EgeÜretene tam destek

Üretene tam destek

03.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda bu yıl üretici kooperatiflerinden 164 milyonu aşan alım yapıldı.

Üretene  tam destek

 Bayındır’da 100 milyon lira yatırımla süt fabrikasının temelini atan, Ödemiş’te 10 milyon lira yatırımla et işleme tesisini hizmete açarak üretime başlayan Büyükşehir, küçük üreticiyi ihracatçı yapmak için İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ni (İZTAM) kurdu. 25 milyon liralık yatırımla Bergama’ya meyve sebze kurutma ve şoklama tesisi için de hazırlıklar sürüyor. İlki 2011’de Seferihisar’da kurulan Can Yücel Tohum Merkezi’nin ikincisi ise, Bornova Âşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda hayata geçti.
İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eşzamanlı 2-11 Eylül 2022 tarihleri arasında “Terra Madre Anadolu” adıyla yapılacak uluslararası gastronomi fuarı için de çalışmalar hızlandırıldı.
Kuraklık ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen İzmir Tarımı stratejisi kapsamında da önemli adımlar atan Büyükşehir’in verdiği başlıca destekler şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Toprak can buldu

“Manda yetiştiriciliği eğitimleri ve hayvan desteği, kooperatiflere süt tankı hibesi, yem desteği, iklim dostu yem üretimi için tohum, gelir getirisi yüksek olan nergis, salep lavanta fideleri, küçük ölçekli balıkçılara tekne bakım malzemesi, arıcılıkla uğraşanlara malzeme desteği sağlandı. Çeşme kavunu için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru kabul edildi. Karaburun ve Çeşme’dede yetişen hurma zeytini için yapılan coğrafi işaret başvurusunun da sonucu bekleniyor. Zeytin Barış Festivali düzenledi. İzmir’in kültür ve turizm rotalarını Gelibolu Yarımadası ile buluşturacak Zeytin Barış Yolu projesinin hazırlıkları başladı.”

Yatırım ve hizmete devam

Salgın, afet ve ekonomik krize rağmen İzmir’de yatırımlar aksamadı. Büyükşehir Belediyesi bu yıl 2 milyar 488 milyon liralık yatırım yaptı. ESHOT, İZSU ve iştiraklerinin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2021 yılı yatırım tutarı (15 Aralık verileri) 3 milyar 697 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma çalışmaları ve projelerine de 56 milyon liralık maddi destek sağlandı.
Büyükşehir, raylı sistemler alanında ise kent tarihinin en önemli atılımlarını gerçekleştirdi. Uluslararası finans kuruluşlarıyla İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu için toplam 250 milyon euroluk kredi sözleşmesi imzalandı ve Buca Metrosu’nun ihale süreci tamamlandı.
“Gururla söylüyorum, Türkiye’de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten alınabilecek en yüksek not olan ulusal uzun vadeli AAA notuna sahip belediyeyiz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “2022 yılı bütçesini 12.5 milyar lira olarak belirledik, 5 milyar lirayı (yüzde 40) yatırımlara ayırdık. Buca Metrosu’nun yapım ihalesi tamamlandı, ocak ayında hattın temeli atılacak. Karabağlar-Gaziemir, Otogar-Kemalpaşa metroları ile Girne Tramvayı’nın proje çalışmaları sürüyor. 93 kilometreyi bulan toplamda altı raylı sistem projesine 32 milyar lira harcayacağız. Kentteki raylı sistem ağını 270 kilometreye çıkaracağız” dedi.

Yazarlar