DünyaUyuşturucu karteli kasabaları kapattı! Ülke çaresizlik içinde izliyor

Uyuşturucu karteli kasabaları kapattı! Ülke çaresizlik içinde izliyor

10.05.2022 - 15:37 | Son Güncellenme:

Körfez Klanı uyuşturucu karteli, liderlerinin yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmesine tepki olarak kuzey Kolombiya'daki düzinelerce kasabayı dört gün boyunca kapattı.

Uyuşturucu karteli kasabaları kapattı Ülke çaresizlik içinde izliyor

Körfez Klanı'nın "silahlı durdurma" kararnamesi, örgütün Otoniel olarak da bilinen lideri Dairo Antonio Usuga'nın uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı ABD'ye iade edilmesinin ardından, Perşembe günü broşürlerde ve What'sApp mesajlarında yayınlandı. Uyuşturucu kartelinin kasabalarda 'Evden çıkmayın' emrine uymayanlar, vurulma veya araçlarının yakılması riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarıldı ve uymayanlar acı sonla karşılaştı. İşletmeler kepenk indirdi, okullar kapatıldı, şehirlerarası otobüs seferleri durduruldu ve takımlardan birinin maça gitmeyi reddetmesi üzerine profesyonel futbol maçı oynanamadı.

Haberin Devamı

Kendisini Kolombiya Gaitanista Öz Savunma Kuvvetleri olarak da adlandıran Körfez Klanı'nın en son lideri olan Otoniel, uzun zamandır ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi'nin en çok arananlar listesinin başlarında geliyordu. Otoniel ilk olarak 2009 yılında Manhattan federal mahkemesinde narkotik suçlar ve ABD hükümeti tarafından terör örgütü olarak tanımlanan aşırı sağcı bir paramiliter gruba yardım ettiği iddiasıyla suçlandı. Brooklyn ve Miami federal mahkemelerindeki daha sonraki iddianameler, onu 2003 ve 2014 yılları arasında ABD'ye en az 73 ton kokain kaçakçılığı yapmakla suçladı. 

24 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ, FUTBOL TAKIMI KORKUDAN GİDEMEDİ

Kolombiya Savunma Bakanlığı'na göre, dört günlük kapatma boyunca üç sivil ile üç polis memuru öldürüldü ve 180'den fazla araba yakıldı. Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri isyancı grubu arasındaki 2016 barış anlaşmasının ardından oluşturulan bir mahkeme olan Barış için Özel Yargı Yetkisi tarafından ise daha da ürkütücü rakamlar bildirildi. Mahkeme, Körfez Klanı'nın hakim olduğu bölgelerde 24 sivilin öldürüldüğünü, bunun da kuzeydeki Choco, Sucre, Bolivar, Antioquia ve Cordoba eyaletlerine bağlı 138 belediyede insanları evde kalmaya mecbur bıraktığını vurguladı. Yaklaşık 500 bin nüfuslu bir eyalet başkenti olan Monteria'da ticaret dört gün boyunca durdu ve yerel gaz şirketi evlere tüp teslim etmeyi bıraktı. Yerel Jaguares takımı ile Medellin'den bir kulüp arasında oynanan futbol maçı, deplasman takımı otobüslerine kartel görevlileri tarafından saldırı düzenlenebileceği korkusuyla Monteria'ya gitmeyi reddetmelerinin ardından Pazar günü askıya alındı.

Haberin Devamı

'ESCOBAR'I DURDURMAK BİLE YETMEMİŞTİ'

Analistler, kartelin birden fazla kasabayı kapatabiliyor olmasının, hükümetin uyuşturucu kaçakçılığı gruplarına karşı uzun süredir devam eden mücadelesindeki eksiklikleri gösterdiğini söyledi. Uluslararası Kriz Grubu'nda kıdemli analist olan Elizabeth Dickinson, "Yüksek profilli hedeflere odaklanmaya yönelmek, tek başına sivillerin güvenliğini garanti etmeye yetmez" dedi. Kolombiyalı düşünce kuruluşu Indepaz'ın başkanı Camilo Gonzalez şunları söyledi: “Uyuşturucu kaçakçılığı Otoniel'in yakalanmasıyla bitmeyecek. Pablo Escobar'ı yakaladıklarında uyuşturucu kaçakçılığının biteceğini söylediler ve bugün, o zamandan daha fazla kaçakçılık var."

Haberin Devamı

HEPSİNİN BAŞINA ÖDÜL KONDU: 'ÖRGÜT İÇİNDE SİYASETÇİLER DE VAR'

Kolombiyalı yetkililer, kartelin kararından etkilenen bölgelerde sivillerin güvenliğini sağlamak için 5 bin asker konuşlandırdıklarını söyleyerek olayı önemsiz göstermeye çalıştılar. Devlet Başkanı Ivan Duque Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kartel üyelerinin eylemlerinin yerel halkı sindirmeyi amaçlayan "münferit olaylar" olduğu, ve örgütün artık daha zayıfladığı ve liderliğinin parçalanmış olduğu konusunda ısrar etti. Polis, kartelin yeni liderleri olarak tanımlanan üç adamın yakalanması için 1 milyon dolardan fazla ödül koydu ancak muhaliflere göre örgütün çökertilmekten çok uzak olduğunu söyledi. Indepaz düşünce kuruluşu başkanı Gonzalez, "Hükümet önemli liderleri ortadan kaldırabilir ama bu örgüt içinde politikacıları ve kara para aklayanları da barındıran bir mafya ağı. Bu ağ ayrıca insan kaçakçılığı, yasadışı altın madenciliği ve diğer yasa dışı işlerle uğraşıyor” dedi.