Ege Elma cennetinde market krizi

Elma cennetinde market krizi

19.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜRKİYE’nin en büyük elma üretim merkezlerinden Denizli Çivril’deki çiftçi, soğuk hava depolarında yer alan ürünlerini marketlerdeki yüksek fiyat nedeniyle satamadı.

Elma cennetinde market krizi

TÜRKİYE’nin en büyük elma üretim merkezlerinden Denizli Çivril’deki çiftçi, soğuk hava depolarında yer alan ürünlerini marketlerdeki yüksek fiyat nedeniyle satamadı. Üreticinin kilosunu 1.5 liraya kadar sattığı elmalar, soğuk hava depolarında kalitesine göre 1.5 ile 2.5 lira arasında, pazarlarda 3 liraya, zincir marketlerde 5 ile 8 lira arasında satılıyor.
Hal yasası çıkmalı
Marketlerin hiç emek sarf etmeden Çivril’den aldıkları elmaları 5 katına sattıklarını ifade eden Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, “Nakliye masrafları bu kadar fiyat farkını oluşturmaz. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Zannediyorlar ki üretici kazanıyor. Bu şartlarda üretici kazanmaz, aracılar ve marketler para kazanır. Beklentimiz yeni hal yasasıyla bu sorununun ortadan kalkması. Biz çok kazancın peşinde değiliz. Herhangi bir tüccar ya da market bizde malı aldıysa üzerine nakliye ve kar payını koysun. O şekilde pazarlansın istiyoruz. Bizden aldığı meyveyi hiç emek sarf etmeden beş katına satmasınlar” diye konuştu. l