EgeÇömleğin izinde

Çömleğin izinde

14.09.2024 - 00:40 | Son Güncellenme:

Güney Asya’da 13 yıldır çömlekçiliğin izini süren Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Lale Dilbaş, sonolarak Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda üç köyü ziyaret etti.

Çömleğin izinde

Yöntemlerini yakından inceliyor

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Lale Dilbaş, uzmanlık alanlarından biri olan “Güney Asya Geleneksel Çömlekçiliği Araştırmaları” için Endonezya’ya gitti. 2011 yılından beri Güney Asya’nın çeşitli coğrafyalarında yerel çömlekçilik üretimleri üzerine araştırmalar yapan Prof. Lale Dilbaş, şimdiye kadar; Hindistan, Sri Lanka, Nepal, Bangladeş, Malezya ve Pasifik Adaları’nda ziyaret ettiği onlarca yerleşkede, çömlekçilerle görüşmeler yaparak ürün, üretim yöntem ve alanlarını inceliyor.

Çömleğin izinde

‘Ocak, fırın ve tencereleri yok’

Prof. Dr. Dilbaş, “Bu coğrafyalarda ürün tasarımına dair çok çeşitli yerel üretim bilgisi var ve çömlek üretimi, endüstrileşmenin aynılaştıran etkisinden muaf. Söz konusu yerleşkelerde elektrik, gaz gibi enerji kaynakları yok. Pişirme araçları; ocak, fırın, tencereleri yok. Bu yokluk halkı bahçelerindeki toprağı şekillendirmeye yönlendiriyor. Kendi ocaklarını kendilerinin yapması da buna çok yaygın bir örnek. Yokluktan doğan bu yaratıcılığa tanık olmak bana derslerimde de ilham veriyor” dedi.