27.04.2022 - 00:06 | Son Güncellenme:
Mahmut Acaröz - Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul-İzmir otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte Marmara ve Ege’deki tüm yatırımcıların odağı oldu. Balıkesir’in otoyol ve köprü ekonomisinden en fazla istifade eden il olduğunu dile getiren OSB Müdürü Mesut Eray, “Kapıkule’ye İstanbul’dan daha yakın olacağız” dedi. Balıkesir OSB’de kurulacak gümrük ile de ihracatçının İstanbul’a gitmesine gerek kalmayacağını ve 6-7 saat kazançlı olacağını belirten Eray, bölgeye gelen yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:
2017’de yükselişe geçti
“2017 yılında Türkiye’de en fazla yatırım alan OSB, 2021 yılında da marka değeri en fazla artan üç OSB’den biri olduk. Bizi Şampiyonlar Ligi’ne çıkaran en önemli yatırımlar 2017 yılında Şişecam’ın fabrikasını buraya taşıması, Kalekim’in bölgemizdeki yeni fabrika yatırımı açması ve Betek Grubun 76 dönüm üzerinde tam otomasyona dayalı yalıtım fabrikası açması oldu. 2016 yılında bölgede 4 bin kişi çalışıyordu. Şimdi 16 bin kişi çalışıyor. 2016 yılında 350 milyon dolar ihracatımız şu anda 789 milyon dolara çıktı. Biz 2023 yılında 1 milyar dolar hedefini geçeriz diye düşünüyorduk bu yıl hedefimizi yakalamış olacağız.”
50 parsele 10 bin kişi
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut alanda yeri kalmadığını ve 3 etaplık genişleme çalışması başlattıklarını söyleyen Eray, “1. etap 4 Haziran 2021’de başladı. Parselleri düzleyip veriyoruz ve prefabrik yapı hızlı şekilde kuruluyor. Bu şekilde ilk etapta 50 parsel ürettik ve 6 ay içerisinde 47’sini tahsis ettik. Yurtdışı kaynaklı çok büyük bir firma da var. 300 dönümlük bir yatırımdan bahsediyoruz. 50 parseli sattığımızda yaklaşık 10 bin kişinin istihdamı olacak. 2. etapta da kamulaştırmanın yüzde 50’sini tamamladık. Bu etapta küçük atölyelerin olduğu imalat sektörüne dayalı kooperatifler, fuar ve organizasyon alanları, çarşı merkezimiz olacak” dedi.
İlk 10 kent arasına girecek
Genişlemeyle ve istihdamla birlikte artacak nitelikli nüfusun kent yaşamına da önemli katkı koyacağını ifade eden Eray, “Biz Balıkesir’i Türkiye’de ilk 10 şehir arasına sokmaya çalışıyoruz. İlk 10’da yer almak için güçlü sanayi, üretken üniversiteler ve en az 600 binlik kalabalık merkez nüfusu şart. Balıkesir’e bakıyoruz 340 bin nüfus var merkezde. 100 bin merkeze bağlı köylerde, geri kalan 240 bin nüfus şehir merkezinde. Biz 240 bin nüfusla harika bir ekonomi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu nüfusa 5 yıldızlı otel, lüks restaurantlar, en iyi hastaneler gelmez. İstihdam çalıştayı düzenleyip durumu anlattık. 260 firmanın yöneticilerinin ağzından ‘Bize personel lazım’ cümlesini duyurduk. Çalıştay raporunu Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile paylaşacağız. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde 2023 yılında 25-26 bin çalışan sayısına ulaşacağız. Tüm belediye başkanları da çalıştaya katıldı. 5-8 yıl sonra Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde 40 bin kişi çalışacak diyoruz. Şehri hazırlamamız gerekiyor” diye konuştu.
Yeşil OSB çalışmaları
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde ‘Yeşil OSB’ çalışmaları sürüyor. OSB Müdürü Mesut Eray, “2030 yılından sonra ihracatçı firmalara ‘Yeşil Pasaport’ sorulacak. Arıtma esisimizin kapasitesini artırıyoruz. İleri teknolojisiyle çamurlar yakılacak ve çıkış suyunun tekrar kullanılması da sağlanacak. Mayıs ayında tesis devreye girecek” dedi.