DünyaYardıma gelmişti, evinde öldürüldü

Yardıma gelmişti, evinde öldürüldü

28.02.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’de ülke tarihinin en sağcı hükümetinin iktidara gelmesinin ardından, İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik organize saldırıları gerginliği tırmandırıyor.

Yardıma gelmişti, evinde öldürüldü

Önceki gün yüzlerce İsrailli yerleşimcinin, Batı Şeria’nın Nablus kentinde düzenlediği saldırılarında, Türkiye’deki depremler sonrası Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarına katılan 37 yaşındaki Filistinli Samih Aktaş’ın da hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı

İsrailli yerleşimciler, Nablus’un başta Huvara olmak üzere pek çok köyünde Filistinlilere ait çok sayıda ev, iş yeri ve aracı molotof kokteylleriyle ateşe verdi, yüzlerce Filistinli yaralandı. Filistin Kızılay’ı, 35 evin tamamen 40 evinse kısmen yandığı, 100 aracın da ateşe verildiğini bildirdi. Gerginlik, Nablus’a bağlı Huvara beldesinde bir araca düzenlenen silahlı saldırıda 2 Yahudi yerleşimcinin öldürülmesinin ardından yükselmişti.

Olayların ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog saldırıyı kınayan açıklamasında “Hukuku kendi eline almayı, isyan etmeyi ve masumlara yönelik şiddet kullanmayı şiddetle kınadığımı belirtiyorum. Bu bizim yolumuz değil. İsrail ordusunun, polisin ve güvenlik güçlerinin bu alçak teröristleri yakalamasına müsaade etmeli ve düzeni acilen sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

GÜVENLİK ZİRVESİ

Haberin Devamı

Öte yandan, pazar günü İsrail, Filistin, ABD, Ürdün ve Mısır’ın katılımıyla Ürdün’ün Akabe kentinde düzenlenen güvenlik zirvesinde, Filistin Yönetimi ile İsrail hükümetinin tek taraflı eylemleri 3 ila 6 ay arasında durdurulacağı, İsrail’in ise 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını donduracağının taahhüt edildiği bildirildi. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve sağcı hükümet milletvekilleri, bildiriyi yalanlayarak yerleşim birimlerinin durdurulmayacağını açıkladı.