanayi akıllı saatlerin güvenlik riskleri de var. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. S. Tunay Kamer “Akıllı saatler genellikle kişisel bilgileri ve konum verilerini toplar. Bu veriler kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilebilir ve veriler şifrelenmemişse veya güvenli bir şekilde saklanmamışsa ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

Peki, veliler kendi çocuklarının dışında diğer çocukların ve öğretmenlerin videolarını ve ses kayıtlarını alabilirler mi? Avukat Sefa Karcıoğlu “Sınıfta gizlice kayıt alanlar suç işliyor. Hapis cezası var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘DEDEKTİF GİBİLER’

Saatlerin fiyatları özelliklerine göre 1.000 TL ile 11.000 TL arasında değişiyor. Konuyla ilgili öğretmenler ve velilerin görüşleri ise şöyle:

* Bir velim derste konuşulan her şeyi ertesi gün soruyordu. Çocuğu anlatıyor sanıyordum meğerse dersi dinliyormuş.

* Veliler dedektif gibi sınıfları dinliyor, diken üstündeyiz.

* Sınıfta bir anda velinin sesini duyduk. Neye uğradığımızı şaşırdık.

* Öğretmenler duyulmasını istemediği şeyleri derste konuşmamalı.

* Çocuğumu dinlemek, haritadan takip edip görüntülü aramak beni güvenlik açısından rahatlatıyor.

* İçimizi rahatlatıyordu ama bizim sınıfta öğretmen yasakladı.