11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Bilgi Toplumunun Okulu’nu yaratma hedefiyle yola çıkan Ekin Koleji, eğitim-öğretim hayatına 1998 yılında merhaba dedi. Kolej; demokratik, yaratıcı kişilik eğitimini esas alan, evrensel eğitim-öğretim ilkeleri doğrultusunda, sürekli gelişime dönük ‘öğrenen okul’ modeliyle bugün iki kampüsünde okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim veriyor. Ataşehir Kampüsü’nde okul öncesi, anaokulu ve ilkokul; Seyrek Kampüsü’nde de anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi veriliyor. 35 bin 500 metrekare toplam alana sahip bu iki kampüste öğrencilere hem akademik hem de sosyal alanda birçok fırsat sunuluyor.
Ekin Koleji Kurucu Genel Müdürü Yasemin Reşitoğlu, bilim ve teknolojinin sürekli gelişim içinde olduğu bu çağda; başarılı, deneyimli, uzman ve çağdaş bir öğretim kadrosuyla iddialı olduklarını belirtti, “Geleceğin kültürlü, iletişim becerileri yüksek, çok yönlü, iş birliğine önem veren, cesur ve girişimci, yaratıcılığı ön plana çıkaran, eleştirel düşünme becerilerine sahip, dünyaya entegre olan ve özgür düşünceli bireylerini yetiştiriyoruz” dedi.
EKSTRA MATEMATİK DERSİ
Ekin Anadolu Lisesi öğretim programında yer alan kazanımların yüzde 30’u laboratuvar destekli olarak veriliyor. Nitelikli ve kalıcı bilgi içeren, proje ağırlıklı ders planlaması ve çift yabancı dille öğrencilerin gelişiminde önemli rol oynayan Ekin Anadolu Lisesi, fizik, kimya, biyoloji ve teknoloji laboratuvarlarının yanı sıra yaratıcı tasarım atölyeleri, STEM uyumlu maker ve robotik atölyelere de sahip. Üniversite eğitimini mühendislik ve doğa bilimleri alanında sürdürmek isteyen öğrenciler için matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji ders saatleri artırılarak avantaj sağlanıyor.
Ekin Anadolu Lisesi’nde, öğrencilerin 21. yüzyıl becerileriyle donatılmaları ve yarına hazır olmaları, yurt içi ve yurt dışı üniversite eğitimlerini başarıyla sürdürebilmeleri için zenginleştirilmiş bir matematik ve fen programı sunuluyor. Bu programın amacı, öğrencilerin matematiksel kavram, bilgi ve ilkelerini kalıcı bir şekilde öğrenmelerini sağlamak ve eleştirel-yaratıcı düşünme becerilerini geliştirerek var olan matematik potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmak.
Öğrencilerin sayısal altyapı potansiyellerini artırmak için Ekin Anadolu Lisesi’ne özel olan Partner Öğretmen Sistemi kullanılıyor. Bu sistemde 9. sınıf müfredatında normalde haftada 6 saat olan matematik eğitimi, 10 saat olarak uygulanıyor. Diğer liselerde geometri eğitimi nisan ayında başlarken Ekin Anadolu Lisesi’nde eylül ayında başlıyor. Böylece öğrenciler, 108 saat fazla geometri dersi alıyor. Fazla ders sayısı, üst sınıflarda katlanarak artıyor. En yüksek profilli üniversiteleri kazanmak için gerekli sayısal altyapı öğrencilere verilmiş oluyor.
Ekin Anadolu Lisesi öğrencileri; kişisel yeteneklerini artırıp güçlendirecekleri, önce üniversite sınavlarına, sonra da iş dünyasına ve yaşama hazırlanacakları akademik altyapıya sahip olarak mezun oluyor. Öğrenciler; yenilikçi, sorumluluk alan, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş, yaratıcı, çağdaş gençler olarak yaşama donanımlı bir şekilde atılıyor, özgün bir duruşa sahip, başarılı bireyler oluyor.
ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE
2020 yılından bu yana College Board üyesi olan Ekin Anadolu Lisesi’nde, öğrencilere AP Programı uygulanıyor. 60’tan fazla ülkede tanınan, ileri düzey yerleştirme programı olarak da adlandırılan ‘Advanced Placement (AP) Programı’ eğitimde mükemmeliyeti hedefleyen, güçlü, kapsamlı bir program. Öğrencilere, lisedeyken üniversite düzeyindeki dersleri alma ve bu derslerden üniversitede muaf olma olanağı sunuyor. Özellikle öğrencilerin yurt dışı üniversite başvurularında kabul aşamasında, bir öğrencinin lise döneminde AP dersleri almış ve sınavlardan başarıyla geçmiş olmaspı, akademik eğitim için hazır olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
HARVARD'DAN SERTİFİKA
Amgen Vakfı tarafından finanse edilen ve Harvard Üniversitesi merkezli ‘Educational Development Center’ tarafından koordine edilen ‘Amgen Biyoteknoloji Eğitimi (ABE) Projesi’ dünyada 5 ülkeden sonra Türkiye’de de Ekin Anadolu Lisesi’nde uygulanmaya başlandı. Biyoteknoloji uygulamalarını, lise düzeyinde öğretmen ve öğrencilere ulaştırmak açısından Türkiye’deki ilk STEM çalışması olarak uygulamaya geçen ABE Projesi, ODTÜ Bilim Teknoloji Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEMM) iş birliğiyle yürütülüyor. Ekin Anadolu Lisesi öğrencileri, moleküler biyoloji ve genetik kapsamındaki özel müfredatları ile biyoteknoloji laboratuvar uygulamalarını başarıyla tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi’nden Amgen Biyoteknoloji Deneyimi sertifikasını almaya hak kazanacak.
DOĞRU MESLEK SEÇİMİ
‘Bilgi Toplumunun Okulu’ hedefiyle faaliyet gösterdiklerini belirten, Kurucu Genel Müdür Yasemin Reşitoğlu, “Özel Ekin Anadolu Lisesi’nde, öğrencilerimizin 21. yüzyıl becerileriyle geleceğe hazır olmaları, yurt içi ve yurt dışı üniversite eğitimlerini başarıyla sürdürebilmeleri için, zenginleştirilmiş bir matematik ve fen programı sunuyoruz. Amacımız; öğrencilerimizin matematiksel kavram, bilgi ve prensiplerini kalıcı bir şekilde öğrenmelerini sağlamak ve eleştirel-yaratıcı düşünme becerilerini geliştirerek, var olan matematik potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmak” dedi.
Lisede 9. sınıftan itibaren yoğunlaştırılmış matematik ve geometri programı uygulandığına dikkat çeken Reşitoğlu, şu noktalara değindi: “11. sınıftan itibaren programımızda bulunan üniversite sınavına hazırlık dersleri ile öğrencilerimizi YKS’ye tam donanımlı olarak hazırlıyoruz. Derslerimizde 9. sınıftan 12. sınıfa kadar olan TYT-AYT matematik ve geometri konularının tümü işlenmekte, test teknikleri konusunda bilgi verilmekte, farklı kaynaklardan testler çözülmekte, deneme sınavlarıyla öğrencilerimizin deneyimi artırılmaktadır. Deneme sonuçlarına göre takip ve geri bildirimler yapılmakta, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre de etütler yapılmaktadır. Öğrencilerimizin kendilerini geliştirip yeteneklerine uygun alanlara yönelmeleri, doğru meslek ve üniversite seçimleri için yoğun rehberlik çalışmaları yürütmek bizim için önemlidir. Öğrencilerimizin yoğun akademik çalışmalarını çok çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle destekliyoruz.”
TEMİZ OKUL
Ekin Koleji, Milli Eğitim Bakanlığı ve TSE’nin protokolüyle en kapsamlı temizlik/hijyen koşullarını yerine getiren okullara sıkı kontroller sonucu verilen ‘Temiz Okul Sertifikası’nı alabilen, ender okullar arasında yer alıyor.
İKİ YABANCI DİL
Ekin’de dil becerileri yalnızca okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri olarak değil; öğrencileri hayata hazırlayan, donanımlarını geliştiren, hızla değişen günümüz dünyasına ve geleceğe hazırlayan ‘hayat becerileri’ olarak ele alınır. Böylelikle öğrenciler yalnızca yabancı dil yetkinliklerini geliştirmekle kalmaz, yükseköğrenim ve iş hayatında da kendilerine ışık tutacak olan bilgi ve becerileri edinir.
İngilizce eğitimi, ‘farklı bir dil, farklı bir kültür’ anlayışıyla, anasınıfından 12. sınıfın sonuna kadar Avrupa Konseyi Modern Diller Bölümü tarafından oluşturulan ‘The Common European Framework of Reference for Languages’ (CEFR) yani Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı’na uygun olarak yapılandırılıyor. Ekin Koleji’nde 12. sınıftan mezun olan öğrenciler, CEFR standartlarına göre (B2/C1) düzeyine ulaşıyor.
Kolejde Almanca eğitimi anasınıfından 12. sınıfa kadar 2. yabancı dil olarak veriliyor. 12. sınıftan mezun olan öğrenciler, aldıkları Almanca eğitimi sonucunda Alman Kültür Merkezi’nin dil yeterlilik sınavlarından A2.2 seviye belgesi alma hakkı kazanıyor.
'UZAKTAN' YÜKSEK BAŞARI
Butik yapısıyla dikkat çeken Ekin Koleji’nde ‘Bilgi Toplumunun Okulu’ olma hedefiyle faaliyet gösterdiklerini kaydeden Kurucu Genel Müdür Yasemin Reşitoğlu, uzaktan eğitim dönemiyle ilgili olarak, “Bu hedef, teknolojiyi etkin kullanmayı gerektiren bir hedef. Ekin Okulları olarak uzaktan eğitim sürecini hepimiz için daha kolay yönetilebilir hale getirmek için biz de teknolojinin tüm imkânlaArını kullandık. Süreci veriye dayalı yönetirken online ve uzaktan eğitim sürecine dair paydaşlarımıza sürekli anket uyguladık ve bu anket sonuçlarından yola çıkarak iyileştirmeler yaptık. Süreçle birlikte, bünyemizde yer alan bilgi işlem departmanımız gerekli çalışmaları yaparak okulumuza özel eğitim portalını etkinleştirdi ve tüm öğrencilerimizi sisteme entegre etti. Yüz yüze eğitimde yapılan tüm eğitim-öğretim faaliyetlerimiz uzaktan eğitimde de ulaşılabilir hale getirildi” diye konuştu.
Akademik dersleri canlı, beceri derslerini de hem videoyla hem de canlı olarak sürdürerek öğrencilerin dikkatlerini toplamalarını ve becerilerini kaybetmeden eğlenerek öğrenmelerini sağladıklarını belirten Reşit- oğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da devamlılığı artırıyor. Ayrıca okullarımızda konu anlatım videolarının çekilebilmesi için 4 adet stüdyo kurduk. Uzaktan eğitimin kalitesinin ölçülebilmesi için, tamamen kendi yazılımımız olan okul yönetim sistemimizi (www.ekink12.com) devreye aldık. Öğretmenlerimizin, evlerinde bilgisayar ekranlarını yazı tahtası şeklinde kullanabilmeleri için, grafik tablet teminini hızlıca gerçekleştirdik. Teması en aza indirmek için kazanım ölçme sınavlarımızı online olarak yaptık. Böylece öğrencilerimiz sınav süreci tamamlandıktan sonra sınav analizlerini online olarak hemen aldı ve çözemedikleri soruların videolu çözümlerini sistemimiz üzerinden izleyerek eksiklerini kapattı. Sınav sonuçlarına göre gerekli telafi çalışmaları da yine online olarak yapıldı. Uzun pandemi döneminde eğitim vermek, ilk defa yaşadığımız ve zor bir deneyimdi. Ancak bu konuda gerekli adımları hızla atıp gerekli dönüşümü sağladık. Bu dönemdeki uygulamalara ilişkin anketlerin sonuçlarında memnuniyet oranının yüksek olması, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Önümüzdeki dönem için de her türlü şarta hazırız.”