EgeZ kuşağı antisiyaset!

Z kuşağı antisiyaset!

22.12.2022 - 00:10 | Son Güncellenme:

Faaliyetlerin ve ülke gündeminin değerlendirildiği EGİAD Danışma Kurulu toplantısında 18-30 yaş arasındaki gençlerin politikaya olan bakışı ve yapılması gerekenler ele alındı. 

Z kuşağı antisiyaset

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu, geniş bir katılımla yılın son toplantısını İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde yaptı. Ana gündem maddeleri; EGİAD dönem faaliyetleri ve projeleri, Türkiye’nin ve İzmir’in ekonomi gündeminin değerlendirilmesi, gençlerin önümüzdeki seçimlerde oy kullanmaları konusunda iş dünyası örgütlerinin yapabileceği çalışmalar ile Think Tank Raporu hakkında Danışma Kurulu üyelerinin bilgilendirilmesi oldu. Toplantıda, seçimlerde oy kullanacak Z kuşağının siyasi arenaya bakış açısı ve ekonomi gündemi damgasını vurdu.

Haberin Devamı

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in ev sahipliğindeki etkinlik, derneğin komisyon çalışmaları, stratejik çalışma alanlarındaki faaliyetleri, aktarılarak başladı. Toplantıya; Uğur Yüce, Şükrü Ünlütürk, Yiğit Tatış, Cüneyt Karagülle, Bülent Akgerman, Temel Aycan Şen, Aydın Buğra İlter, Mustafa Aslan, Emre Kızılgüneşler, Hasan Denizkurdu, Oğuz Özkardeş, Hasan Küçükkurt, Tamer Taşkın, Sibel Zorlu, Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Selami Özpoyraz, Önder Türkkanı, Levent Kuşgöz, Engin Uğur Ağır, Deniz Sipahi, Yaşar Kuş, Anıl Yüksel, Feyzi Kaya, Mahir Kaplan, Turan Göksan, Merve Özbatır, Yeşil Taşkın Deniz, Burak Güngör, Alper Koçak, Emre Sarıgedik İlker Sabuncu, Özüm İlter Demirci, Tolga Şekercioğlu, Yonca Güngör Çınar ve Yücel Koç katılıdı. 

Haberin Devamı

6 ayda 107 etkinlik

Yelkenbiçer konuşmasında, 6 ayda 107 faaliyete imza attıklarını, bu dönemki stratejik çalışma alanlarını Sürdürülebilirlik, Girişimcilik, Dijitalleşme, EGİAD Gelecek olarak belirlediklerini aktardı, gerçekleşen faaliyetleri de rakamsal olarak şu şekilde özetledi: “6 uluslararası faaliyet, 4 sürdürülebilirlik ve gelecek toplantısı, 16 iş geliştirme faaliyeti ve işbirlği, 29 basın buluşması, 5 seminer ve söyleşi, 10 melek yatırımcı ve girişimci faaliyeti, 33 melek yatırımcı girişimci buluşması ile etkin ve dolu bir 6 ay daha geçirdik. 25 yatırım, 3000’in üzerinde girişimci değerlendirmesi, 4 milyon dolarlık yatırım ile girişimcilik sektöründe de adımızdan söz ettirdik. Son 6 ayda etkinliklerimizin görüntülenme oranı 3 bin, tüm etkinliklerimiz basında yer bulma sayısı da bin 609 oldu.”

Üyelere dokunan projeler üretmekten mutluluk duyduklarını dile getiren Yelkenbiçer, “Hem üyelerimize dokunan projeler gerçekleştirdik hem de bölgemizde ses getiren etkinliklere imza attık. İş yaşantısına yeni katılan genç kuşağın sesi olmaya özen gösterdik. 65 yeni üye arkadaşımızın katılımını da bu hareketin sonucu olarak gördük” dedi.

Toplantıda konuşan EGİAD Danışma Kurulu ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EGİAD’ın başarılı bir yılı geride bıraktığını belirtti, kentin tüm paydaşları ile ortak çalışmalar yürütmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ekonomi gündemine ilişkin değerlendirme de yapan Özgener, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki’ye sunumundan dolayı teşekkür etti, “Gençler ilgili veriler, hepimize yol gösterecek nitelikte. Gençlerimizin siyasete, sivil toplum kuruluşlarına, girişimciliğe bakış açılarını bilmek bizler için önemli” dedi.

Haberin Devamı

Ülkeye örnek olmalı

Toplantıda Girişimcilik Raporu’nun son değerlendirmesine de yer verildi. Raporun son sunumunu gerçekleştiren Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, Geleceğe Bakış, Dijitalleşme, Sürdürülebilirlik ana başlıkları altında 12 bin katılımcıyla gerçekleşen anketin sonuçlarına göre Fırsat ve İhtiyaç Girişimciliği üzerine değerlendirmeye ulaştıklarını kaydetti. İzmir’de farklı bir beşerî sermayenin talebi ile karşılaştıklarını dile getiren Selçuki, fırsat girişimciliğini ön plana çıkaracak politikaların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Selçuki, İzmir’deki girişimcilik sisteminin Türkiye’ye örnek olması için öneriler oluşturulduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Gençlerin önümüzdeki seçimlerde oy kullanmalarını sağlamada EGİAD gibi iş dünyası örgütlerinin yapabileceği çalışmalara da değinilen etkinlikte, gençlerin sandık başına giderek, siyasi umuda tekrar kavuşmaları için izlenebilecek yol haritası belirlendi; “Çoğu 30 yaş atı olan bu gençlere umut vermek siyasetçilerin alanı. Gençlerin siyasi sorumluluğunun farkına varıp, politik görüşlerini sandığa taşıyabilmeleri için yapabilecek etkinlikler olmalı. STK’lara bu konuda sorumluluk düşüyor. Bu konuda bir deklarasyon yayınlayıp siyasi partilerle paylaşmak izlenebilecek yol haritalarından biri olabilir” denildi.

15 milyon seçmen var

Can Selçuki’nin Z kuşağı seçmen profiline ilişkin değerlendirmesine de yer verilen kurul toplantısında, konu masaya yatırılarak tartışıldı. Türkiye çapında 18-30 yaş arası 3 bin gençle yapılan araştırmayı aktaran Selçuki, 3 temel bulguya ulaşıldığını vurguladı, “Öncelikle gençler uzaylı değil. Z kuşağı tanımlamasında, toplumun genelinden çok farklı olduğuna dair bir ön kabul var. Fakat bu doğru değil. Aynı kültürel tedrisattan geçen genç arkadaşlarla kodlarımız aslında aynı. Bu gençler aynı zamanda apolitik değiller ama antisiyasetler. Ne demek antisiyaset, mevcut siyasetin kurumlarına ve aktörlerine asla güven duymuyorlar. Çünkü, gerçekten geçtiğimiz dönemde siyaset vaat ettiği hiçbir şeyi onlara vermedi. Daha iyi bir eğitim vermedi, daha iyi bir yaşam sunmadı. Şu anda baktığınızda ciddi borçlanmayla hayatlarına başlıyorlar. Ciddi yurtdışı talepleri var. Tüm bunları değerlendirdiğimizde Türkiye için ne demek? Öncelikle Z kuşağı yerine 18-30 yaş arası gençler diye söylemi değiştirmek lazım. Gençleri tekrar siyasete angaje edebilmek ve siyasetin onların sorunlarına çözüm üretebildiğine tekrar inandırabilmek ve sisteme olan inançlarını tazeleyebilmek için aslında fırsat var. Burada sivil topluma iş düşüyor. Aslında STK’lar işini yapıyor, burada işini yapmayan siyaset kurumu. Tüm siyasi partilerde gençlik kurumu var ama bunun şampiyonu olacak bireyler yok. İşte o bireyleri de kavgacı söylemler, yolsuzluk söylemleri sebebiyle siyasete dahil etmek zor. Mesela bir hayvan aktivistini, bir çevre aktivistini bir yerde genel başkan yardımcısı yapmalısınız. Siyasetin kendi konfor alanından çıkıp idari iplerini gevşetmesi lazım. 18-30 yaş arası 15 milyon seçmen bulunuyor. Bu, toplam 60 milyon seçmenin yüzde 25’i eder. Hem siyaset hem de ekonomide markalar için önemli bir oran. Fakat siyasi olarak uyuyan gençlerin uyandırılması için böyle radikal hamleler yapılması lazım. Yoksa antisiyaset toplumda katman katman bir hale gelir. Bu durum sadece bu seçim için değil gelecek seçimler ve nesiller için de risk yaratan bir popülist dalgalanma yaratacak sorun taşımakta” dedi.

 

 

Yazarlar