Ege‘12.5 milyon çöpe giderdi’

‘12.5 milyon çöpe giderdi’

18.07.2017 - 06:44 | Son Güncellenme:

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın “Nasrettin Hoca heykeli Akşehir’e yakışırdı” sözlerini değerlendiren Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, “Bu isim, Türkiye’ye mal olmuş. Heykelin de içinde bulunduğu alan için 12.5 milyon harcanmıştı. Devam kararı aldık. Projeden vazgeçseydik bu parayı çöpe atmış olacaktık” dedi.

‘12.5 milyon  çöpe giderdi’

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Milliyet Ege’nin konuğu oldu, gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, Uzundere Rekreasyon Alanı’ndaki Nasrettin Hoca heykeliyle ilgili sözlerine yanıt veren Selvitopu, “Nasrettin Hoca, Türkiye’ye mal olmuş bir isim” dedi, göreve geldiklerinde heykelin de içinde yer aldığı alan için 12.5 milyon lira harcama yapıldığını vurguladı, “2.5 milyonluk bir imalat kalmıştı geriye. Benim benimsediğim bir proje değil, ama devlette tamamlamak diye bir şey var. Projeden vazgeçseydik bu parayı çöpe atmış olacaktık” dedi. Biz sorduk, Başkan Selvitopu yanıtladı...

Haberin Devamı

- İTO Ekrem Demirtaş’ın, “Nasrettin Hoca heykeli Akşehir’e yakışırdı. Atatürkçü bir kente İzmir’i anlatan bir heykel yakışırdı” sözü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Uzundere Rekreasyon Alanı, aslında bir Muzaffer Bey (Muzaffer Tunçağ) zamanında, Konak’a bağlıyken yapılan bir yarışma projesiydi. O proje tamamen değiştirilmiş. Yarışmadaki proje bu değildi, farklı bir şekilde yapımına girişilmişti. Bir hayli harcama yapıldı. Ben göreve geldiğimde yaklaşık 12.5 milyon lira civarında bir harcama yapılmıştı. 2.5 milyonluk bir imalat kalmıştı geriye. Biz de bir an önce onun tamamlanmasını istedik ve var olanı tamamladık. Benim benimsediğim bir proje değil, ama devlette tamamlamak diye bir şey var. 12,5 milyonun içinde yüzme havuzu ve binalar da var. Hepsi bu paranın içinde. Eğer tamamlamasaydık, hepsini kaldırıp çöpe atmış olacaktık. Alanın diğer kısımlarını da bitirdik ve açtık. Nasrettin Hoca, sadece oranın bir parçası. Bizim orayı kullanılabilir hale getirmemiz lazımdı. Karikatüristleri, Sunay Akın’ı getirttik. Üniversite öğrencilerine sorduk, burayı nasıl kullanılabilir hale getirmemiz lazım diye. En son mimari tasarım hazırlattık. Orayı çocuklara yönelik bir merkez haline getirmek istedik. İçinde inovasyon merkezi, kütüphane olan bir merkez haline getirmek istedik. Alan 2 bin metrekare. Çocukların zamanlarını geçirmesi, kültürel sanatsal alanda kendilerini geliştirmesine yönelik olmasını istedik. Onun şimdi kesin projeleri bitince içini düzenleyip hizmete açacağız. Bu, yaklaşık bir yıl sonra olacak. Gezdirdiğimiz insanlar da alanları çok beğendi. İşletmelerin yüzme havuzları, kafeleri var. Bunları ihaleye çıkardık. Orada sadece bir heykel yok. Pir Sultan Abdal heykeli de mevcut önünde. Onun da yerini taşıma kararı aldık. Yani alanı çok kullanan var. Yoğunluk oradaki işletmelerin açılmasıyla daha da yükselecek. Bir tek Nasrettin Hoca’nın içi kalacak. Onun da içini düzenlemeyle, çok ilgi görülen bir yer haline getireceğiz.

Haberin Devamı

‘Karşılaştırma yanlış’

Karşılaştırma yapmak çok yanlış. Nasrettin Hoca, Türkiye’ye mal olmuş bir insan. O büyüklükte olması gerekiyor muydu, bu tartışmaya açık bir konu. Sonuçta elimizde 2 bin metrekarelik bir alan var. Oranın içini doldurabilirsek, çocuklara yönelik yapabilirsek daha iyi olur. Hizmet kalitesini de artırırsak daha da kullanılabilir bir alan olur. Hemen yanına da 32 metrekarelik bir alanda Gençlik Merkezi yapma fikrimiz var. Kapalı spor salonu, yüzme havuzu, tenis ve voleybol sahaları var. Oraları da düzenlersek bir çekim merkezi olabilir. Biz Aziz Başkan’la birlikte bunu çok önemsiyoruz. Karabağlar’da modernleşme olacak. 1-2 yıl içerisinde toparlamayı düşünüyoruz.

Haberin Devamı

- Oraya ulaşım biraz zor geliyor halkımıza...

Ulaşımı aslında çok kolay. Otoyola çıktığınızda, 2 dakikada orada olacaksınız. Uzundere kavşağına çok yakın.

‘Uzundere’de başladı’

- Dönüşümle ilgili süreçte neler yaptınız?

İzmir’de dönüşüm ilk Uzundere’de başladı. Bunun 542 hektarı kalabalığın ilan ettiği alanlar. Yaklaşık 13 mahallenin hepsini, 4 mahallenin de kısmen kapsadığı alan. Karabağların yerleşik alan sınırı 2700 hektar. Bunun 700’ü dönüşüm alanında bu projelerle Karabağlar yenilenecek. Kalan 2000 hektar üzerinde de plan yenileme çalışmaları olacak. En son plan 86 yılında yapıldığı için biz bunu ele aldık. Büyükşehir’le koordineli çalışıyoruz. Amacımız, Karabağlar’ın çarpık olan bölümlerini dönüşüm dışında yön vermek. Özendirici, teşvik edici planlama yapıyoruz. Özendirici olarak şunu diyebiliriz, bazı bölgelerde 1000 metrelik bir parsel oluşturulursa yüzde 20 artış ön gördük. Burada amaç büyük parsel oluşturmak, siteli, bahçeli yeşil alan oluşturmak istiyoruz. Bazı yerlerde de bu mümkün olmuyor ruhsattan dolayı. Biz bütün bunları göze alarak yapıyoruz. Bazı yerlerde dokuyu tamamen kaldırıyoruz. Bazı yerlerde de yarısını kaldırarak halletmeyi düşünüyoruz. Biz imar uygulamalarına belediye olarak başladık. Mülkiyet olduğu için yetki bir yerde de yerel yönetime kalıyor. İmar yaptığımız bölgelerde çok itiraz gelmedi. Biz uygulamanın önünü açtığımız için vatandaş bizi destekliyor. Büyük parsele teşvik etmeye çalışarak plan yapıyoruz. Çoğu yerde emsali serbest bıraktık. Tercihi mülk sahiplerine ve müteahhitlere bıraktık. Bizi hem sektör hem vatandaş destekliyor. Serbestlik uzlaşmayı daha da kolaylaştıracak. Karabağlar dezavantajlı bir ilçe biz orayı avantajlı hale getireceğiz. Hayalimizdeki Karabağlar’ın 2019’da işaretleri ortaya çıkar ondan sonra da hazırlanmaya başlar. Karabağlar’ın kendi içinde ulaşım sıkıntısı da var. Bu yüzden bir bina da yıkıldı. İç ulaşım rahatladıktan sonra bizim hiçbir sorunumuz kalmayacak. Gelişimin önü açılacak. Bunlar modernleşmeyi etkileyecek en önemli unsur. Altyapıyı oluşturmak bizim en büyük amacımız.

Haberin Devamı

‘Meydan, kimlik kazandıracak’

- İzmir’de 3. meydan projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?


Karabağlar olarak meydanı olmayan bir ilçeyiz. Amacımız, kendimize kimlik kazandırmak. Bu yüzden 3. büyük meydan projesini geliştirmek istedik. Limontepe’ye doğru giderken İhsan Alyanak Kapalı Spor Salonu’nun yan kısmı olarak düşünüyoruz. 42 metre, merkezi bir yer. Ulusal bir proje yarışması açtık. Bu ayın 18’ine kadar projeler teslim edilecek. Belediye, ayın 18-28’ini inceleme süreci olarak değerlendirecek. Sonra sergiye açacağız. Birinci olan projeyi yapıma alacağız. Jüri üyeleri, meydan olacak yeri çok beğendiler.

- Sosyal belediyecilik alanında çalışmalarınız var mı?

Semt merkezlerimizin kalıcı olmasına özen gösteriyoruz. 700 bin metrekarelik bir kültür-sanat merkezi yapacağız. Otopark, nikâh salonu projemiz var. Bu tür yerlere çok ihtiyaç var. Karabağlar’ da insanların günlük gidecekleri yerler çok az. Belirli merkezlerde projeler yapacağız. Sıcak havalarda insanlar dışarı çıkmak istiyor, gidecekleri yerler sınırlı. Yeni bir park açacağız. ‘Şehitler parkı’ Dostluk Bulvarı üzerinde olacak bu park.

Haberin Devamı

‘Gelirleri artıracağız’

- Uzundere otoyolunun sol tarafında kalan gecekonduların ruhsatları var mı?

Oralar dönüşüm alanında ve ruhsatları yok. Ama kanuna göre hak sahibiler. Benim kentsel dönüşüm daire başkanı olduğum zamanlarda bizim ilk hazırladığımız yer orasıydı. Bu basında da çokça yerini aldı. Bakanlık bunu 2 yıl onaylamadı. Bunu bekletenler İzmir milletvekilleriydi. 48 hektarlık o gördüğümüz alanlar hazine yeriydi. 23 hektarın da hayata geçmesi çok kolaydı. Her şeyi hazırlamıştık. Yasayı değiştirdiler oradakiler de hak sahibi oldu. 5 yıldır yapıma geçilemedi. Bakanlığın şuanda orada o işi yapması mümkün değil. Gerçek dönüşüm şu an büyükşehrin yaptığıdır. Önceliğimiz aslında Cennetçeşmeydi ama Uzundere’ye nasip oldu. Bugün Uzundere projesi hızla uygulanıyor. Sebebi ise kendi kendine çözüm bulmasıdır. Siyasete girmeden devletin bunları desteklemesi lazım. Düzenli yerde hizmet daha hızlı yapılır.

- Para sıkıntısı yatırımlarınıza engel oluşturdu mu?

Parasızlık yüzünden yapamadığımız yatırım yok. Eğer gücümüz yetmiyorsa o işe hiç girmiyoruz. Hesaplı bir şekilde belediyenin gelirlerini de artırmayı hedefliyoruz. 2018’de rahat olacağımızı düşünüyorum. Zaten bu projeler gerçekleşirse çok daha rahat olacağız.

‘Kontrollü harcama yapıyoruz’

- Maddi anlamda yüksek bir geliriniz yok. Borçları nasıl kapattınız, yatırımlara nasıl yer ayırdınız?


Bizim kamuya borcumuz var. Onun dışında pek borcumuz yok. Bir kısmını yapılandırma ile çözdük. Büyükşehir’den destek aldık. Ben göreve geldiğimde 2,5 yıl yarım kalan şeylerle uğraştım. 2013 yılında kullanılan kredi 40 milyon lira ve biz bunları şu an ödüyoruz. Ayda 2 milyon liraya yakın ödeme yapıyoruz. Bu durumda biz en büyük desteği Büyükşehir’den gördük. İller Bankası’na başvurduk. Başvuru onaylandı onları da kullanıyoruz. 2018’de mali sıkıntılarımızın çok az olacağını düşünüyorum. Belediye olarak harcamaları kısıtladık. Kontrol altına aldık. Konak Belediyesi’nin 2019 yılında gerçekleşen bütçesi 213 milyon, Karabağlar’ın 175 milyon arada 40 milyon fark var. Oranın nüfusu 370 bin, bizim 500 bin. Böyle bir tablo da görüyoruz.

- Hizmet binasından memnun musunuz?

Büyük olması çok gerekli değildi. Geldiğimizde belediye 17 farklı yerde hizmet veriyordu. Karmaşa yapısı içindeydik. Binanın projesi geldiğinde inceledik. Kullanılabilir olduğunu gördük. Yaklaşık 8 ayda binayı bitirdik. Haftaya açılışını yapacağımız 330 kişilik konferans salonumuz, sergi salonlarımız var sadece hizmet binası gibi değiliz. Kütüphanelerimiz de mevcut. Vatandaşlarımızın da rahat edeceği yerler var. Hem kültür-sanat hem de hizmet faaliyetlerini bir araya topladık. Kurumsallığı oturtmaya çalıştık.

İşleri tamamlamak için tekrar aday olacağım

- Önümüzdeki yıl yerel seçimlerde tekrar aday olacak mısınız?

Ben tekrar aday olmayı düşünüyorum. Başladığım işleri bitirmek amacıyla aday olacağım. Benim tek amacım bu. Kişisel olarak çıkarım yok. Dönüşümü, modernleşmeyi kimseyi üzmeden başarabilirsek, benimsetebilirsek herkes destekliyor. Bu yolları açarsak her şey daha da iyi olur. Belediyede zaman çok kıymetli amacımız işleri yarım bırakmamak. Projeleri 5 yıla göre düzenledik. Şu an ufak tefek sapmalar var. Seçim zamanı yaptığımız vaatlere göre çalışmalar yapıyoruz. Benim siyaset yapma amacım çok farklı. Sağlıklı diyaloglar kurmak çok önemli. Siyasette bulunduğum yoldan hiç sapmam.

- Karabağlar’ da spor denilince akla ilk ne geliyor?

Spor merkezlerimiz var. Burada gelen gençlere, büyüklere spor yaptırılıyor. Amatör 17 kulübümüze her türlü yardımı yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Gençlik merkezi projesi bizim için önemli bir olay. Güreş, futbol, jimnastik gibi alanlarımız da var.