07.09.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Pandemi sonrasında, hareketsizliğe bağlı olarak kolon (kalın bağırsak) ve rektum (kalın bağırsağın son kısmı) kanserlerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı arttı. Tedavisinde, hastaların sağ kalımı ve kanserin tekrarlamaması açısından, uygun vakalarda ameliyat çok önemli. Medicana International İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Turan Acar, “Robotik cerrahi, özellikle rektum gibi dar alanda yerleşen tümörlerde, ameliyat edilen bölgenin üç boyutlu olarak ayrıntılı değerlendirilmesinde, ana damarlar ve sinirlerin korunmasında, kansere bağlı oluşan en küçük lenf bezlerinin temizlenmesinde büyük kolaylık sağlıyor” dedi.
Kolon ve rektum kanserinin her yaş grubunda görülebildiğini, artan yaşla birlikte yakalanma riskinin arttığını belirten Acar, “Genellikle kolonun iç yüzeyinde gelişen, polip adı verilen küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre kümeleri olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kolon kanserine dönüşebilir. Polipler çok küçük olup belirti vermeyebilir. Bu nedenle, polipleri kansere dönüşmeden önce belirleyip çıkararak kolon kanserini önlemeye yardımcı olmak için düzenli tarama testleri (dışkıda gizli kan testi, endoskopi, kolonoskopi gibi) önerilmektedir” dedi.
Kolon kanserinin belirtileri
Turan Acar, kolon kanserinin, ishal veya kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarında kalıcı bir değişiklik veya dışkı kıvamında bir değişiklik, makattan kan gelmesi veya dışkıda kan, kramp girmesi, gaz sancısı gibi karın rahatsızlığı, bağırsaklarınızın tamamen boşalmadığı hissi (sık sık tuvalet gelmesi hissi), zayıflık veya yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtileri olduğunu söyledi. Kolon kanseri olan birçok kişinin, hastalığın erken evrelerinde hiçbir belirti yaşamadığını belirten Acar, kanserin büyüklüğüne ve kalın bağırsaktaki konumuna göre belirtilerin farklılık gösterebileceğini vurguladı.
Ne zaman bir doktora görünmeli?
Doç. Dr. Turan Acar, ne zaman hekime başvurmak gerektiği ile ilgili; “Sizi endişelendiren belirtiler fark ederseniz, mutlaka doktorunuzdan randevu alın. Kolon kanseri taramasına (endoskopi, kolonoskopi) ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuzla konuşun. Dünya genelinde kılavuzlar, kolon kanseri taramalarının 50 yaş civarında başlamasını önerir. Aile öyküsü, aşırı alkol tüketimi gibi risk faktörleriniz varsa daha erken yaşlarda tarama yapmak gerekebilir” dedi.
Kolon ve rektum kanserinin esas tedavisinin cerrahi olduğuna işaret eden Acar, tümörün yerine, büyüklüğüne ve yayılımına göre radyoterapi (ışın tedavisi) ve/veya kemoterapi (ilaç tedavisi) gibi farklı tedavi seçenekleri olduğunu, uygun tedavi yöntemine, tanı ve evreleme sonrasında karar verildiğini söyledi.
Hastalığın evrelenmesi en önemli aşama
Robotik cerrahinin cerraha ve hastaya sağladığı konfor nedeniyle giderek yaygınlaştığını belirten Doç. Dr. Turan Acar, “Robot kolunun karın içindeki sınırsız hareket yeteneği ve milimetrik hareketlere yüksek duyarlılık özelliğiyle ulaşmakta zorluk çekilen alanlara rahatlıkla ulaşılıyor. Bu sayede, gerçekleştirilen cerrahi işlemden yüksek verim elde ediliyor. Hastanın karnında büyük yaralar açmadan, 8 milimetrelik 4 küçük delikle tüm hastalıklı dokular temizlenebiliyor. Ameliyat sonrası iyileşme ve normal yaşama dönme hızlı ve kolay oluyor” dedi.
Acar; “Kolorektal kanser tanısı konulduktan sonra öncelikle hastanın yaşamını tehdit eden ve acil cerrahi müdahale gerektiren bir durum olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Bu durumlar, bağırsağın tamamen tümörle tıkalı olması, tümörün bağırsak delinmesine yol açması ve kontrol edilemeyen tümör kanamalarıdır. Böyle bir durum olmaması halinde en önemli aşama hastalığın evrelenmesidir. Çünkü her evrenin farklı bir tedavi stratejisi vardır. Cerrahi tedavi adayı hastalar dikkatle seçilir ve bu yönde planlanması yapılır. Kolorektal kanserler, sadece kalın bağırsaktaki tümörle sınırlı değildir. Hastalık tümör çevresindeki damarlar ve lenf kanalları yoluyla yayılım gösterir. Dolayısıyla, ameliyatta hastalığın yerleştiği bağırsak bölümüyle birlikte çevresindeki lenf bezleri de temizlenir” diyerek bilgilendirdi.