27.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kumar oynama bozukluğu olan kişilerin; psikolojik sorunlar, maddi kayıplar, intihar girişimleri, yasal problemler, işyeri nde sıkıntılar ve yaşam kalitesinde düşme gibi durumlarla karşı karşıya kaldığını belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Aldemir, hastalığın erken tanınmasının ve tedaviye erken başlanmasının kumar oynama bozukluğu ile ilişkili olumsuz sonuçları azalttığını dile getirdi. “Ancak çoğu hasta geç dönemde tedavi arayışına giriyor” diyen Aldemir, şöyle konuştu:
Yüzde 10’u farkında
“Yapılan çalışmalar kişilerden yüzde 10’unun tedavi arayışında olduğunu gösteriyor. Diğer insanlar tarafından damgalanma, utanç duyma, ulaşılabilir tedavi olanaklarını bilmeme ve bu sorunun bir hastalık olduğunun farkında olmama tedavi arayışını geciktiriyor. Bağımlılığa eşilk eden depresyon, anksiyete (kaygı), alkol ve madde kullanımı ve intihar düşünceleri de tedaviye uyumu olumsuz etkiliyor ve bazen hastaneye yatış ya da ek tedavi düzenlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarabiliyor.”
Kapsamlı bir değerlendirme sonrası psikoterapi ve/veya ilaç tedavisi uygulandığını belirten Dr. Aldemir, “ Tedavi süresi, hastalığın şiddeti, eşlik eden ruhsal hastalıklar ve hastanın tedaviye uyumuna göre değişiyor” ifadelerini kullandı.