DünyaVe pes etti!

Ve pes etti!

22.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, sonunda pes etti ve başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı. Demokratlar’ın yeni adayı, 19-22 Ağustos’ta yapılacak olan Ulusal Kongre’de netleşecek.

Ve pes etti

Eski başkan Donald Trump ile TV’deki tartışma programında sergilediği kötü performansın ardından başkanlık yarışından çekilmesi için baskı altında olan ancak bu konuda direnen Başkan Joe Biden, sonunda beklenen kararını açıkladı ve yarışı bıraktığını bildirdi.

Haberin Devamı

Kovid-19’a yakalandığı için dinlenmeye çekilen Başkan Biden, dün sosyal medyasından yayınlanan mektupla, başkanlık yarışından çekildiğini, önümüzdeki günlerde halka seslenerek daha detaylı bir açıklamada bulunacağını duyurdu. Açıklamasında, bugüne kadarki icraatlarından da bahseden Biden, Başkan olarak görev yaptığı son 3,5 yılda ABD’de çok büyük ilerleme sağlandığını savundu, “Demokrasimizi muhafaza ettik ve koruduk” dedi. ABD Başkanı olarak görev yapmanın kendisi için en büyük gurur olduğunu vurgulayan Biden, “Tekrar seçim için yarışma niyetindeydim ancak partim ve ülkem adına geri çekilmenin en doğrusu olacağına karar verdim. Geri kalan zamanda, sadece başkanlık görevlerime odaklanacağım” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Çok çağrı yapıldı

Söz konusu açıklama, Demokratik Parti içinden de yükselen “çekil” baskılarının ardından geldi. Nitekim bir dönem “patronu” ve yakın arkadaşı olan eski başkan Barack Obama dahil, 30’dan fazla Demokratik Partili önde gelen isim, Biden’ın adaylığı bırakması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

81 yaşındaki Başkan’ın bilişsel yetkinliğinin zayıfladığına ilişkin haberler sıkça gündeme gelirken, en önemli bağışçıları da desteklerini çekebileceklerini açıklamıştı. Biden tüm bu çağrılara direnirken, eski başkan ve bu seçimdeki rakibi Donald Trump’ın uğradığı suikast girişimi, olayların gidişatını değiştirdi. Nitekim Trump’a olan desteğin, suikast girişimi sonrası arttığı ve farkın açılmaya başladığı ortaya çıkmış, anketlerde Biden’ın kazanamayacağına düşünenlerin oranında da artış olduğu görülmüştü. New York Times ise, Biden’ın, eski başkan Obama da dahil, bir zamanlar kendisine yakın gördüğü bazı Demokratlara karşı kırgın olduğunu yazmıştı.

CNN ise, Demokrat Parti’de Biden’ın yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in adaylığına yönelik desteğin arttığını öne sürmüştü. Partinin ileri gelen isimlerine dayandırılan haberde, ABD halkı içinde tatmin edici bir popülariteye sahip olmayan Harris’e yönelik bu seçeneğin dillendirilmesinin, yeni bir heyecan dalgasından çok “pratik” sebeplerden kaynaklandığına dikkat çekilmişti.

Haberin Devamı

Ve pes etti

Demokratlar’da ibre Harris’i gösteriyor

Açıklamasında, başkan yardımcısı olarak Kamala Harris’i seçmenin aldığı en iyi karar olduğunu kaydeden Biden, “Bugün de Kamala’ya partimizin adayı olması için tam destek ve onayımı veriyorum” ifadesini kullandı. Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton, Harris’e tam destek verdiklerini bildirdi. Eski ABD Başkanı Barack Obama ise açık şekilde Harris’in adaylığına destek vermedi, “Gelecek günlerde biraz bilinmeyen sularda yüzeceğiz ancak parti liderlerimize güvenim sonsuz” ifadesini kullandı. Harris yaptığı açıklamada “Adaylığı hak etme ve kazanma niyetindeyim. Demokrat Parti’yi ve ulusumuzu Donald Trump’ı yenmek üzere birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi. Harris, ABD tarihindeki ilk siyahi devlet başkan yardımcısı, ilk siyahi kadın bölge savcısı ve ikinci siyahi kadın senatör olmuştu. Babası Jamakialı annesi Hindistanlı olan Kamala Harris, sivil haklar konusundaki hassasiyetiyle biliniyor.

Haberin Devamı

Ve pes etti

Michelle Obama birçok kez adaylık yarışına katılmayacağını belirtse de Biden’ın çekileceği bir senaryoda ismi en çok tartışılacaklar arasında yer alıyordu. 19-22 Ağustos’ta Demokrat Partinin Chicago’daki parti kongresi olan Demokrat Parti Ulusal Kongresinde 3 bin 930’dan fazla delegeden 1968’inin oyunu alan kişi, partinin başkan adayı olmaya hak kazanabilecek.

Ve pes etti

‘En kötü başkan olarak tarihe geçecek’

Cumhuriyetçi aday ve ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Biden’ın 2020’de “yalanlar ve yalan haberler” sayesinde başkanlığı kazandığını belirterek, “Başkanlık için aday olmaya hiçbir zaman uygun değildi ve durumu başkanlığa devam etmeye de uygun değil. Ülkemiz tarihine açık ara en kötü başkan olarak geçecek. Başkan Yardımcısı Harris’i yenmek Biden’ı yenmekten daha kolay olacak” dedi. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson da “Joe Biden, Başkanlığa aday olmaya uygun değilse, Başkan olarak hizmet etmeye de uygun değildir. Derhal görevinden istifa etmelidir” ifadelerini kullandı.