23.10.2023 - 06:50 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER
OZAN ÖMER KADÜKER- Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) örgün öğretimden açık öğretime kaçışların önüne geçmek için attığı adımlar olumlu sonuçlarını vermeye başladı.
Açık öğretimde okuyan öğrenci sayısı 2022-2023 eğitim öğretim yılı istatistiklerine göre 2.3 milyona ulaşmıştı. Bu artışta 11 ve 12. sınıftaki öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanmak için kaydını açık liseye aldırmalarının etkisi büyüktü. Milliyet’in manşetten verdiği açık öğretimdeki öğrenci sayısına dikkat çeken haberlerin ardından harekete geçen MEB, bu konuda bir dizi önlem almıştı. MEB, öncelikle 8 Eylül’de yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklikle örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişi sınırlandırmıştı. Ayrıca bu kurumlardaki sınavların da yüz yüze yapılacağını duyurmuştu.
45 bine düştü
Açık liseye kayıtlar bu yıl 16 Ekim’de sonra erdi. MEB’den aldığımız bilgilere göre örgün eğitimden açık liseye bu yıl sadece 45 bin öğrencinin kayıt yaptırdığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl bu sayı yaklaşık 430 bindi. MEB genel kayıt oranlarının ise yüzde 72 azaldığını kaydetti.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre artık milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçiş yapılamıyor.
Yıldan yıla artmıştı
MEB’in 2022-2023 verilerine göre Türkiye’de geçen yıl okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 19 milyon 904 bin 679 öğrenci eğitim aldı. Bu öğrencilerin 2 milyon 346 bin 654’ü yani yüzde 11.7’si açık öğretimde okudu. Önceki eğitim yılında bu rakam 1 milyon 738 bin 198’di. Bir yıl içinde 608 bin 456 öğrencinin daha açık öğretime geçtiği görüldü. Bu öğrencilerin 337 bin 174’ü ortaokul, 2 milyon 9 bin 480’i ise lise kademesinde okudu. 2023-2024 öğretim yılına dair istatistikler açıklanınca açık öğretimdeki öğrenci sayısının ne kadar düştüğü netleşecek.
‘Hayalet sınıf’a inceleme
MEB, açık liseye geçiş şartlarını taşımayan ancak tam zamanlı kurslarla üniversite sınavına hazırlanmak isteyen 12. sınıf öğrencileri için derslerin işlenmediği, devamsızlığın dikkate alınmadığı “hayalet sınıf” kuran özel okullara da inceleme başlatmıştı. Milliyet’in bu konuya ilişkin haberlerinin ardından harekete geçen MEB, hayalet sınıflar açan özel okullarla ilgili ihbarlar üzerine resmi okullardan özel okullara geçiş yapan öğrencilerin verilerinin analiz edilerek belli tespitlerin yapıldığını duyurmuştu. Genel bir denetim kararı alındığı belirtilmiş, valiliklere okul bazlı inceleme için yazı gönderildiği vurgulanmıştı.