EğitimAhilik Nedir? Ahilik Teşkilatının Temel İlkeleri Nelerdir?

Ahilik Nedir? Ahilik Teşkilatının Temel İlkeleri Nelerdir?

24.03.2022 - 16:26 | Son Güncellenme:

Ahilik, 12. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş olan bir teşkilattır. Bu teşkilatın amacı, esnaflar arasında dayanışma sağlamaktır. 14. yüzyılın ilk yıllarından itibaren Ahiliğe bağlı birçok eğitim kurumu açılmış, bu kurumlarda yüzlerce usta yetiştirilmiştir. Günümüzde de geçerli olan usta - kalfa - çırak mertebelerinin temeli Ahilik Teşkilatına dayanmaktadır. Ahilik nedir? Ahilik teşkilatının temel ilkeleri nelerdir detayları ile derledik.

Ahilik Nedir Ahilik Teşkilatının Temel İlkeleri Nelerdir

Ahilik ile ilgili yazılmış kitaplardan bazıları şunlardır: 

Haberin Devamı

 1- Yusuf Ekinci - Ahilik ve Meslek Eğitimi 

 2- Pınar Yavuz - Dünden Bugüne Ahilik 

 3- Zübeyir Tokgöz - Ahi Evran ve Ahilik Sistemi 

 Ahilik Nedir?

Ahilik, Anadolu'nun Türkleşmesi ve yerleşik hayata geçişin hızlanması için kurulan bir teşkilattır. Bu teşkilatta, terzilik ve tamircilik başta olmak üzere toplam 32 çeşit zanaat öğretilmiştir. 

Ahilik, 1171 - 1261 tarihleri arasında yaşamış olan Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Selçuklu döneminde kurulmuş olan teşkilat, Osmanlı döneminde de faaliyetlerini sürdürmüştür. 

Ahilik Teşkilatının Temel İlkeleri Nelerdir?

1- Cimrilik yerine lütuf kapısı: 

Ahilik teşkilatının temel ilkelerini İslami ve tasavvufi değerler oluşturur. İslam'a ve tasavvufa göre tüm nimetler Allah'tan gelir ve en büyük lütuf Allah'ındır. Bu nedenle insanın elinde olan şey insana değil Allah'a aittir. 

Haberin Devamı

2- Yalan yerine dürüstlük kapısı: 

Kişi kendi zararına da olsa dürüst ve adil olmalıdır. Bir esnaf, malını satmak için halka yalan söylememelidir. 

3- Hezeyan yerine marifet kapısı: 

Tasavvufta ve Ahilik teşkilatında marifetin tanımı şu şekilde yapılır: Hakkı Hakkıyla bilmek. Marifet, sadece el becerisinden ibaret değildir. Güzel söz söyleme, güzel düşünme ve yumuşak başlı olmak da marifet gereğidir. Ahilik teşkilatı geçmişten günümüze bu anlayışla idare edilmiştir. 

4- Hırs yerine kanaat kapısı: 

Kişi, açgözlü olmamalı ve az şeylerle yetinmesini bilmelidir.