26.05.2021 - 06:14 | Son Güncellenme:
Abdülhak Hamit Tarhan, 2 Ocak 1852'de doğmuştur ve İstanbul'da hayatını sürdürmüştür. Tanzimat Edebiyatı döneminde eserler vermiş ve oldukça bilinen bir şair olarak bilinir.
Abdülhak Hamit Tarhan Kimdir?
Abdülhak Hamit Tarhan, hayatının her bir döneminde yüksek yerlerde yer almış, dünyada pek çok yeri görme fırsatı bulmuştur. Döneminin çok güçlü ve büyük bir şairi olmuştur. Şairi Azam unvanı ile anılan bu şair, hem doğu hem batı ülkelerinde yer almıştır. Bu sebepten dolayı da her iki kültürün özelliklerini ve farklarını bilmektedir.
Batıdan yerli olan konuları serbest düşünceleri getirirken batı yazarlarından da oldukça etkilenmiştir. Bundan dolayı yazdığı oyunlar ile birlikte Türk tiyatrosuna felsefi düşünceleri soktuğu bilinir. Makber Türk edebiyatının en bilinen şiirleri arasında yer alır. Bu şiiri yazan şair olarak bilinir. İstanbul'da Bebek'te bir yalıda köklü bir ailenin çocuğu olarak doğan bu şair, babası tarihçi ve annesinin bir cariye olduğu bilinir.
Dört kardeşten oluşan bu şair özel derslerle ve öğretmenler ile büyümüştür. Çok erken yaşta Paris'e gitme fırsatı bulmuş, dünyanın farklı yerlerinden şehirleri ziyaret etme fırsatı bulmuştur. 1867 yılında babasının ölmesi üzerine İstanbul'a geri dönmüştür. Maceray-ı Aşk adlı eserini hatıralarını anlatmak üzere kaleme aldı.
Abdülhak Hamit Tarhan Eserleri ve Edebi Kişiliği Nedir?
1. İlhamı Vatan
2. Validem
3. Hacle
4. Ölü
5. Sahra
6. Makber
7. Bir Sefilenin Hasbihali
8. Arziler
9. Garam
10. Bunlar O'dur
11. Kursii İstiğrak
12. Ruhlar
13. Baladan Bir Ses
14. Elveda Diyemedik
15. İçli Kız
16. Duhteri Hindu
17. Nesteren
18. Sabrü Sebat
19. Macerayı Aşk
20. Zeynep
21. Eşber
22. Turhan
23. Hakan
24. Finten
25. İbni Musa olarak sıralanabilir.
Eski yeni sancısı açısından divan şiirini içerik ve biçim konusundan kesin bir karar ile reddetmiştir. Türk şiirine kendine özgü olan bir kimlik kazandırmak gerektiğine inanmıştır. Kafiye ve vezin değil serbest bir tavır ile eserler meydana getirmiştir.