18.11.2022 - 12:52 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'nin son üç yıl içerisinde Libya ile imzaladığı deniz yetki alanları ve hidrokarbon araştırma anlaşmalarıyla köşeye sıkışan Yunanistan, Kuzey Afrika ülkesinde kendine alan açmaya çalışıyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, sonuncusu 3 Ekim tarihinde imzalanan Ankara-Libya anlaşmasından bir buçuk ay sonra Trablus'a uçtu. Yunan bakanın hedefinde Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ile görüşüp daha sonra savaş ağası Halife Hafter'in kontrol ettiği Bingazi'ye uçmak vardı.
Dendias'ın uçağı Trablus'a indi ancak havalimanında mevkidaşı Leyla Menguş'u görünce Yunan bakan Libya'nın başkentindeki temaslarını iptal etti. Uçaktan inmeyi reddeden Nikos Dendias, doğrudan Bingazi'ye hareket etti.
Atina yönetimi, Türkiye ile anlaşmalara imza atan Leyla Menguş'un mensup olduğu BM tarafından kabul edilen hükümeti tanımıyor ve Trablus havalimanında yaşananlar Yunan televizyonları tarafından 'son dakika' koduyla ekrana getirildi. Televizyonlar 'ciddi bir olay' ifadesiyle yayınlarını kesti, gazetelerin internet siteleri de manşetlerini hemen değiştirdi.
Yunanistan'ın bir numaralı diplomatı Dendias, Twitter hesabından Bingazi havalimanına indikten sonra bir fotoğraf paylaştı, gezisinin 'normal' seyrinde sürdüğünü yazdı.
Yunan medyasında bugün de Libya manşetleri süslüyor. Skai televizyonu, Dendias'ın Tobruk'ta temsilciler meclisi başkanı Akile Salih'le görüşmesinden bir fotoğrafı manşetine taşıdı. 'Libya parlamentosu başkanı Türk-Libya protokolünü kınadı' başlığını atan Skai, Yunan dışişleri bakanının Bingazi'de Halife Hafter'le buluşmasını da haberleştirdi.
"Yunanistan Libya ile görüşmeye devam etmek istiyor ancak seçilmiş ve halkın gerçek iradesini yansıtan bir hükümetle" diyen Dendias, Hafter'in arkasında olduğu Bingazi yönetimiyle müzakerelere başlayacaklarını açıkladı.
Uluslararası toplum tarafından kabul edilmeyen Halife Hafter ise, Türk askerlerinin Libya'dan ayrılmasını isteyen açıklamasını yineledi. Skai televizyonu, Hafter'in de Türkiye ile yapılan mutabakatları açıkça kınadığını ve Türk askeri varlığına dair sert sözler sarfettiğini yazdı.
Dendias, Trablus'taki olay için mevkidaşı Leyla Menguş'un havalimanında bekleyerek kendisini görüşmeye zorladığını ileri sürdü. Atina tarafı, tanımadığı Trablus hükümetini söz konusu görüşme girişimiyle Yunanistan tarafından kabul edilmesini sağlamaya çalışmakla suçluyor.
Skai'ye konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Leyla Menguş'un havalimanında beklemesi için birinin arkasından iş çevirmek anlamına gelen 'foul play' ifadesini kullandı.
Ta Nea gazetesinin bugünkü manşeti tamamen Libya gezisine ayrılmış durumda. 'Kaba şantajın vahşi arka planı' manşetini atan Ta Nea, bir diğer haberinde Dendias-Hafter görüşmesini aktardı.
'Hücum-Hafter'den Erdoğan'a karşı Türk-Libya anlaşması için 'ateş' başlığını atan Yunan gazetesi, savaş ağası için 'mareşal' dedi, Türkiye'yi tehdit eden Hafter'in Türk askerlerinin çekilmesi talebini dile getirdiğini yazdı.
Kathimerini gazetesi, 'Dendias Bingazi'de Hafter'le buluştu-Türkiye ve Libya arasındaki protokol açık şekilde kınandı' başlığını attı, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde 'mareşal' Hafter'in ülkedeki Türk askerlerine karşı sert sözler söylediğini belirtti. Bir başka haberinde 'Dendias: Yunanistan Libya'nın 'seçilmiş hükümeti'yle görüşmeye devam edecek' diyen gazete, Yunan dışişleri bakanının Trablus'tan Bingazi'ye Malta hava sahasını kullanarak uçtuğunu, Trablus yönetiminin hava sahasını Dendias'ın uçağına kapattığını savundu.
CNN Yunanistan ise, internet sitesinde 'Türkiye-Libya anlaşmasını tanıtmayı deneyen şantaj girişimi-Atina'dan kararlı yanıt' başlığını tercih etti.
Ethnos gazetesi, 'Dayanıklı sinirler için jeopolitik poker: Libya'da eşi benzeri görülmemiş olay! Türkiye çalkantısı ve Atina'nın çınlayan yanıtı' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.
To Vima gazetesi ise, 'Diplomatik olayın perde arkası-Yaşanan her şey' başlıklı haberinde Trablus'taki fiyaskonun ABD'nin ünlü yayın organı Politico'ya yansımasını sayfasına taşıdı. 'Merhaba, güle güle: Yunan bakan Trablus'a indi, sonra uçağı alelacele yeniden havalandı' başlığını seçen Politico, spotta 'Nikos Dendias Trablus'a iner, Libyalı mevkidaşını gözetler ve pilota ayrılmasını söyler' dedi.
"Bir diplomatik ziyaret ne zaman diplomatik ziyaret değildir?" sorusunu soran Politico, yanıt olarak ise, "Üst düzey politikacı yeniden havalanmadan önce uçaktan bile inmediği zaman" cümlesine yer verdi.
Politico'ya göre, Türkiye ile yakın bağları olan Leyla Menguş'un havalimanında beklediğini öğrenen Dendias'ın pilota tekrar kalkış emri vermesiyle olan buydu. Haberde, hızlı diplomatik geri dönüşün Atina ile Trablus yönetimi arasındaki halihazırda gerilimli olan ilişkileri daha da kötüleştireceği yorumu yapıldı.
Türkiye ve Yunanistan'ı 'geleneksel düşman' olarak tanımlayan Politico, Ankara'nın 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesiyle çalkantının dinmediği Libya'da Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Trablus yönetimiyle yakın ilişkiler kurduğunu aktardı. Dergi ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya gibi ülkelerin desteklediği Halife Hafter'in Trablus'un kapısına dayandığı 2020'de başkenti Türkiye'nin kurtardığını da hatırlattı.
Türkiye'nin geçen ay Trablus yönetimiyle imzaladığı sismik araştırma anlaşmasının Atina'da büyük rahatsızlık yarattığını kaydeden Politico, Dendias'ın mevkidaşı Leyla Menguş'la fotoğraf vermek istemediği yorumunu yaptı. Amerikan dergisi ayrıca, Menguş'un Türkiye ile varılan anlaşmanın altına imza atan yetkili olduğunun altını çizdi.
Politico, Dendias'ın Trablus'a yalnızca Muhammed Menfi ile görüşme şartıyla gitmesini "A planı buydu" diyerek tanımladı: "Dendias'ın, uçağı büyük bir fotoğrafçı ordusunun kendisini beklediği sakin havalimanına indiğinde hızlı bir B planına ihtiyacı vardı. Elbette Leyla Menguş da bekliyordu. Yunan bakan parmağını havada döndürerek uçağın moturunu taklit etti ve pilota Trablus ziyaretinin daha başlamadan bittiğini gösterdi."
Politico, Nikos Dendias'ın uçağının Trablus havalimanında bir saat beklemek zorunda kaldığını, Libya yetkililerinin uçuş planını onaylamadığını yazdı.
Türkiye ve Libya arasında 3 Ekim tarihinde imzalanan yeni anlaşma, Libya'nın açık denizde hidrokarbon rezervlerinin ortaklaşa araştırılmasını içeriyor. Nikos Dendias geçen ay Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında, anlaşmanın Yunanistan'ın deniz sınırlarını ihlal ettiğini savunmuş ve anlaşmayı tanımadıklarını dile getirmişti.