EğitimAblasyon Nedir, Riskleri Nelerdir? Kısaca Ablasyon Nasıl Yapılır?

Ablasyon Nedir, Riskleri Nelerdir? Kısaca Ablasyon Nasıl Yapılır?

26.02.2021 - 16:23 | Son Güncellenme:

Radyofrekans enerji hem tıp hem de cilt bakım alanında uygulanan bir yöntemdir. Lokal anestezi ile yapılan ablasyonda da radyo frekans enerjisi kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'dan sonra ülkemizde de uygulanan bu tedavi kalp ve karaciğer hastalıklarında uygulanıyor. Ablasyon nedir, nasıl yapılır? Ablasyon tedavisinin riskleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Ablasyon Nedir, Riskleri Nelerdir Kısaca Ablasyon Nasıl Yapılır

Kalp ritim bozuklukları kişinin yaşamını olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alır. Kalbin normalden daha yavaş atmasına aritmi, daha hızlı atmasına ise taşikardi adı verilir. Ablasyon işlemi, başta kalıtımsal olarak ortaya çıkan taşikardi olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır.

Ablasyon Nedir?

Ablasyon, radyo dalgaları kullanılarak uygulanan alternatif bir tedavi yöntemidir. Bu işlem sadece kalp ritim bozukluklarının tedavisinde değil çeşitli kanser türlerinin tedavisinde de kullanılıyor. Ablasyon tedavisinde, sıcak ve soğuk enerjiler bir arada kullanılarak, hastalığa neden olan hücreler buharlaştırılır.

Ablasyon genellikle ilaçla tedavi edilemeyen hastalıklarda uygulanır.

Ablasyon Riskleri Nelerdir?

Alternatif bir tedavi yöntemi olan ablasyon çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Ablasyonun uygulandığı damarlarda kanama meydana gelebilir. Cilt yüzeyinde kızarıklık ve şişme de en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır.

Hastaların yaklaşık %2'sinde damarın zedelenmesi sonucu kanama görülebilir. Ablasyon işlemindeki en büyük risk ise kalbin çevresinde kan toplanmasıdır.

Kısaca Ablasyon Nasıl Yapılır?

Ablasyon tedavisinde, hastanın durumuna göre sıcak ya da soğuk enerjiler kullanılır. Öncelikli olarak hasta hikayesi dinlenir ve hastalığa neden olan etkenler tetkik edilir. Hekim, en uygun tedavinin ablasyon olduğunu belirledikten sonra hastaya randevu verilir.

Ablasyon işlemi genellikle 1 - 1.5 saat sürer. Teknoloji destekli ekipmanlarla tümörlü ya da kanserli hücrelere müdahale edilir. Hasta, lokal anestezinin etkisi altında olduğu için işlem boyunca herhangi bir şey hissetmez.