EgeHer gün yöresel geceler olsun

Her gün yöresel geceler olsun

25.01.2025 - 00:01 | Son Güncellenme:

İzmir’de düzenlenen HORECA Fair, gastronomi sektörünü bir araya getirerek Türk mutfağının geleceğine dair önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.

Her gün yöresel geceler olsun

“Gastronomide son trend, yöresel mutfak” panelinde konuşan Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Türk mutfağının küresel alanda tanınması için yöresel mutfaklara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Seçim, “Reçetelerin kaybolmadan kayıt altına alınması önemli. Köyde, kasabada bu konuda bilgili kişilerin bilgi birikimi korunmalı” derken, şeflerin kendi kentlerinin mutfağına yönelik çalışmalar yapmasının önemine dikkat çekti. UNESCO’da tescillenmiş Afyonkarahisar mutfağının başarısına değinen Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan ise şeflerin menülerini Türk ürünleri ve yöresel lezzetlerle hazırlaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Masaya yumruğunu vurmalı’

Gastronomi Derneği Başkanı Emrah Köksal Sezgin, Türk mutfağının dünyada tanınmasının yabancı şeflerin Türk yemekleri yapmasıyla mümkün olacağını ifade etti. Turistik bölgelerde düzenlenen Türk Gecelerinin her gün yöresel gecelere dönüştürülmesi gerektiğini belirten Sezgin, “Biz yabancı misafirlere kendi yemeklerini yapmayı bırakmalıyız. Şefler masaya yumruğunu vurmalı ve her gün Türk Geceleri konseptiyle yöresel lezzetleri sunmalı” dedi. Danışman Şef Battal Yıldırım ise bu anlayışın devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Gastronomi Derneği Başkanı Emrah Köksal Sezgin, Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Danışman Şef Battal Yıldırım, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan