15.02.2023 - 00:15 | Son Güncellenme:
30 Ekim 2020’de Ege Denizi’nde yaşanan 6.9 şiddetindeki depremin ardından kaçak yapılaşmaya karşı mücadelesini artırarak sürdüren Kuşadası Belediyesi Başkanı Ömer Günel, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından acil çağrıda bulundu. Turizm kentlerinin önemli rant bölgeleri olduğuna ve bu durumun da kaçak yapılaşmayı hızlandırdığına dikkat çeken Başkan Ömer Günel imar barışı uygulamasına derhal son verilmesi gerektiğini söyledi.
İmar barışı konusu ülke gündeminden tamamen çıkmadan depremle mücadele etmenin mümkün olmadığını söyleyen Başkan
Günel, şöyle konuştu:
Bir daha gündeme gelmesin
“İmar barışı çıkacak hevesi ile kaçak inşaatı gece bile yapmaktan çekinmeyen vicdan yoksunu insanlarla uğraşıyoruz. İmar barışı konusunun gündeme gelmesinin önü kesilmeli. Çünkü bizim gibi bölgelerde imar barışı çıkacak lafının ardından yapılan kaçak inşaatlara yetişemez durumdayız. Ekiplerimiz sadece bunların peşinden koşuyor. Bunu yapmaya çalışanların binalarını hızlı bir biçimde yıkmak için çabalıyoruz. Ancak geçmişten gelen ciddi bir riskli yapı stoku var. Bir taraftan da bunun yıkımı ile ilgili ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bu yüzden imar barışı konusu artık gündemden çıkmalı. İmara, fenne uygun olmayan hiçbir yapının yasal hale getirilmesi konusu tartışılmamalı bile. Bu konuda da önümüzün açılmasını diliyoruz.”
Hayatları kurtaracak uygulama başlıyor
Kuşadası Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentte meydana gelebilecek olası afet durumlarına karşı gönüllü belediye çalışanlarından oluşacak bir “Acil Arama Kurtarma Timi” kurmak üzere harekete geçti. Gönüllülük esasına göre kurulacak olan Acil Arama Kurtarma Timi üyeleri, yoğun bir eğitim sürecinin ardından kent içinde veya dışında meydana gelebilecek afetlerde hayat kurtarmak üzere donanımlı hale getirilecek.
Acil Arama Kurtarma Timinin yanı sıra kentteki yapı güvenliğini sağlamak amacıyla da yeni bir çalışmanın hazırlığı içerisinde olan Kuşadası Belediyesi kentteki tüm yapıları tek tek denetleyerek zemin katlarda bulunan taşıyıcı kolonları kesen kişileri tespit ederek cezai işlem uygulayacak.
“Kuşadası’nın deprem kuşağının içinde olması ve son zamanlarda gittikçe artan deprem vakaları nedeniyle kentimizin de olası bir afete karşı hazır durumda olması gerek” diyen Belediye Başkanı Ömer Günel, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Bu kapsamda kentimizde bulunan tüm binalarda kolon denetimi yaparak yapı güvenliğini tehlikeye sokan girişimlerin önüne geçmek için gerekli çalışmaları ivedilikle tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
Afet bölgesine yardım koridoru
Kuşadası Belediyesi’nin 10 ili etkileyen deprem sonrasında afet bölgesine ve kente gelen depremzedelere destekleri artarak sürüyor. Bir haftalık sürede afet bölgelerine 9 tır ile 6 kamyon acil ihtiyaç malzemesi gönderildi. Ayrıca 50 çadır ve 2 konteyneri de afet bölgesine ulaştırdı.
Kuşadası Belediyesi, deprem bölgesinden gelerek desteğe ihtiyacı olan vatandaşları misafir eden Kuşadalıların 444 71 14 numaralı Güvercin Masa Çözüm Merkezi’ni aramaları halinde vakit kaybetmeksizin harekete geçerek gerekli yardım malzemelerini ilgili adreslere ulaştırıyor.
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, depremin olduğu ilk günden itibaren hızlı bir biçimde organize olduklarını belirterek “Kuşadası olarak bir yandan deprem bölgelerindeki vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu malzemeleri temin etmek için çalışırken bir yandan da depremin ardından kentimize gelen depremzedelerimizi misafir ediyoruz. Kurduğumuz ekiplerle bugüne kadar 145 ailenin yani 1500 kişinin ihtiyaçlarının tamamını karşıladık. Otellere ve devlet yurtlarına yerleştirilen depremzedelerimize de destek oluyoruz. Şu ana kadar Kuşadası’ndaki 2 bin depremzedeye destek olduk. Kentimizde misafir ettiğimiz depremzedelerimizle dayanışmak isteyen hemşehrilerimiz de bizlerle iletişim kurabilir” dedi.