23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ekol Hastanesi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Arif Aydın, karın bölgesindeki deformasyonlara göre farklı teknikler uygulanıp germe ve sıkılaştırma yapıldığını anlattı. Yöntemler hakkında bilgi veren Aydın, “Eğer hastanın göbek deliğinin üzerindeki bölgede sarkma varsa, göbek altı derisi avuçlanacak ve iki kat sarkacak şekilde bollaşmışsa klasik karın germe işlemi uygulanıyor. Bu ameliyatta fazlalık karın derisi ve deri altı dokuları göbek deliği ile birlikte çıkarılır, bollaşmış karın kası zarı dikilip gerginleştirilir ve uygun hazırlıklar sonrasında yukarıdaki deri, hasta bel bölgesinden bükülerek, aşağıya doğru yaklaştırılır. Bu deri üzerindeki ideal noktada göbek deliği oluşturulur. Aşağı gerdirilen deri ve deri altı dokusu, pubik kıllı bölge üzerinden yanlara doğru yükselerek uzanan alt taraf, yara yerine dikilir ve sıklıkla tamamı iç çamaşırının içerisinde kalacak şekilde planlanan bir yara izi oluşturulur. Karın germe sonrasında bu izler oldukça ince kalır. Uzun dönemde soluk veya ten rengine yakın tona dönüp zorlukla farkedilir” diye konuştu.
Gebeliğe engel değil
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, karın germe ile birlikte ameliyat bölgesindeki çeşitli alanlara uygulanacak liposuction (yağ emme) ile estetik sonuçların başarısının arttığını belirten Aydın, “Erkek hastaların karın sarkmalarında da uygulanabilen karın estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılıyor. Ortalama bir ameliyat 2-4 saat” dedi.
Karın gerdirme operasyonundan sonra 1-2 gün içerisinde taburcu olunabildiğini sözlerine ekleyen Aydın “Yedi gün hafif öne eğilip yürünmeli. Dört hafta kadar karın korsesi kullanılmalı. Genellikle yedi gün istirahat yeter ve hasta korseyle günlük hayatına dönebilir. 3-4 hafta sonra karın bölgesini zorlayacak mekik vb. egzersizler dışında spor da yapılabilir. Bu süreler daha çok tam karın germe işlemi için geçerli, kullanılacak tekniğe göre iyileşme dönemi değişebilir. Karın germe ameliyatının etkileri kalıcı olsa da hastalar sağlıklı beslenip spor yaparak formda kalmaya dikkat etmeli. Ayrıca bu prosedürler hastanın gebe kalmasını asla engellemez ve gebeliğe hiçbir olumsuz etkisi de bulunmaz” ifadelerini kullandı.