23.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Selen Deniz - Marka Portresi
İzmir, franchise sektörüne önemli ve büyük markalar kazandırmış, Türkiye’nin en kıymetli şehirlerinden biri. Her geçen gün iş hacmi artan franchise sektörüne yatırım yapmak ise en karlı yatırım yollarından. Zaten senelerdir sektörün içinde olan biri olarak siz değerli okuyucularıma ışık tutup fikir verebilmek adına İzmir’in en önemli franchise markalarından Somunarası, Alsancak Unlu Mamuller, 1453 Osmanlı, Pizza Locale, Yumurtalı Ekmek Evi, Cihan Et, Kırçiçeği, Baydöner, KFT Köfteci ve Pasaport Pizza hakkında bilgileri bu yazımda topladım...
1 - Baydöner
Bugüne kadar Yılın Girişimcisi Ödülü, Avrupa İş Ödülleri Onur Ödülü, AVM Yatırımcıları Derneği En Beğenilen Restoran Ödülü, Altın Marka Ödülü gibi pek çok ödül kazanan Baydöner, Türkiye’de ve dünyada dönerin markası olmak ve nesilden nesile aktarılan bu lezzete hak ettiği değeri vermek amacıyla 2006 yılında yola çıktı. Her restoranında kalite standardını koruyabilmek için ISO 22000 belgesine sahip üreticiler ile çalışan Baydöner, Türkiye pazarında şube sayısı ve satış hacmi ile en büyük restoran zinciri. Şüphesiz ki, bu başarılarda Baydöner CEO’su Bülent Polat’ın payı da azımsanamaz. Hatta öyle ki bağımsız araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre ‘döner’ deyince akla gelen ilk marka Baydöner. İşletmecilerimize, restoranın açılış hazırlıkları süresince ve açılışın ilk gününden itibaren pazarlama, satın alma, lojistik, eğitim, insan kaynakları, operasyon, kalite kontrol gibi destekler veren Baydöner, sektörde kazancıyla yatırımcısını memnun eden markaların başında geliyor.
2 - Pizza Locale
Pizza Locale’in hikayesi İzmirli iki üniversite arkadaşı olan Cihan Dernek ve Eren Kurt’un, yaşadıkları Ankara ve İstanbul’da kurumsal hayat mücadelesinden sıkılmalarının ardından, kendilerine “neden” sorusunu sormalarıyla başlıyor. Biraz kaçış ve samimiyete dönüş odağında planlar yapılıyor ve ilk adımı böylece atılıyor Pizza Locale’in. İzmir’de hayatın vazgeçilmezi samimiyet, hoşgörü, huzur ve mutluluk odağında egolardan uzak bir kaçış hikayesi kurgulayan marka, Yüksel Enç ve Mustafa Enç ile yapılan ortaklık ile daha da büyüdü. Bu ortaklıkla franchise sistemine de geçiş yapan Pizza Locale, yaptığı yatırımlarla her geçen gün ağını genişletmeye devam ediyor. İlk şubesini İzmir Alsancak’ta açan Pizza Locale, şu an Türkiye genelinde 23 şubeye ulaştı. Pizza Locale’e gittiği her ilçede ve şehirde büyük ilgi gösteriliyor. Müşterilerin şubelere gösterdikleri bu ilgiden şube yatırımcıları da oldukça memnun. Pizza Locale, kaçış planı hazırlayan herkesi ‘locale’ olmaya çağırıyor!
3- Pasaport Pizza
İsmini kurulduğu İzmir’in Pasaport semtinden alan Pasaport Pizza, 1998 yılında beri seçkin hizmet anlayışıyla lezzet geleneğini sürdürüyor. Sektöre farkını pizza sektöründe yaygın olarak kullanılan ‘donuk hamur’ sistemini bozarak koyan Pasaport Pizza, özel tekniklerle her gün taze hamur ile üretilen pizzaları ve zengin menüleriyle kısa zamanda tüm İzmirlilerin sevgi ve beğenisini kazandı. 20 yıldır dünya devi firmalarla rekabet eden ve her geçen yıl daha da güçlenerek köklerini daha da derinlere salan markanın genel müdürlük görevine Mükremin Özdemir’in başlamasıyla başarısı daha da katlandı. Öyle ki Pasaport Pizza bugün 100’den fazla şubeye ulaşmış durumda. Kooperatif mantığıyla büyüyen Pasaport Pizza’nın yatırımcı görüşmelerinde ilk dikkat ettikleri şey markanın doğru yatırımcı ve doğru bir lokasyon ile buluşacak olup olmaması. Planlanan dükkanın m2’si, inşaat maliyet ihtiyacı, depo ihtiyaç maliyeti, kış bahçesi ihtiyacı, motor sayısı vb. durumlara göre değişiklik gösteren markanın ortalama yatırım bütçesi 250 bin ile 400 bin arasında.
4- 1453 Osmanlı
Türk franchise sisteminin en aktif markalarından olan, yatırımcıların göz bebeği 1453 Osmanlı, her geçen gün franchise ağını genişletiyor. Hikayesine Şehzadeler Kenti Manisa’da başlayan marka, sık sık açtığı yeni şubeleriyle adından söz ettiriyor. Osmanlı Gıda bünyesinde bulunan 1453 Osmanlı, Osmanlı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Enç’in sektördeki engin bilgisi ve yol göstericiliğinde her geçen gün daha da büyüyor. Geçtiğimiz günlerde açtığı Kuveyt şubesiyle hikayesini sınır ötesine taşıyan 1453 Osmanlı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Deniz, markasının bu başarısını yatırımcıların gözündeki franchising algısını değiştirmelerine bağlıyor. Konu ile ilgili “Biz, bizden önceki franchising algısını değiştirdik. Yatırımcıdaki franchising algılanış şekli bir kez değişince, yatırımcının ve ekibinin inancı, düşünceleri ve davranışları da değişiyor. Bu değişim sonucunda da nihai müşteriyle daha iyi ilişkiler, pazar büyümesi, şube bazında karlılık artışı ve doğru marka-yatırımcı ilişkisi sağlanıyor” diyen Deniz, 1453 Osmanlı şubeleri ile ilgili şunları da sözlerine ekledi: “Biz insanlara ruhsuz, vakit öldürmelik yerler değil, aksine; bir ruhu olan, insanların bulunmaktan zevk aldığı ve gününün her saatini geçirebileceği bir mekan sunuyoruz. 1453 Osmanlı şubelerinde isteyen muhteşem Saraylı’mızla kahvaltısını eder, isteyen nefis Türk kahvemizle anını taçlandırır, isteyen leziz yemeklerimizle damaklarını şenlendirir, isteyen de nargile çeşitlerimizle sohbetin keyfine varır.”
5 - KFT Köfte
İzmir’in en güzel köftelerinde birini sanayide yiyeceksiniz desem ne dersiniz? Cevap vermeden önce KFT Köfte’nin leziz köftelerini deneyin derim. İzmir 1. Sanayi’de kurulan KFT Köfte “Köftenin birincisi” sloganıyla sektör hayatına başladı. Markanın kurucusu ise yemek tutkunların yakından tanıyacağı @yemekle_bitmez Instagram hesabının sahibi Mehmet Ay. Enginar Çorbası, Sütlü Kemalpaşa gibi farklı lezzetlere de menüsünde yer veren marka, ilk şubesinin açılışından çok geçmemişti ki gösterilen ilgiye dayanamayıp ikinci şubesini de Konak İzmir’de açtı. Sektördeki bunca yıllık tecrübemle söylüyorum ki; lezzetli yemekleri ve samimi konseptiyle KFT Köfte, franchise yatırımı yapmak isteyenlerin mutlaka incelemesi gereken bir marka.
6 - Alsancak Unlu Mamuller
12 metrekareden itibaren her metrekareye uyum sağlayabilen konseptleriyle İzmir’de kurulup Türkiye’ye mal olmuş bir diğer marka ise Alsancak Unlu Mamuller. Fırından çıkan sıcacık ekmeğin mis gibi konusunun peşine takılan ve dört nesildir devam eden bir hikaye Alsancak Unlu Mamuller’in hikayesi. Markanın dördüncü nesil yöneticileri Levent ve Deniz Doğanoğlu ise Alsancak Unlu Mamulleri’ni bugünkü başarısına ve bayilik sayısına ulaştıran kişiler. Yöneticiler, markanın lezzetlerinin sırrının ürünlerini ‘sevgiyle yoğurmak’ olduğunu söylüyor. 1924’ten bugüne uzanan asırlık tecrübesiyle 55 şubesi, 500 çalışanı ve aylık ortalama 850 bin müşterisiyle dev bir zincir olan Alsancak Unlu Mamuller; “Ben hızlı, müşteri sirkülasyonu çok olan dinamik bir markaya yatırım yapmak istiyorum” diyenlerin mutlaka incelemesi gereken bir marka.
7 - Yumurtalı Ekmek Evi
Gevrek, midye, simit, boyoz, kır pidesi, ıslak hamburger hepimizin damak tadı olarak aşina olduğu, yerel ve uluslararası gıda pazarında markalaşmış ürünler. Burcu Tuna ve Bülent Ecevit yatırımcılığında hayata geçirilen Yumurtalı Ekmek Evi ise müşterilerine bu ürünlere alternatif lezzetler sunuyor. Türk kahvaltı kültürünün vazgeçilmez ögesi yumurtalı ekmeği dünyada ilk kez bir restoran konseptine taşıyan Yumurtalı Ekmek Evi, her öğüne ve her yaş grubuna hitap edebilecek sağlıklı, lezzetli menüsü ile damaklarda lezzet şöleni oluşturuyor. Ne Türkiye’de ne de dünyada muadili olmayan markanın ilk şubesi İzmir Alsancak’ta açıldı. Açılışından itibaren yoğun ilgiyle karşılanan marka her geçen gün daha fazla franchise başvurusu alıyor. Üstelik markanın konsepti küçük metrekareli dükkanlara da rahatlıkla uyarlanabiliyor.
8- Kırçiçeği
Karacasu Aydın’da dünyaya gelen bir aile şirketi olan Kırçiçeği, “Her şeyin en iyisini yaparak insanlara mutluluk vermek” sloganıyla 1985’ten beri gıda sektöründe hizmet sunuyor. Kemal İpbaş ve Osman İpbaş’ın ortak girişimi olarak kurulan marka bugün Kırçiçeği Genel Müdürü Meryem Dilşad İpbaş’ın başarılı yönetiminde, 17 şubesi ve İzmir Göztepe’de bulunan kasap dükkanları ile varlığını sürdürüyor. Kırçiçeği, 1985’ten beri lezzetleriyle her gün binlerce müşteri ağırlıyor. Yüzlerce çalışanıyla birlikte nitelikli istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın gururunu yaşayan marka, insanların ruhunu doyurmak ve benzersiz deneyimler sunmak için tasarlanmış ve üretilmiş ürün ve hizmetleriyle gıda sektöründe tüm sınırların ötesinde sürdürülebilir şekilde büyümeyi hedefliyor. Kırçiçeği, 34. yılında 17 şubesi ve 800’ün üzerinde çalışan sayısıyla ailesine yeni dahil olacak yatırımcılarını bekliyor.
9 - Cihan Et
Cihan Et, Yaylacık Kardeşler adı altında 1956 yılında kurulan bir et pişiricisi. Yıllarca dededen toruna süregelen hayvan yetiştiriciliği ile sektöre giriş yapan Cihan Et, şu an Ege Bölgesi’nin en iyi et pişiricilerinden. Gıda üretim kalitesini yüksek standartlara taşıyarak tüketicinin güvenini kazan an marka , her ürününü ayrı titizlikle üretip piyasaya sunuyor . 2017 yılında kasaplıktan gelen deneyimini Osmanlı Gıda’nın yeme-içme sektöründeki deneyimi ile birleştir en marka, o günden itibaren Yaylacık Kardeşler olan adlarını da Cihan Et olarak değiştirdi. Cihan Et, kendi tesislerinde üretilen gıdayı gönül rahatlığı ile konusunda uzmanlaşmış şeflerin pişirme yöntemlerini de kullanarak kendi yerinde kendi tarifleriyle sunuyor. Cihan Et’in bir kez yemek yiyen müşterilerinin vazgeçilmez adresi haline gelmesi ve kısa sürede sektörde edindiği başarılar franchise yatırımcılarının da dikkatini çekiyor. Sıklıkla farklı şehirlerden franchise talebi alan Cihan Et’i franchise yatırımı yapmadan önce mutlaka inceleyin.
10- Somunarası
Meşhur Balkan köftesinin Türkiye’deki temsilcisi Somunarası, yatırımcılarına harika franchise fırsatları sunan bir marka.
Marka ortaklı Nino Kavara ve Arif Avcı, markalarında en taze malzemeleri en doğal halleriyle müşteri lerine ulaştırmayı prensip haline getirmiş ve çoktan 18 şubeye ulaşmış durumda. Bu şubeler ise Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış şekilde. 7 aşamalı bir franchise süreci olan marka yatırımcıları bu karlı zincirin birer halkası olmaya davet ediyor.