EgeBoyun fıtığında güncel tedaviler

Boyun fıtığında güncel tedaviler

28.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Modern çağın hastalıklarından olan boyun fıtığının, erken teşhis ile kolaylıkla atlatılabildiğini belirten Prof. Dr. İlker Solmaz, hastaya ve semptomlara göre tedavi uygulandığını, herkesi cerrahiye yönlendirmediklerini ifade etti

Boyun fıtığında güncel tedaviler

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlker Solmaz hayatın modernleşmesi ile birlikte daha çok görülmeye başlayan hastalıklardan olan boyun fıtığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Boyun fıtığının ağır işle uğraşanlar, otobüs-kamyon şoförleri, bankacılar ve uzun süre bilgisayar başında çalışanlarda daha çok görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Solmaz, erken teşhis ve zamanında tedavi ile kolay atlatılabilen bir hastalık olduğunu ama hastaların korkuları ve yanlış bilgiler yüzünden doktora hep son evrede geldiklerini, kolay tedavi imkânlarını yok ettiklerini söyledi.
Omurlar arasında sürtünmeyi azaltan ve yastık görevi yapan disk yapılarının bozulması ile fıtığın ortaya çıktığını belirten Solmaz, “Zorlanmaya ya da ani harekete bağlı kapsül yırtıldığında, boyun sinirlerine veya omuriliğe temas etmesiyle oluşan tabloya boyun fıtığı adı verilir. Boyun bölgesindeki şiddetli ağrı, boyun fıtığının en belirgin habercisidir. Ağrı sadece boyunda kalmaz. Omuz ağrısı, sırt ağrısı, kollara inen ağrı, kollarda ve ellerde uyuşma ve güç kaybı hastalarda en çok görülen belirtilerdir” dedi.
Tedavi yöntemleri
Her gelen hastayı hemen cerrahiye yönlendirmediklerini, tedaviyi semptomlara göre planladıklarını ifade eden Solmaz, “İstirahat, ilaç tedavisi, sıcak uygulama, duruma göre boyunluk gibi önlemlerle kısa aralıklarla takip edip 4-6 hafta tedavi planlanır. İlerleyen süreçlerde kuvvetsizlik oluştuysa, boyun hareketlerinde kısıtlılık günlük aktiviteleri bozacak
düzeyde ise ve MR’da fıtığın varlığını görüyorsak medikal tedavinin dışında yöntemlere başvuruyoruz. Epidural enjeksiyon tedavileri de sonuç vermezse hastaya cerrahi tedaviye önerilir. Tabi ki acil gelişen kuvvetsizlik gibi tablolar dışında tedavi evresi budur. Hastalarımızın bel ve boyun fıtığından korkmalarına gerek yok. Belki de istirahat ve ilaç tedavisi ile iyileşebilecek boyun rahatsızlığı, erken teşhis konulamadığı için doğrudan operasyon seviyesinde önümüze geliyor. Her hastalıkta olduğu gibi boyun ve bel fıtığı tedavisinde de en önemli konu erken ve doğru teşhistir” diye konuştu.