Ege‘Hedefimiz yenilikçi bireyler yetiştirmek’

‘Hedefimiz yenilikçi bireyler yetiştirmek’

01.08.2024 - 15:47 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “Amacımız nitelikli eğitim ve araştırma ile sürdürülebilir değer yaratmak. Geleceğe yön veren, yenilikçi bireyler yetiştirmek” dedi.

‘Hedefimiz yenilikçi bireyler yetiştirmek’

23 yıldır “Geleceği tasarlayan ve dönüştüren bir dünya üniversitesi olma vizyonu” ile eğitime katkı koymayı sürdüren Yaşar Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Levent Kandiller ile bir araya geldik. Öğrencilerin tercih heyecanı yaşadığı şu günlerde hem İzmir’den yüksek öğretime nasıl katkı koyduklarını hem de hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

-Öncelikle eğitim anlayışınızı anlatır mısınız, sizi farklı kılan vizyon nedir?

Yaşar Üniversitesi’nde yenilikçi eğitim anlayıışı ve güçlü akademik kadromuzla öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Geniş sosyal olanaklar ve öğrenci topluluklarıyla gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmanın yanı sıra uluslararası iş birlikleri ve sektörle güçlü bağlantılarımızla mezunlarımızın iş dünyasında fark yaratmasını sağlıyoruz. Müfredatımızı sektör ihtiyaçlarına göre güncelleyip uygulamalı projelerle öğrencilere deneyim kazandırıyoruz. Teknopark ve kuluçka merkezlerimizle girişimcilik projelerine destek sunarken, sektörel eğitim programları ve sertifikalarla istihdam olanaklarını artırıyoruz.

- Başlıca hedefleriniz neler?

Haberin Devamı

Güçlü akademik kadromuzla 23 yıldır ülkemizin Batı’ya açılan yüzü İzmir’de, şehrin tam merkezinde, yabancı dilde eğitim veriyoruz. Pek çok bölümde uluslararası ve ulusal akreditasyonları bulunan Yaşar Üniversitesi aynı zamanda Türkiye’nin en eski vakıf üniversitelerinden biri. Kuruluşundan bu yana da en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alıyor. Kurucusu olan Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nın sektörle güçlü iş birliği sayesinde daha okurken öğrencileri profesyonel hayata hazırlıyor, mezun olur olmaz kariyerlerini başarılı bir şekilde planlayabilmelerine imkan sunuyor. Ayrıca nitelikli eğitim ve araştırma ile sürdürülebilir değer yaratmak ve geleceğe yön veren yenilikçi bireyler yetiştirerek topluma katkıda bulunma misyonuna sahip. Eğitim ve araştırma alanında yapılan çalışmalarla yüksek standartları sürdürmenin yanı sıra, başta öğrenciler olmak üzere tüm paydaşların doğru bilgiye hızlı erişerek entelektüel gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Bilimsel araştırmaların artırılması, nitelikli yayınların desteklenmesi ve girişimcilik uygulamalarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. YÖKAK Kurumsal akreditasyonunun yanı sıra farklı fakülte ve bölümlerin CEA, İLEDAK, MİAK, MÜDEK ve TAPLAK akreditasyonları bulunuyor.

‘Hedefimiz yenilikçi bireyler yetiştirmek’

-Kampüsünüzde öğrencilere ne gibi sosyal ve kültürel imkanlar sunuyorsunuz?

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi, öğrenci topluluklarını kampüs yaşamının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Gençlerimiz topluluklar bünyesinde düzenledikleri etkinliklerde organizasyon becerilerini, iletişim ve takım çalışması yetkinliklerini geliştiriyor, proje yönetiminin her safhasını deneyerek öğrenip iletişim ağlarını geliştirme fırsatı yakalıyorlar. Geçen yıl 56 öğrenci topluluğu ile yüzden fazla sosyal, kültürel, akademik etkinlik gerçekleştirildi.

- Gençlerin mezun olduktan sonra kolayca iş bulabildiklerinden bahsettiniz. Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Yerel ve uluslararası birçok şirketle iş birliği anlaşmaları imzalayarak staj ve iş imkanları sağlıyor, Kariyer ve Mezunlar Merkezi Müdürlüğü ve her sene düzenlenen Kariyer Günleri etkinlikleri ile öğrencileri, mezunları işverenlerle buluşturuyoruz.

Müfredatımızı sektör ihtiyaçlarına göre güncelleyip uygulamalı projeler ve Ar-Ge çalışmaları ile öğrencilere pratik deneyim kazandırıyoruz.

Ayrıca akademik ve idari birimler tarafından akademik yıl içerisinde düzenlenen panel, seminer, konferanslarla sektör temsilcilerini ağırlıyor, aynı zamanda sektöre yönelik olarak hazırlanan lisansüstü eğitim programları ve Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) eğitimleri ile sektöre akademik destek faaliyetlerini de yürütüyoruz.

Haberin Devamı

Öğrencilerimiz katıldıkları yarışmalar, konferanslar ve aldıkları başarılar ve ödüllerle bizleri hem akademik hem de iş hayatında başarıyla temsil ediyorlar.

- İş dünyasıyla akademinin organik bir ilişki içerisinde olması ve sektörel akademik sermayesini efektif kullanması gerekiyor. Siz bu bağlamda neler yapıyorsunuz?

Öğrencilerimiz ve mezunlarımız, şirket kurmak için Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi (BTTO) ve Minerva Kuluçka Merkezine başvurabilirler ve Türk Patent Enstitüsü bilgi ve doküman birimi olan BTTO, fikir, buluş ve faydalı model gibi konularda bilgilendirme yapmaktadır. Ayrıca, mezunlarımız üniversitemizde akademik ve idari kadrolarda istihdam edilebilirler.

Haberin Devamı

Mezun Bilgi Sistemimize kayıtlı olan mezunlarımıza, mezuniyet sonrası iş fırsatları, proje olanakları ve sektörel etkinlikler hakkında düzenli bildirimler gönderilmektedir. Mezunlarımıza Lisansüstü Eğitim Enstitüsü aracılığıyla yüksek lisans ve doktora programları duyurulmakta ve Sürekli Eğitim Merkezimiz tarafından açılan kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerinde indirimler uygulanmaktadır.

- Üniversitenizin gelecekteki yükseköğrenim trendlerine uyum sağlamak için planladığı değişiklikler nelerdir?

Üniversite olarak, yükseköğrenimin değişen yapısına uyum sağlamak için kapsamlı bir dönüşüm sürecindeyiz. Gelecekte, merkezi sınav sisteminin kalkabileceği ve diplomalardan ziyade bireyselleştirilmiş müfredatlarla kazanılan mikro derecelerin önem kazanacağı bir ortamı öngörüyoruz. Bu doğrultuda, öğrencilerin yeteneklerine göre özelleştirilmiş müfredatlar oluşturmayı hedefliyoruz. Amacımız, öğrencilere yaşam boyu öğrenme imkânı sunan, klasik öğretim yöntemlerinden çok daha etkileşimli ve öğrenci odaklı bir eğitim sistemi kurmak. Teknoloji kullanımını da artırarak, bilgiyi uygulama ve yenilik üretme temelli bir öğrenme modeli geliştirmekteyiz. Yeni hizmete girecek olan 32 bin metrekarelik teknoloji harikası binamız bu hedef doğrultusunda önemli bir adım.

- Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültenizin kuruluş amacı ve hedefleri nelerdir?

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizi kurarken hedefimiz, Türk tarımını modern teknolojiyle buluşturmak ve bu alanda İngilizce konuşabilen, yüksek eğitimli teknologlar yetiştirmekti. Türkiye’de ortalama çiftçi yaşının 59 olduğunu göz önünde bulundurarak, genç ve dinamik nüfusu tarıma çekmeyi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Gelecek tarım ve gıdada. Özellikle Ege Bölgesi’nin potansiyelini göz önünde bulundurarak, teknoloji ile barışık, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tarım modellerini bu bölgeden başlayarak tüm ülke geneline yaymak istiyoruz.

‘Hedefimiz yenilikçi bireyler yetiştirmek’

- Peki, gençler üniversitenizi neden tercih etmeli?

Yaşar Üniversitesi, güçlü akademik kadrosu ve uluslararası akreditasyonları, sektörle güçlü iş birliği ile öğrencilerini profesyonel hayata hazırlar. Ayrıca, şehir merkezindeki kampüsü, kütüphane, laboratuvarlar ve spor tesisleri gibi imkanlarla öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamlarını zenginleştirmektedir.

- Yurt dışı bağlantılarınız, Erasmus gibi öğrenci değişim programlarınız var mı?

Üniversitemizde, 322 adet ISEP Değişim Programı Anlaşması, 37 adet Global Değişim Programı Anlaşması bulunuyor. Erasmus değişim programları desteğiyle de 28 farklı AB ülkesinde, 224 üniversitede birçok alanda iş birliği ve değişim anlaşması imkânı mevcut.

Yazarlar