DünyaZıplayarak dehşet saçıyor! 'Taş duvarları bile devirdiler'

Zıplayarak dehşet saçıyor! 'Taş duvarları bile devirdiler'

15.06.2022 - 06:58 | Son Güncellenme:

Kabus 74 yıl önce başladı. Yaşadığı yerde ot bitmeyen, onu yiyen kuşları öldüren, tehlike hissettiğinde 30 santim sıçrayabilen ve bitmek bilmeyen iştahıyla her yeri talan eden solucanlar büyük endişe yaratmış durumda. Sayıları giderek artan bu canavarları yok etmenin bir yolu ise henüz bulunamadı.

Zıplayarak dehşet saçıyor Taş duvarları bile devirdiler

Milliyet.com.tr - Solucanlar genel olarak bulundukları bölgelere birçok fayda sağlayan canlılar olarak biliniyor. Ancak son dönemde ABD'de hızla yayılmaya başlayan bir solucan türü ise bilinenin aksine önüne ne gelirse yıkıp geçiyor! ABD'ye ilk kez 74 yıl önce 1948 yılında gelen “çılgın solucanlar”, New York'taki Bronx Hayvanat Bahçesi'nde bulunan ve Avustralya'dan getirilen ornitorenkler için yem olarak kullanılıyordu.

Haberin Devamı

“Zıplayan solucanlar”, “çılgın solucanlar” olarak anılan ve genel olarak “Asya zıplayan solucanı” olarak bilinen bu türün yayıldığı yerde adeta ot bitmiyor. Bulunduğu bölgede ekosistemi yok edip toprağı verimsiz hale getiriyorlar, vücutlarında zehirli ağır metaller barındırdığı için kendilerini yiyen kuşların da ölümüne sebep oluyorlar. Tehlike algıladıklarında çok hızlı hareket eden ve yaklaşık 30 santim zıplayabilen bu canlılar, adeta bir kertenkele gibi kuyruklarını da geride bırakarak algıladıkları tehlikelere karşı kendilerini savunuyor.

'DOYMAK BİLMİYORLAR'

ABD’nin birçok eyaletinde görülen solucanlar yetkilileri de alarma geçirdi. Kaliforniya Gıda ve Tarım Teşkilatı'nın (CDFA) konu hakkında hazırladığı raporda, “Bu solucan türü son derece tehlikeli, saldırgan ve doymak bilmiyor” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

CDFA tarafından yapılan açıklamada solucanların orman ekosistemine ağır zararlar verebileceği, ticari bölgelere ve yerleşim alanlarına yayılabileceği belirtildi. İlk kez 2013 yılında ABD'nin kuzeydoğusunda kalan New England bölgesinde görülen istilacı solucanlar, Kaliforniya eyaletinde de ilk olarak Temmuz 2021'de ortaya çıkmıştı.

Zıplayarak dehşet saçıyor Taş duvarları bile devirdiler

'KOVİD-19 YÜZÜNDEN YAYILDILAR'

Bilim insanı Gale Ridge solucanlarla ilgili yaptığı uyarıda, Bu solucanlar New England bölgesinde taş duvarları devirdi. Birçok yerli ağaç ve bitki, istilacı olan bu türün çoğalması sonucunda kendine yer bulamıyor” dedi. New Haven'daki Connecticut Tarımsal Deney İstasyonu'nda entomoloji bölümünde çalışan Ridge, "Bunlar adeta steroidli solucanlar. Rahatsız olduklarında çok hızlı hareket ediyorlar. Çok güçlü bir gövde yapıları var ve bunu çok iyi kullanıyorlar" yorumunu yaptı ve ekledi: "Kovid-19 nedeniyle birçok insan evlerine kapandı ve zaman geçirmek için bahçe işleriyle uğraştı. Bu sebeple daha fazla ithal bitki ve peyzaj ürünü satıldı. Bunun solucanların yayılması konusunda çok etkili olduğunu düşünüyorum."

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

ABD Tarım Bakanlığı'na bağlı Orman Servisi'nden toprak uzmanı Mac Callaham da, "Solucanlar ormanlara ve doğal alanlara yayılmasaydı bu kadar büyük bir sorun teşkil etmezdi. Ancak bu solucanlar onları bıraktığınız yerde durmuyor. İleride yaşanabilecek istilaları önlemenin en iyi yolu solucanların başka yerlere geçmesini önlemek" bilgisini paylaştı.

Öte yandan uzmanlar iklim değişikliği başta olmak üzere birçok etken sebebiyle bu canlıların gelecekte çok daha büyük tehlikelere sebep olabileceğini vurguluyor. Son dönemde ABD genelinde yaşanan şiddetli fırtınalar, zıplayan solucanların ülke geneline yayılmasına ve toprağın büyük oranda verimsizleşmesine sebep oldu.

İstilacı solucanların en etkili olduğu dönemlerin eylül ve ekim ayları olduğunu belirten uzmanlar, iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklıkların çiftleşmeden üreyebilen istilacı solucanların yılda iki defa üremelerine sebep olabileceğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

NASIL MÜCADELE EDİLECEĞİ BİLİNMİYOR

İstilacı solucanların ABD geneline nasıl yayıldığı hakkında ise net bir bilgi yok. Zıplayan solucanların ithal bitkiler, otomobil lastikleri ve peyzaj ekipmanları ile ülke geneline yayıldığı tahmin ediliyor. Yayılmasını engellemek için henüz etkili bir yöntem geliştiremeyen uzmanlar, bu konuda çalışmaların devam ettiğini de vurguladı.

Zıplayarak dehşet saçıyor Taş duvarları bile devirdiler

Vatandaşları bu konuda uyaran yetkililer, bu solucanların hızlı olmaları ile diğer solucan türlerinden  kolayca ayırt edilebildiğini aktardı. Zıplayan solucanlar ile karşılaşanlara ise onları bir poşete doldurup güneş altında en az 10 dakika bekletilmesi, öldüklerinden emin olunduktan sonra ise çöpe atılması tavsiye ediliyor. Uzmanların vatandaşlara bir diğer öneri ise solucanların bulunduktan sonra bir süre sabunlu suya konularak ölene kadar bekletilmesi.