22.10.2021 - 14:10 | Son Güncellenme:
Adli kolluk, görevlileri, kamu düzeni ve huzurunun sağlanabilmesi için çalışmaktadır. Koruyucu ve önleyici olarak görev almasının yanında suçlu sayılabilecekleri ve suç delillerini bularak ilgili makama teslim etmekle de görevlidir.
Adli Kolluk nedir, Kimlerden Oluşur?
Kolluk kuvvetleri, tek bir birimden oluşmamaktadır. Polis teşkilatı, jandarma teşkilatı ve bekçiden oluşmaktadır. Kolluk kuvvetleri kamu düzeninin sağlanması ve suçun önlenmesine yönelik olarak çalışmaktadır. Yasalarla belirlenen görev kapsamında suç ve suçluları tespit ederek suçun önlenmesi amacıyla çalışmaktadır.
Adli Kolluk Görevleri Nelerdir?
Adli kolluk kuvvetleri, İç işleri bakanlığına bağlı çalışmaktadır. Görevleri arasında ilk sırayı kamu düzenini sağlamak almaktadır. Görev alanları ve sorumlulukları farklılık gösterse dahi kolluk kuvvetleri yetkileri yasalarla belirlenmiştir. Polis teşkilatı emniyet genel müdürlüğü tarafından yetkilendirilmektedir. İl ve ilçelerde asayişi sağlamakla yükümlüdür.
Jandarma teşkilatı ise, en eski ve genel kolluk kuvvetleridir. Görevleri suçu önlemek ve kamu düzeni sağlamaktır. Suçluları bulup ilgili makama teslim etmek ve Cumhuriyet Savcısı tarafından verilen görevleri getirmekle sorumludur. Ayrıca ceza infaz kurumlarından alınan mahkumların sevkini sağlamaktadır. Bekçi ise, mahallelerden sorumludur. Genel görevleri kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak olarak bilinmektedir.