11.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı tüm şiddetiyle sürerken, bu ülkeye destek için ardı ardına yardım paketleri açıklanıyor. ABD Kongresi, Ukrayna'ya 13.6 milyar dolarlık yardımı onaylarken, IMF’nin onayladığı paket de 1.4 milyar dolar oldu.
ABD Kongresi'nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi parti liderleri, Ukrayna'ya verilmesi planlanan 13.6 milyar dolarlık yardımı onayladı. Önümüzdeki günlerde Washington yönetiminin geniş kapsamlı bir harcama paketinin içine alınması beklenen söz konusu yardım, Beyaz Saray'ın ilk aşamada önerdiğinden çok daha yüksek.
Onaylanan bu paranın yaklaşık yarısının insani yardım ve devlete ekonomik destek olarak kullanılacağı, kalan kısmının da Ukrayna ve komşu ülkelerin savunması için harcanacağı belirtiliyor.
Yardımın onaylanmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Temsilciler Meclisi lideri Demokrat Partili Nancy Pelosi'yi arayarak teşekkür etti.
Acil paket
Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) da, Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık bir acil yardım paketine onay verdi. IMF açıklamasında, yardım paketinin acil ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulduğu belirtildi. Açıklamada, Ukrayna halkına güçlü destek vurgulanırken, "Ukrayna'daki savaş, trajik can kayıplarına ve insanların acı çekmesine neden oluyor. Bu olağanüstü belirsizliğin ekonomik sonuçları çok ciddi" denildi.
IMF açıklamasında Ukraynalı otoritelerin mevcut stand-by anlaşmasını iptal ettiklerini, ancak şartlar izin verdiğinde uygun bir yeni program üzerinde çalışma niyetinde olduklarını ifade ettikleri de belirtildi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Savaş bitip, kapsamlı bir hasar tespiti yapıldığında, yeniden inşa için daha büyük bir pakete ihtiyaç olacak” ifadesini kullandı.
Arap Baharı etkisi
Dünya Bankası, ilgi çekici bir uyarıda bulunarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle artan gıda ve enerji fiyatları, gıdaya erişim sorunu yaşayan ülkeleri zora sokabileceğini belirtti.
Dünya Bankası baş ekonomisti Carmen Reinhart, Ukrayna’daki savaşın Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika ülkelerine önemli yansımaları olabileceğini belirterek, “Aşırı duygusal olmak istemiyorum ama Arap Baharı’nın arkasındaki hikayenin bir kısmı da, gıda güvensizliği ve huzursuzluklardı” ifadelerini kullandı. Euronews Türkçe’nin haberine göre Reinhart, Rusya ile sıkı ticaret ve ekonomik bağları bulunan Orta Asya ülke ekonomilerinin, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları dolayısıyla büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.
Stoltenberg bugün Antalya’da
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak üzere bugün Türkiye’de olacak. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi yönündeki çabalar kapsamında gelecek olan Stoltenberg’in, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi bekleniyor.
Harris’ten kritik ziyaret
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Polonya ve Romanya’ya ziyaret gerçekleştiriyor. Önce Ukrayna savaşından en çok etkilenen ülke olan Polonya’ya geçen Harris, burada Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştü. Basın toplantısında, ABD'nin NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır olduğunu belirten Harris, NATO'nun bir üyesine yönelik bir saldırının tüm üyelere yapılmış bir saldırı olduğu ilkesinin sapasağlam olduğunu söyledi.
ABD'nin Polonya'ya savunma sistemleri teslimatı yaptığını kaydeden Harris, ülkesinin BM'nin Dünya Gıda Programı'na bağış yapacağını duyurdu.
ABD'den 'biyolojik' uyarısı
ABD'den, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal veya biyolojik silah kullanabileceği yönünde bir açıklama ve uyarı geldi. Nitekim Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da ABD'nin biyolojik silah laboratuvarları olduğu ve kimyasal silah geliştirdiği şeklindeki yanlış iddialarını not aldık... Bunun akla hayale sığacak bir tarafı yok" dedi. Psaki, ABD'nin, Kimyasal Silahlar Anlaşması ve Biyolojik Silahlar Anlaşması'ndaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini, bu tür silahlar geliştirmediğini savundu. Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik savaşı için bahaneler ürettiğini savunan Psaki, "Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ya biyolojik silah kullanma ya da bu silahları kullanmak için yanıltma operasyonu düzenleme ihtimaline karşı hepimiz gözümüzü açık tutmalıyız" diye konuştu.
Bebekken Suriye’den gelmiş
Çatışmalar ve tahliyelerin başlaması sonrasında, yanında ailesi olmadan Ukrayna'dan tek başına Slovakya'ya giden 11 yaşındaki Hasan'ın, bebekken ailesiyle Suriye’deki iç savaş nedeniyle Ukrayna’ya kaçtığı anlaşıldı. Slovakya İçişleri Bakanlığı’nın "kahraman" ilan ettiği Hasan'ın ablası Luna, "Washington Post”a yaptığı açıklamada, ailenin, Hasan henüz daha bebekken Suriye'den ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Luna, “Hasan çok küçüktü. Hatırlamıyor. Buna seviniyordum. Böyle bir savaşı bir daha hiç görmemesini umuyordum” ifadesini kullandı.
Tesla’dan ilginç karar
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın, Ukraynalı çalışanlarına, Rusya'ya karşı ülkelerini savunmak isteyenlere, silah altına alınmaları halinde en az 3 ay daha maaş ödeyeceği bildirildi. “CNBC”ye göre Tesla'nın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki çalışanlarına gönderdiği elektronik postada, "Ukrayna vatandaşı olup yedek asker olarak aktif görev için Ukrayna'ya dönmesi istenen tüm Tesla çalışanlarının maaşı, üç ay daha ödenmeye devam edecek” denildi.
‘Barış’a ışık tuttular
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de önceki gece Greenpeace tarafından organize edilen ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin protesto edildiği gösteri dikkat çekti. Kentin “Kahramanlar Meydanı”nı dolduran binlerce kişi, ellerindeki ışıklarla “barış simgesi” oluştururken, Rusya Devlet Başkanı Putin’den birliklerini Ukrayna’dan çekmesi yönünde çağrıda bulundu. Gösteride her ikisi de Macaristan’da yaşayan Ukraynalı ve Rus çocuklar da konuşma yaparak, çocuk ölümlerine dikkat çekti.