25.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:
Tiroit, boynun ön tarafında bulunan, kelebek şeklinde, hormon salgılayan küçük bir organdır. Tiroit bezindeki hücreler bazen kontrol dışı çoğalarak bir yumru oluşturabilir. ‘Tiroit nodülü’ olarak adlandırılan bu yumruların kansere dönüşme riski vardır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, tiroit bezinin vücudun metabolizmasını sağladığını belirtti, az ya da fazla çalışmasının çeşitli sorunlara yol açabileceğini söyledi, “Tiroit bezi fazla çalıştığında; çarpıntı, terleme, titreme, ishal gibi belirtiler gösterir. Az çalıştığında da kabızlık, saç dökülmesi, seste kalınlaşma, vücudun su toplaması, halsizlik ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkar” dedi.
İzmir’e gelecek
Doktorun yapacağı muayene ve boyun ultrasonuyla saptanabilen tiroit nodüllerinin kanser açısından risk oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, “Nodüller orta yaş kadınlarda daha sık görülür. Ortalama her üç kadından birinde nodül saptanabilir. Özellikle nodül teşhisiyle İzmir’den gelen çok kadın hastam var. Yakın zamanda İzmirli meslektaşlarımla video konferans sistemiyle ‘Tiroit Bezi Nodüllerine Nasıl Yaklaşmalıyız’ bir seminerimiz olacak. Mayıs-haziran gibi de İzmir’de bir araya gelip nodül ameliyatı için bir araya geleceğiz” diye konuştu.
Belirtilere dikkat
Dr. Yıldırım, “Nodüllerin boyun ultrasonunda kanser belirtileri taşıması, tiroit bezindeki nodüllerin tek sayıda veya çok sayıda olması, nodüllerin kistik yapıda veya solid olması, hormon salgılayıp salgılamadığı kanser olasılığını değiştirmekte” ifadesini kullandı.
Kanser riskinin fazla görülmesi durumunda geç kalınmadan tiroit (guatr) ameliyatı olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldırım, “Hastaların devamlı hormon kullanmasına gerek kalmayabilir. Kalsiyum metabolizmasını düzenleyen para tiroit bezleri korunur” dedi.