EgeÖncelik gıda güvenliği

Öncelik gıda güvenliği

17.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, gıda güvenliğinin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. 

Öncelik gıda güvenliği

Birlik Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incirdeki mikotoksin (Aflatoksin ve Okratoksin) oluşumunu engellemeye yönelik olarak ekşilik böceği çekici yem tuzağı, ilek filesi, kurutma kereveti ve hasat filesi yaptırdıklarını; Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda binlerce kuru incir üreticisine ücretsiz olarak dağıtıldığını söyledi.
Birlik koordinasyonunda, ihracatçı kuru incir işletmelerinden yılda yaklaşık 500-600 ton aflatoksinli kuru incir toplandığı bilgisi de veren Işık, “Bu ürünler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı çerçevesinde biyogaz tesislerinde enerji elde edilerek bertaraf ediliyor. Öte yandan, kuru meyve işletmelerinde su kullanımının azaltılmasına dönük proje de, EİB’in talebi ve finansal desteği ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından bu yıl içinde yürütülecek” dedi.