DünyaYunan basını haritayla sundu! Bölge işaretlendi: 'Bu sefer o kadar basit değil'

Yunan basını haritayla sundu! Bölge işaretlendi: 'Bu sefer o kadar basit değil'

29.11.2022 - 12:42 | Son Güncellenme:

40 bin kilometrekarelik alandaki hareketliliğin başında ABD'liler var, Atina ve Ankara arasında bir satranç oynandığını yazan Yunan medyası iki ülkenin karşı karşıya gelebileceği bölgeyi işaretledi.

Yunan basını haritayla sundu Bölge işaretlendi: Bu sefer o kadar basit değil

Kathimerini, 'Hidrokarbon için satranç: Yatırımcılar gaza basıyor' başlıklı haberinde "Şirketler neden hızlı adım atılması için baskı yapıyor?" diye soruyor. Gazeteye göre, Atina yönetimi Doğu Akdeniz'deki son hidrokarbon fırsatını kaçırmamak için acele ederken bir yandan da bölgedeki hassas dengeleri gözetmek zorunda.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın Girit'in güneyi ve güneydoğusunu hedeflediğini aktaran Kathimerini, 7 Kasım tarihinde ilan edilen NAVTEX'in Libya'ya doğru esnetildiği bilgisini verdi. Bölge, halihazırda arama yapan ExxonMobil tarafından fazlasıyla ilgi çekici bulunuyor. Söz konusu nokta, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın büyük yataklar keşfettiği Heredot havzasının devamı. Jeolojik kanıtlar, Mısır'ın 2015 yılında ortaya çıkardığı devasa Zohr sahasına benzer 'gaz kapanları' gösteriyor.

ABD'lilerin devreye girmesiyle Atina yönetiminin elinin güçlendiğini savunan Kathimerini, üç boyutlu araştırmaların eli kulağında ve sondaj kararının da yakında verilmesi bekleniyor.

Habere göre, ExxonMobil'in başını çektiği ekibin araştırma yaptığı alan 40 bin kilometrekare. Neredeyse Mora Yarımadası kadar büyüklüğe sahip alanda 280 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu tahmin ediliyor ve bu rakam Yunanistan'ın 50 yıllık ihtiyacını karşılayabilir.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın en büyük adası Girit'in çevresi oldukça derin sularla kaplı. Araştırma yapılan bölgede derinlik 2 bin 500 metre civarında, yer yer 3 bin 500 metreyi bulabiliyor. Dolayısıyla, bölgenin tamamen taranması için birçok sondaj kuyusuna ihtiyaç var. Her bir jeolojik sondajın maliyeti ise, 80-120 milyon dolarlık bir yatırım gerektiriyor. Bazı çevresel faktörlerle bu rakam 150 milyon dolara bile yükselebilir.

Yunan petrol şirketi EDEYEP'e göre, muhtemel hedefler Girit etrafındaki denizin altında, 1500 metre derinlikteki kayalıklarda bulunuyor.

Yunan basını haritayla sundu Bölge işaretlendi: Bu sefer o kadar basit değil

Dünya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle eşine az rastlanır bir enerji krizine sürüklendi, Batılı ülkeler Moskova'dan doğalgaz ve petrol almayı bıraktı. Kathimerini, mevcut kriz döneminde yeni enerji kaynaklarına ulaşmak için zamana karşı bir yarış verildiği yorumunu yaptı.

SINIRI GÜNEYE DOĞRU GENİŞLETTİLER

Kathimerini'deki bir başka haberde ise, Yunanistan'ın Muammer Kaddafi döneminde Libya'nın sunduğu teklife göre yeni NAVTEX'in sınırını belirlediği kaydedildi. Sınırın iki ülke arasındaki orta hatta genişletildiğini yazan gazete, Atina'nın söz konusu adımla Libya'ya bir mesaj göndermeyi umduğunu bildirdi. Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus hükümetiyle büyük bir diplomatik kriz yaşayan Yunanistan, yeniden müzakerelere başlamak için bir iyi niyet gösterisi peşinde ancak Türkiye'nin Trablus yönetimiyle Ekim ayı başında imzaladığı anlaşma Atina için tehlike anlamına geliyor:

Haberin Devamı

"Elbette, Yunan tarafı, Ankara'nın Trablus hükümetine baskı kurması ihtimaline karşı teyakkuz halinde. Trablus yönetimi, ikili anlaşma gereğince Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketine araştırma izni verdi."

Söz konusu iznin Trablus yönetiminin yetki alanında olmadığını savunan Kathimerini, Girit çevresinde araştırma başlamadan önce Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüştüğünü hatırlattı. Gazete, görüşmeyle Washington'ın Atina'ya desteğini sunduğunu savundu ve ExxonMobil'in adımlarını hızlandırmasını örnek gösterdi.

Yunan basını haritayla sundu Bölge işaretlendi: Bu sefer o kadar basit değil

TÜRKİYE DE HAREKETE GEÇEBİLİR

Kathimerini'ye göre, yeni NAVTEX ilanı, Libya anlaşmasıyla eli güçlenen Türkiye'nin yeni deniz sınırlarının kabul edilmeyeceği anlamına geliyor. Ankara ana karadan başlayarak Doğu Akdeniz'de deniz sınırlarının belirlenmesini isterken, Yunanistan sınırların Ege Denizi'ndeki adalardan itibaren başlamasını talep ediyor. Türkiye, Libya ile anlaşarak Yunanistan'ın tezini havaya uçurdu.

Haberin Devamı

Girit çevresinde ilan edilen yeni NAVTEX'e Ankara'nın tepki göstermesinin beklendiğini kaydeden Kathimerini, Türkiye'nin de bölgede araştırmaya başlayabileceğini yazdı ve haberinde bir de harita yayımladı.

Yunan basını haritayla sundu Bölge işaretlendi: Bu sefer o kadar basit değil

ANLAŞMA DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

To Vima gazetesinin manşet haberi ise, 'Hükümet neden 12 deniz miline uzatmaktan çekiniyor?' oldu. Hem başbakanlık hem de Dışişleri Bakanlığı için Girit sorununun bu sefer o kadar da basit görünmediği yorumunu yapan To Vima, Türkiye-Libya anlaşmasının ardından söz konusu başlığın gündeme geldiğini hatırlatıyor. Gazete, Dışişleri Bakanlığı'nın Girit etrafında kara sularının 12 mile çıkarılması için hazırlık yaptığını ancak son kararın verilmediğini kaydetti.

MİÇOTAKİS KÖPRÜLERİ ATTI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise, son yaptığı açıklamada Türkiye'nin yaptığı hiçbir şeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. CNN Yunanistan, 'Miçotakis: Yunanistan Türkiye tarafından yapılan hiçbir şeyi kabul etmeyecek' başlığıyla sunduğu haberde, Yunan başbakanın Ankara ile ilişkileri son yıllarda daha karmaşık olarak tanımladığını yazdı.

Haberin Devamı

Karmaşıklığın yalnızca Yunanistan için değil Avrupa Birliği ile ilişkiler için de geçerli olduğunu savunan Miçotakis, Türkiye'nin 'yayılmacı gündemi'ni dayattığını ve eski usül imparatorluk heveslerinin Türkiye'nin tüm komşuları için bir sorun olduğunu ileri sürdü.