Dünya‘Yağ’sız yaşarız ama susuz asla

‘Yağ’sız yaşarız ama susuz asla

09.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Atıkların doğru ayrıştırılmaması su krizini artırıyor. Lavaboya döktüğümüz her bir litre atık yağ, bir milyon litre içme suyunu kirletiyor. Susuzluk en çok kadınları ve çocukları etkiliyor.

‘Yağ’sız yaşarız ama susuz asla

MELTEM GÜNEŞ- İklim değişikliğinin etkisiyle bir yandan sel ve su baskınları artarken diğer yandan kuraklık acı yüzünü gösteriyor. Evsel ve endüstriyel atıkların doğru ayrıştırılmaması da su krizini derinleştiriyor. “1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor” diyen Dönüştüren Kadınlar Derneği Başkanı Nagihan Çakır Yılmaz, su krizinin en çok kadınları ve çocukları etkilediğine dikkat çekerek, geri dönüşümle kaynakların korunabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre, küresel nüfusun yüzde 40’ının su kıtlığıyla mücadele ettiğini belirterek, “Bugün yaklaşık 2,2 milyar insan temiz içme suyundan yoksun. Kadınlar ve kız çocukları, su bulabilmek için uzun yolculuklar yapmak zorunda kalıyor. Su krizi gıda krizini de tetikleyebilir ve bundan yine en çok kadın ve çocuklar etkilenecek” dedi.

‘Yağ’sız yaşarız ama susuz asla

Atıklar, tertemiz suları kirleterek toksik sıvılara dönüştürüyor.

‘Herkesin sorumluluğu var’

Kaynakları korumada bireysel sorumlulukların önemine dikkat çeken Nagihan Çakır Yılmaz şunları söyledi: “1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Geri dönüşümle kaynaklarımızı koruyabiliriz. En basitinden atık yağlarımızı lavaboya dökmeyip şişelerde biriktirerek hem çevreye fayda sağlayabilir hem de ekonomiye katkıda bulunabiliriz. Atık yağlardan üretilen enerjinin ülke ekonomisine sağladığı katkı göz ardı edilemez. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, su kaynaklarını koruma ve geri dönüşüm bilincini artırmalı.”

Haberin Devamı

‘Yağ’sız yaşarız ama susuz asla

Patatesi kızartıp kızgın yağını lavaboya döktüğünüzde, suyu kirletiyorsunuz demektir.

‘Dönüştürelim’

Dönüştüren Kadınlar Derneği Başkanı Nagihan Çakır Yılmaz, Türkiye’nin su stresi altında olduğunu anımsatarak, su kaynaklarını korumak adına toplumda bitkisel atık yağ toplama ve geri dönüşüm bilincinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Lavabolara dökülen atık yağlar başta olmak üzere evsel atık yağlar ve sular, tarımsal kimyasallar ve endüstriyel atıklar su kaynaklarımızı tehdit ediyor, içme suyumuzu kirletiyor. Bu maddeler doğaya karıştığında, su kaynaklarının temizlenmesi çok daha zor” diye konuştu.