27.01.2022 - 00:20 | Son Güncellenme:
Engin Uğur Ağır - 22 ve 23’üncü dönem milletvekilliği, 2009’da Aydın Belediye Başkanlığı, 2014 ve 2019’da Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Özlem Çerçioğlu’nu uzun bir aradan sonra ziyaret ettim.
Yaklaşık dokuz yıl önce Sabah Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Ünal Ersözlü ile birlikte ağırlamıştı bizi Topuklu Efe.
Aradan geçen sürede azminden hiçbir şey kaybetmediğini gördüm Çerçioğlu’nun.
Dimdik ayakta, kulaklarını tüm dedikodulara tıkamış, işine odaklanmış çalışmasını sürdürüyordu.
Başkanla kısa sohbetin ardından soruları sıraladım.
***
Bir an duraksadı ve, “Hemen röportaja geçtiniz, aceleniz mi var?” diye sordu.
Başkanların fazla zamanı olmadığını, kısıtlı süreyi değerlendirmek istediğimi belirttim.
Ancak yanılmışım.
Çünkü Çerçioğlu, süre konusunda sorun olmadığını belirtti, “İstediğiniz kadar birlikte olabiliriz, problem yok” dedi.
Gerçekten şaşırdım.
Çünkü, tüm belediye başkanları hep zaman darlığından şikayet eder!
***
2021’i tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkıntılı geçirdiğimizi, 2022 için ne gibi projeleri olduğunu sordum.
Başladı anlatmaya Topuklu Efe.
“Pandemiyle beraber hem dünyada hem Türkiye’de ciddi sorunlar ortaya çıktı. Ardından ekonomik sıkıntı başladı, hayat şartları zorlaştı. En çok önemsediğimiz projelerden biri sosyal belediyecilik. Bizlerin en büyük görevi, kentinizde karnı aç, üşüyen, barınma ihtiyacı duyan bir kişi varsa, siz belediye başkanlığı yapıyorum diyemezsiniz. En büyük yatırımımız insan oldu. Yeni bir yemek fabrikası açtık Ortaklar’da. İki yemek fabrikamız var. Haftanın 5 günü üç çeşit sıcak aş götürüyoruz ihtiyaç sahiplerine. Soğuk hava depolu araçlarımızla evlerine teslim ediyoruz. Yine şu dönemde 30-35 yaş grubunda yoğun işsizlik var. Bu insanların çoğu evli ve çocuklu. En büyük talepleri çocuk bezi ve süt. Bu yıl bu talep daha da arttı. Gıda ve kömür yardımını sürdürüyoruz. Sosyal belediyeciliği yaparken vatandaşın isteği doğrultusunda hareket ediyoruz. İstediğiniz kadar kaldırım ve asfalt yapın, eğer insanların karnı aç ise hiçbir faydası yok.”
***
Diğer rutin görevlerini de başarıyla sürdürdüklerini belirten Çerçioğlu, “Alt ve üstyapı konusunda iyiyiz. Projelerimizi halka soruyoruz. Örnek vereyim, Aydın Tekstil 177 dönümlük bir yer, kamulaştırdık. Hem de ciddi bir rakam ödedik. Yoksa AVM ya da rezidans olacaktı. Bin kişinin geleceği araziyi, şimdi 1 milyon 150 kişi kullanıyor. Bu bölgeyi Central Park gibi düşünün. Şimdi bir kısmı hizmette, iki yıl sonra tamamı bitecek. Çocuklarımız için Aydın Tekstil arazisinde kreş yaptık, öncesinde bunu halkımıza duyurduk. Vatandaş ne istiyorsa düşüncesini yazdı ve sandığa attı. Ciddi talep gösterdi. Yüzde 99.9’u yeşil alan çıktı. Böylece projeyi gerçekleştirdik” dedi.
Arazi içine çam ağacı diktiklerini, dikmeye de devam ettiklerini belirten Çerçioğlu, “Bu projede kültür merkezi, kreşler, kafeteryalar, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, oyun alanları gibi gibi sosyal etkinliklerin gerçekleştirebileceği aklınıza gelen her şey A’dan Z’ye düşünüldü” diye konuştu.
***
Kadınları ve kadın kooperatifini önemsediğini söyleyen Topuklu Efe, “Eğer kadın kooperatiflerine destek verirseniz, gelir elde ediyorlar. Kadınlarımız gerçekten becerikli. Önemli olan bence yapmak değil, pazarlamak. Kadınlara yönelik alan ve pazarlar açtık. Aydın Tekstil’in içinde kadın kooperatiflerine yönelik yerimiz var. Kadın kooperatiflerine destek sağlıyoruz. Fırın ve yemek pişirmek için gereken mutfak ekipmanları oluyor, alıyoruz” şeklinde konuştu.
***
Kadınların ürettiklerine pazarlama konusunda da yardımcı olduklarını ifade eden Çerçioğlu, şunları söyledi:
“14 Ege Et şubemiz var. Kadınlarımız, şubelerimizde ürettiklerini satıyor. Ege Et projesi önemsediğim bir proje. Tarım ayağı da var. Çünkü, kentin gelirinin yüzde 50’si tarım, turizm ve tarıma dayalı yan sanayi. Ege Et mezbahamız Çine ilçemizde. Şu anda ikincisini yapıyoruz. Bölgenin hayvanlarını üreticiden alıyor, aracısız 14 Ege Et şubelerine satıyoruz. Aracıyı çıkardığımız için ekonomik, hijyenik, sağlıklı ve güvenilir oluyor. Ekonomik kriz, küçük çiftçimizi bitirme noktasına getirdi. Süt veren hayvanlarını satmaya başladı üretici. İşte biz burada devreye giriyoruz. Yem ve gübre desteği veriyoruz. Aynı zamanda bölgemizin Sakız koyunu var. Hem sütü yüksek hem de ikiz üçüz dördüz doğum oluyor. Sakız koyununu kadınlara hibe ediyor, veterinerlerimiz de destek sağlıyor. Sürü haline getiriyorlar, belli bir zamandan sonra satabiliyorlar. Yine köylere süt tankları koyduk. Piyasadan 10-12 kuruş daha fazla alıyoruz. Önce sütü tanklarda topluyor, ardından çiğ süt olarak Ege Et şubelerimizde satışa sunuyoruz.”
***
Bütün projelerinin süreklilik arz eden, birbirini tamamlayan projeler olduğunu söyleyen Çerçioğlu, Mimar Sinan Mahallesi’nde de bir anket yaptıklarını, büyük bir park alanını hayata geçireceklerini belirtti, “İçinde kütüphane, yürüyüş ve koşu yolları, diğer spor alanları da yer alacak. Kısaca, boş bulduğumuz araziye yeşil alan yapıyoruz” dedi.
***
Önemsediği bir diğer projenin de otizm olduğunu ifade eden Aydın Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Uzmanlar, 44 çocuktan birinin otizmli olduğunu söylüyor. İki otizm merkezimiz var, şimdi Kuşadası’nda da açacağız. Tabii ki bu çocukların haftada 40 saat eğitim alması gerekiyor. Şu an ayda sekiz saat alabiliyorlar ücretsiz olarak. Eğer çocuklar 40 saat eğitim alırsa, kendi öz bakımlarını yapabiliyor. Bu konuda ciddi çalışmamız var. Genelde dezavantajlı bölgelerde 16 kültür merkezi açtık. Bu bölgelerdeki çocuklar özel okullardaki kadar şanslı değil. Milli Eğitim’in gösterdiği derslerin tekrarı ve ödevleri yapılıyor. Sadece ders değil, atanamayan öğretmenlerimize de istihdam sağlıyoruz. Çocuklarımızın çok özel yetenekleri var, onları ortaya çıkarıyoruz ve özgüvenle yetişmesini sağlıyoruz. İçlerinden muhteşem gitar, keman çalan, sanata, kültüre yeteneği olanlar çıkıyor. Dokunmazsanız bu yetenekli çocuklarımızı kaybederiz.”
***
Şu an belediye başkanı olduğunu, halkına hizmet etmekten de gurur duyduğunu belirten Çerçioğlu, alt-üst yapı, yol, kaldırım, asfalt, park ve bahçe işlerinin rutin iş olduğunu da kaydetti, “Önemli olan insan odaklı projeleri hayata geçirmek” dedi.
Yerden göğe kadar haklı Topuklu Efe.
Halkının A’dan Z’ye her ihtiyacına yanıt verecek projeleri hayata geçirirsen, o zaman başkanlık görevini yerine getirmiş olursun.
Çerçioğlu da tarımdan turizme, hayvancılıktan kooperatife, halkın yaşayacağı alanları çoğaltmaya kadar yaptıklarıyla ihtiyaçlara yanıt verebiliyorsa, ne mutlu.
Bir belediye başkanı, akşam başını yastığa koyduğunda huzurla uyursa, tüm günün yorgunluğunu atmış olur.