EgeAğız sağlığı okul başarısını etkiliyor

Ağız sağlığı okul başarısını etkiliyor

14.09.2024 - 00:11 | Son Güncellenme:

Ağız sağlığı, çocukların genel sağlığı kadar eğitim hayatlarını da etkileyen kritik bir faktör. Diş ağrısı, çürükler ve diğer ağız problemleri çocukların derslere katılımını ve okul başarılarını doğrudan etkileyebilir.

Ağız sağlığı okul başarısını etkiliyor

DİDEM SEYMEN İstanbul  - Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Atakan Karagöz, diş ağrısı ve ağız sağlığı sorunları, çocukların okula gitmelerini engeller ve sık devamsızlık yaşamalarına yol açtığına dikkat çekerek, “Yapılan araştırmalar, ağız sağlığı problemleri yaşayan çocukların okula daha az devam ettiğini, bu durumun onların derslerde geri kalmasına ve akademik performanslarının düşmesine neden olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

Özellikle diş çürüğü gibi yaygın problemler, çocukların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Medicana Ataşehir Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı uzmanı Dt. Atakan Karagöz, “ABD'de yapılan bir araştırmada, ağız sağlığı kötü olan çocukların, daha fazla devamsızlık yaptığı ve okuldaki başarılarının bu nedenle düştüğü belirtilmiştir. Bu çocuklar, derslerde odaklanma sorunları yaşar ve öğrenme süreçlerinden koparlar. Sonuç olarak, çocuklar daha düşük notlar alabilir ve sosyal ilişkilerde sorunlar yaşayabilir” diye konuştu.

Çocukların güvenini azaltabilir

Sosyal ve psikolojik etkiler ağız sağlığı sadece akademik başarıyı değil, aynı zamanda çocukların sosyal gelişimini ve psikolojik durumunu da etkilediğini söyleyen Dt. Atakan Karagöz, “Diş çürükleri veya ağız yapısındaki bozukluklar, çocukların kendine olan güvenini azaltabilir ve bu durum, sosyal etkileşimlerde zorluklar yaşamasına neden olabilir. Çocuklar diş problemleri nedeniyle arkadaşlarıyla konuşmaktan çekinebilir ve sosyal ortamlardan uzaklaşabilir. 2022 yılında yapılan bir çalışmada, düşük gelirli ailelerden gelen çocukların daha fazla diş ağrısı çektiği ve bu durumun okul devamsızlıklarına yol açtığı bulunmuştur. Ekonomik eşitsizlikler, çocukların sağlık hizmetlerine erişimini kısıtladığından, bu çocuklar arasında diş sağlığı sorunları daha yaygındır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Diş fırçalama alışkanlığı kazandırın

Dt. Atakan Karagöz, “Ailelerin, çocuklarına erken yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaları ve diş ipi kullanımı gibi önleyici tedbirler almaları gerekir. Ayrıca, düzenli diş kontrolleri, diş çürüklerinin ve diğer sorunların erken teşhis edilmesi için gereklidir. Okullarda ağız sağlığı eğitimi verilmesi de çocukların bilinçlenmesi açısından büyük bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.