EgeKoronavirüs sürecinden çocuklar da etkilendi

Koronavirüs sürecinden çocuklar da etkilendi

26.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Çoçuk Kardiyolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı koronavirüs sürecinden çocukların olumsuz etkilendiğini söyledi

Koronavirüs sürecinden çocuklar da etkilendi

Son bir yıldır yaşanan pandemi süreci çocukları da olumsuz etkiledi. Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, “Özellikle son 3 aydır yoğun bir şekilde çocuklar göğüs ağrısı ve çarpıntı şikayetiyle geliyor. Şikayetleri şöyle yorumluyoruz. Birincisi kaygı bozukluğuyla çarpıntı hissediyor. Biz bu çocuklara tam bir muayene yapıyoruz. Kan tahlili, efor testi, EKG görüntüsü uyguluyoruz. Gerekirse Holter yapıyoruz. Bu tetkikler normal ise psikolojik bir sorun olacağını düşünerek çocukları ilgili birimlere yönlendiriyoruz. Diğer bir grupta ciddi kilo almayla birlikte göğüs ağrısı ve çarpıntı oluşuyor. Bu çocukların belli bir kısmında insülin direnci gelişiyor. Bunları da çocuk endokrinolog meslektaşlarımıza gönderiyoruz. Diğer bir grupta ise ailesi veya kendisi kovid geçirmiş ve sonrasında göğüs ağrısı veya çarpıntı oluşmuş hastalarımız var. Bu hastalarda kalp enzimleri üst sınırın biraz üstünde çıkıyor ve belli bir süre takibin ardından normale döndüğünü görüyoruz” dedi.
Sosyalleşemediler
Pandemiyle birlikte çocukların sosyalleşemediğini ifade eden Tavlı, “Salgından dolayı okula gidemeyen, sosyal hayatı olmayan, parkta bahçede oynayamayan sürekli evde olan çocuklarda bu hastalıklar görülebiliyor. Çocuk oyunla var olur, kendini ifade eder. Arkadaş çevresi okulda çok önemli bir sosyal çevredir. Pandemik süreç çocukları da etkiledi. Normalde biz çocuklarda göğüs ağrısı ve çarpıntının yüzde 6-12 oranında psikolojik etki olduğunu saptarız. Şu anda bu oran yüzde 20’ye çıktı” diye konuştu.
Belirtileri farklı
Erişkinlerde ve çocuklarda kalp hastalıkları belirtilerinin birbirinden farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Tavlı, “Erişkin kardiyolojisinde bilindiği gibi acil servislere ve 112’lere göğüs ağrıları, aşırı terlemeler ile telaş içerisinde gelen hastaların büyük bir bölümünde kalp krizi riski daha yüksektir. Ancak çocuklarda her göğüs ağrısı kalp krizi demek değil. Kalp krizi çocuklarda çok nadiren oluşabilmekte” dedi. Ailelerin bebeklerde ve erken çocukluk döneminde çarpıntı, bayılma, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle hekime geldiklerini kaydeden Tavlı, “İlk etapta kalp krizi olarak düşünmemelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Korkmadan rahatlıkla bir uzmana başvurun” ifadesini kullandı.
NTS ile kalp dinleme
Anne karnında bebeğin tüm organları gelişme aşamasında olduğu için bebeğe zararsız olan teknikler kullanılarak kalp hastalığı tanısı konulmaya çalışıldığını vurgulayan Tavlı, “Bunların başında kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının kullandığı NTS ile kalp seslerinin dinlenmesi gelir. Bir bebeğin anne karnında kalp atışları 17’nci günde başlar. Kadın doğum uzmanları anne karnında bebeğin kalp atış hızında bir sorun algıladıklarında ya da aile öyküsünde kalp hastalıkları sorunu olan bireylerin varlığında çocuk kardiyolojisi hekimlerin detaylı incelemesini talep eder. Anne karnındaki bebeğin ultrasonografik yöntemiyle zarar görmeksizin ses dalgası kullanarak yaptıkları tetkiklerle tanı koyarlar. Bu yöntemin doğruluk payı 85 oranındadır. Doğumdan sonra tedavisi planlanır” şeklinde konuştu.

Yazarlar