18.02.2022 - 16:00 | Son Güncellenme:
2. Abdülhamid Osmanlı devletinin 34. padişahı ve 113. İslam halifesi olarak görev yapmıştır. Dağılma sürecinde olan devleti ayakta tutmak için elinden geleni yapmaya çalışan II. Abdülhamid zamanında Osmanlı devletinin ilk anayasası da ilan edilmiştir.
2. Abdülhamit Kimdir?
2. Abdülhamit 1842 tarihinde dünyaya geldi.11 yaşında annesi kaybeden II. Abdülhamid özel hocalar tarafından eğitim alarak yetiştirildi. Gençliğinde toprak işleri ile meşgul olan II. Abdülhamit'in zeki ve politik kabiliyetinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Saray hayatına uzak olarak görülen II. Abdülhamid V. Murat'ın ani ölümü ile 1876 yılında tahta çıktı. 33 yıl boyunca tahta kalan Osmanlı padişahı birçok ilki gerçekleştirdi.
Dönemindeki Islahatları, Özellikleri, Hayatı ve Ölümü
2. Abdülhamid Han tahta çıktıktan sonra 4 ay içinde Osmanlı devletinin ilk anayasası olma özelliğini taşıyan Kanuni Esasiyi ilan etti. Bu anayasa sayesinde özel mülkiyet serbest hale getirildi, işkenceler yasaklandı. Kanuni esasi padişahın yetkilerini kısıtlama özelliğine sahip bulunmamaktaydı. Meclis ise Mebusan ve Ayan meclisi olmak üzere ikiye ayrıldı.
2. Abdülhamid Han zamanında Türkiye'nin ilk çocuk hastanesi olan Etfal hastanesi İstanbul'da açıldı. Eğitime büyük önem veren II. Abdülhamid zamanında dişçi ve veteriner yetiştirmek üzere meslek okulları açıldı.
Osmanlı devletini içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan kurtarmak için Duyunu-ı Umumiye kuruldu. II. Abdülhamid zamanında Osmanlı devletinin ilk hafiye teşkilatı kuruldu. Ülkenin özellikle doğusunda çıkan Ermeni isyanlarını bastırması için Hamidiye alayları oluşturuldu.
2. Abdülhamid Han zamanında ünlü ressam Osman Hamdi Bey'in teklifi üzerine Asar-ı Atika Nizamnamesi çıkartıldı. Çıkarılan bu yasa ile Osmanlı devletinin sınırları içinde yer alan her türlü tarihi eserin yurt dışına çıkması yasaklandı.
2. Abdülhamid döneminde Hukuk Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Mühendislik Fakültesi ve Kız Öğretmen okulu olmak üzere pek çok kurum açıldı. Ziraat bankası ve Emekli Sandığı kuruldu. Bursa da ve Ankara da demiryolu hizmete açıldı. Kimsesizler yurdu açılarak sahipsiz çocuklar bu yurda yerleştirildi.