DünyaYunanistan bu sabah kabusa uyandı, insanlar kaçıyor

Yunanistan bu sabah kabusa uyandı, insanlar kaçıyor

12.08.2024 - 09:56 | Son Güncellenme:

Başkent Atina yakınlarındaki orman yangınlarında sabah saatlerinde beş köye daha tahliye emri verildi, önüne geçilemeyen alevlerin Pentelicus Dağı'na ulaştığı bildiriliyor.

Altı yıl önce 100'den fazla can alan orman yangınlarını unutmayan Yunanistan'da, bu sabah başkent Atina çevresinde yine orman yangınları nedeniyle panik var.

Haberin Devamı

Atina'nın kuzeyinde yükselen alevler nedeniyle sabah saatlerinde tahliye emri verildi, başkent yakınlarındaki hastaneler ve evler boşaltılıyor.

Pazar günü yüzlerce kişinin Atina etrafındaki sekiz köyden tahliye edilmesini, bugün günün ağarmasıyla yeni bir emir izledi. Sivil Savunma yetkilileri, en az beş yerleşimin sakinlerinden daha yangından kaçmalarını istedi.

Alevler sabah saatleri itibarıyla Pentelicus Dağı'na ulaştı ve Penteli yönüne doğru ilerliyor. Penteli'deki bir askeri hastane ve bir çocuk hastanesi tahliye edilen yerler arasında. Görgü tanıkları, çocuk hastanesinin içinin dumanla dolduğunu ve tahliye kararının geç alındığını söylüyor.

Yunanistan bu sabah kabusa uyandı, insanlar kaçıyor

İtfaiye ekipleri, ortaya konan insan üstü çabaya rağmen alevlerin önüne geçilemediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansı AFP de 'Yunanistan'da insan üstü çabaya rağmen orman yangınları kasıp kavururken, bölge sakinleri kaçıyor' başlıklı haberinde Attika'da yaşayanlara gelen SMS mesajlarına yer verdi. Cep telefonlarına gelen mesajda 'Orman yangını yakınınızda. Yetkililerin talimatlarını yerine getirin' yazıyordu.

Yunanistan bu sabah kabusa uyandı, insanlar kaçıyor

AFP'nin ünlü Akropolis'i gösteren bu sabah çekilmiş fotoğrafında, tarihi yapının rüzgarın taşıdığı dumanlarla çevrili olduğu görülüyor.

Atina'nın 40 kilometre doğusundaki tarihi Marathon kasabası tahliye edilirken, Polydendri köyünde yaşayan Giorgos Tsevas "Her şey yanıyor. 200 zeytin ağacı vardı ve şimdi yoklar" diyerek yangın kabusunu anlattı.

MİÇOTAKİS TATİLİNİ YARIDA KESTİ

Genişleyen orman yangını nedeniyle Başbakan Kiryakos Miçotakis yaz tatilini yarıda kesip Pazar günü akşam saatlerinde başkent Atina'ya döndü.

EN SICAK HAZİRAN VE TEMMUZ AYLARI GERİDE KALDI

Ağustos ayındaki yüksek yaz sıcaklıklarına kuvvetli rüzgarın eklenmesi, itfaiye ekiplerinin alevlerle baş etmesini zorlaştıran ana unsur.

Yunanistan, verilerin tutulduğu 1960 yılından bu yana en sıcak Haziran ve Temmuz aylarını yaşadı.

Yunanistan bu sabah kabusa uyandı, insanlar kaçıyor

UNUTULMAYAN MATİ FACİASI

Temmuz 2018'de yine Atina yakınlarında çıkan orman yangınları, Yunanistan tarihinin en acı verici kayıplarından birine neden oldu. Çoğu Atina'nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki sahil beldesi Mati'den olmak üzere 100'den fazla kişi orman yangınlarında can verdi. Orman yangını için ihmal davası yıllar sürdü, beş yetkiliye para cezası verilmesi büyük tepki çekti.